PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Flama del Canigó donarà, un any més, el tret de sortida a la revetlla de Sant Joan

La ciutat es prepara per la revetlla de Sant Joan, que dóna oficialment la benvinguda a l’estiu. Un any més, la Flama del Canigó arribarà a Sabadell com a tret de sortida a la celebració. Serà diumenge 23 de juny, i arribarà a les 7 de la tarda a la Plaça de la Creu Alta. A ¼ de 8, s’oferirà un concert a la plaça del Dr. Robert a càrrec del Duet Arnau Gil i Maria Lamata. Cap a ¾ de 8 del vespre, s’iniciarà la cercavila des de la plaça de la Creu Alta fins a la plaça del Dr. Robert amb la participació de la Joventut Atlètica de Sabadell i tots els vehicles que han anat a recollir la Flama del Canigó al Parlament de Catalunya.

A les 8 del vespre, està previst que la Flama del Canigó  arribi a la plaça del Dr. Robert. És el moment de l’encesa del peberter i la lectura del manifest que, aquest any, anirà a càrrec de Joan Villar-i-Martí, sabadellenc, és coautor amb Jordi Exposito, de la Guia de cerveses de Catalunya.

A partir d’aquell moment es repartirà la Flama del Canigó als representants dels barris de la ciutat.

La flama del Canigó arribarà gràcies a l'organització de l’Ajuntament de Sabadell, Òmnium Cultural, Sabadell Cultura i Joventut Atlètica Sabadell.

Fogueres i revetlles

Enguany es preveuen fogueres a les places de Cambó, Pompeu Fabra, Treball i al carrer de Ciceró.

A més es preveuen una vintena de sopars de germanor i revetlles distribuïts a carrers i places de tota la ciutat, entre els quals: Pl. de la Creu Alta; c. de Roger de Flor entre c. de Viladomat i c. de Cellers; Comte Jofre amb c. Sant Jordi; C. d'Esteve Paluzie entre c. de Nadal i Salvador Seguí; Francesc Bellapart entre c. de Felip Pedrell i c. de Piferrer; c. de Bonavista entre c. de Comte Reus i c. de Metge Mir; c. del Vapor; c. de Jaume Ninet; c. de Lepant entre c. de Puig i Cadafach i c. del Dr. Balari; c. Can Viloca entre c. París i Rda. Santa Maria; c. Llebreta; c. Valldaura; c. de Santa Eulàlia; pl. Les Termes (Disco móvil) ; c. de Càucas, entre Vosgues i Balcans; c. de les Magnòlies entre Geranis i Hortènsies; pl. Pompeu Fabra; pl. Cambó i c. de Ciceró.

Consells de Seguretat

Un any més, des de l’Ajuntament es volen recordar algunes recomanacions i consells de seguretat, que s’estan difonent a través de la campanya Revetlles amb precaució, impulsada per la Generalitat i el l’administració de l’Estat comptant amb la col·laboració de la Federació de Municipis de Catalunya, l’Associació Catalana de Municipis i Comarques i AFIMAC i la coordinació de Protecció Civil. Entre els objectius, es volen evitar els accidents causats per la manipulació incorrecta de productes pirotècnics i reduir el risc potencial de focs de vegetació per l'encesa de fogueres i també per la ignició que poden provocar els petards.

Pel que fa als consells de protecció civil, s’aconsella comprar els productes pirotècnics en un establiment autoritzat. No s’han de guardar petards a les butxaques i cal llegir les instruccions de cada article. No s’han de subjectar els petards amb les mans ni posar-los a prop de la cara ni del cos. S’han d’utilitzar mitjans segurs per encendre el material pirotècnic i cal encendre sempre la metxa per l’extrem, perquè doni temps d’enretirar-se. Si un petard no s’encén bé, no se l’ha de tocar fins al cap de mitja hora i cal remullar-lo. Mai s’han de llençar petards contra ningú.

No s’han de llençar coets a menys de 500 metres de zones boscoses ni en aglomeracions de persones. Cal vigilar que no hi hagi a la vora líquids inflamables, ja que s’encenen fàcilment i els vapors poden explotar.

Als llocs on es facin revetlles, cal recollir la roba estesa i els tendals, i tancar portes i finestres. No s’han d’encendre petards dins les cases ni llençar ni manipular petards des de balconades ni finestres.

