PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb un acte institucional al Saló de Plens

Sabadell commemora el Dia Internacional del Poble Gitano amb un acte institucional al Saló de Plens

L’acte institucional tindrà lloc a  les 18.30 h al Saló de Plens de l’Ajuntament, amb l’assistència de l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés i representants de les entitats gitanes. Durant l’acte, aquestes lliuraran els premis “Romanipen”, a persones que han destacat en la promoció del poble gitano.

Durant tota la jornada, la bandera del poble gitano onejarà a la façana de l’Ajuntament.

D’altra banda diumenge, 14 d’abril, a les 18.30 h, a l’Auditori Pere Quart (c. de Lacy, 11), i en el marc del VII Cicle de Cinema sobre la Deportació als Camps Nazis, tindrà lloc la projecció del documental “Mi holocausto”, que recull la història de la Philomena Franz, dona gitana supervivent de l’holocaust nazi, que recorda la seva vida abans del règim nacionalsocialista, el seu pas per diversos camps de concentració (especialment Auschwitz), la seva valent fugida i la vida com a supervivent, sempre des de la lluita pel reconeixement del genocidi del poble romaní.

La projecció es presenta amb un format de cine-fòrum, amb la participació de David Navarro, director del film, Virginia Maza, guionista i traductora de les memòries de Philomena Franz, Ricard Valentí, de l’associació de Joves Gitanos de Gràcia i Joan Manel Calvo, president d’Amical de Mauthausen.

Dia del Poble Gitano

El Dia del Poble Gitano commemora el Primer Congrés Mundial Roma - Gitano, celebrat el 8 d'abril de 1971 als afores de Londres. Un esdeveniment marcat per l’establiment d’un programa polític per a l’emancipació i la igualtat, promogut per les organitzacions gitanes, i l’adopció de dos símbols d’unitat: la bandera gitana i l’himne gitano.

També en el marc del treball sobre el poble gitano s'està acabant d'elaborar una publicació sobre l’estudi Memòria del Poble Gitano de Sabadell, que reflecteix una investigació històrica i antropològica sobre el poble gitano a la ciutat, en base al recull de fonts arxivístiques i entrevistes. La publicació, iniciativa pionera a nivell local, està produïda per l’Ajuntament de Sabadell i realitzada per la Universitat Autònoma de Barcelona.