En el cas de les fogueres, no es poden fer sense tenir l'autorització corresponent. La foguera no s’ha de situar a menys de 15 metres de la façana de cap edificació. Està prohibit fer foc a tots els terrenys forestals de Catalunya, tant si estan poblats d'espècies arbòries com si no, i a la franja de 500 metres que els envolta. Sobretot, cal vigilar el pas de les línies elèctriques, telefòniques, etc. Si pensem fer la foguera en un solar, abans haurem de deixar-lo net de bardisses o de materials inflamables. Si la volem fer al carrer, hem de procurar que hi hagi obert un pas per als vehicles d'urgència. Per no fer malbé el paviment, haurem de posar-hi terra o sorra (un mínim de 10 cm de gruix). Si el paviment és d'asfalt, aquesta precaució és imprescindible, de la mateixa manera que és obligatori el permís de l’Ajuntament. No hem de fer la foguera prop d'un envà pluvial, ja que la dilatació provocada per la calor podria enderrocar-lo.

A les fogueres no es poden llençar papers ni teixits, l'aire els enlairaria i els podria portar lluny. Hem d'anar amb compte amb el que cremarem. Han de ser coses que deixin brasa, sobretot de fusta. No hem d'utilitzar mai bidons, llaunes o esprais, ja que poden explotar, ni pneumàtics ni plàstics, pels seus efectes contaminants. En general, hem de fer la foguera petita i, si sobren materials, anar-los-hi afegint a poc a poc. Encara que sigui més lent i menys espectacular, hem d'encendre la foguera per diferents focus, de paper, de palla, etc. No hem de fer servir mai gasolina ni qualsevol líquid inflamable. Si fa vent, és millor que deixem l’encesa per una altra ocasió.

En relació a l’entorn de les fogueres, hem de tenir molt de compte que tots els edificis veïns tinguin les finestres i els balcons tancats, no fos cas que les guspires o algun coet perdut entressin en algun habitatge. També hem de plegar els tendals que hi pugui haver a les terrasses. Cal respectar la distància de 15 metres respecte dels cotxes aparcats. No hem de permetre mai que ningú salti damunt les brases. Així mateix, cal tenir en tot moment algun mitjà per apagar la foguera (galledes d’aigua, mànegues, extintors, etc.) i hem de vigilar el foc fins que quedi del tot extingit. Sobre tot, cal ruixar el caliu perquè no hi pugui haver accidents.

Si es preveu algun correfoc, es recomana seguir els consells dels organitzadors. Pel que fa a les persones que el segueixen, la roba més idònia per participar en un correfoc és la de cotó, amb mànigues i pantalons llargs, un barret de roba i unes sabates esportives de pell que ens agafin fort els peus. Si per qualsevol circumstància s’encén la roba, cal tirar-se a terra i rodolar per apagar les flames. Sobretot, no córrer, perquè les flames s'escamparien i serien més virulentes. Cal esperar la comitiva del correfoc en carrers amples i evitar, en la mesura que ens sigui possible, les aglomeracions i els taps de la gent. Així mateix, cal col·laborar amb l'organització no demanant aigua als veïns. Així evitarem taps i relliscades i també evitarem que la pólvora es mulli i exploti en lloc de cremar-se.

Pel que fa als veïns del correfoc, perquè no hi hagi accidents, hem de treure del carrer qualsevol obstacle que pugui destorbar el recorregut del correfoc, com, per exemple, els testos amb plantes, les bosses d'escombraries, les taules, les cadires, etc. Hem d'enretirar els nostres vehicles de la zona per on passarà la cercavila de foc. Es recomana als veïns tancar les portes, les finestres i els balcons i protegir les obertures per impedir que entrin coets i guspires a les llars. També es recomana recollir la roba estesa i plegar els tendals per prevenir que es puguin encendre. D’altra banda, per més que els assistents al correfoc ens demanin aigua per mitigar la calor, no n'hem de llançar. Així evitarem que la pólvora es mulli i exploti o que surti en direcció inesperada en lloc de cremar-se.

Coques de Sant Joan

Així mateix, i per tal d’evitar toxiinfeccions alimentàries, es recomana adquirir les coques en un establiment apte per a l'elaboració i/o la venda d'aquests aliments i comprar el tipus de coca (farcida o no) en funció de les possibilitats de conservar-la fins al moment del consum. S’aconsella conservar en fred fins al moment del consum les coques que contenen crema o nata (si no les consumiu en la seva totalitat, retorneu-les ràpidament a la nevera). Si s’ha de fer un desplaçament llarg i no es pot assegurar la seva conservació en fred, és millor comprar coques que es poden conservar a temperatura ambient, o bé preveure'n l'adquisició en el lloc de destinació.

Alcohol

Així mateix, davant la celebració es recorda que cal que evitem conduir si preveiem consumir begudes alcohòliques i evitar agafar el cotxe en horaris en què el cansament o la somnolència ens puguin afectar. També es recomana utilitzar els transports públics. Si això no és possible i decidim agafar un vehicle privat, cal assegurar-nos que la persona encarregada de conduir no consumeixi alcohol o altres substàncies que puguin afectar la seva capacitat conductora.