PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament de Sabadell i l’Obra Social “la Caixa” signen dos convenis per fomentar l’accés de la ciutadania a la programació cultural i per promoure la cohesió social a través de l’esport

Gràcies als acords, l’Obra Social “la Caixa” aportarà aquest 2013 un total de 21.000 euros

L’Ajuntament de Sabadell i l’Obra Social “la Caixa” continuaran col·laborant per fomentar la cultura i l’esport a la ciutat. Avui, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez, i el director de banca d’institucions de “la Caixa”, Miquel Abril, han signat dos convenis de col·laboració que permetran, per una banda, que l’Obra Social contribueixi novament al desenvolupament d’accions que facilitin l’accés de la ciutadania a la programació cultural de Sabadell. D’altra, es continua endavant amb el treball conjunt per fomentar la cohesió social a través de la pràctica esportiva als barris de la ciutat. Els dos convenis comportaran una aportació total de l’Obra Social “la Caixa” de 21.000 euros durant aquest any 2013.

L’alcalde ha valorat “molt positivament la implicació de “La Caixa” a la ciutat, ja des de fa molts anys”. També ha destacat que aquest conveni fa possible “la promoció de la cultura i poder disposar d’entrades per a determinats col·lectius, a més de garantir la viabilitat de programes d’esport que es fan als barris i que, d’altra manera, tindríem moltes dificultats per continuar fent-los”. L’alcalde ha posat aquests convenis com a exemple de col·laboració “entre administració municipal i entitat financera, per garantir la viabilitat de serveis com cultura i esports, fonamentals per a la cohesió ciutadana”.

Miquel Abril ha assenyalat que “sempre és molt satisfactori signar convenis que acaben plasmant un dels valors fonamentals de “La Caixa”, que és destinar el retorn dels nostres beneficis a la societat, amb accions com aquesta”.

Cultura

En l’àmbit de la Cultura, l’Obra Social “la Caixa” aportarà 15.000 euros, que es destinaran a accions que facilitin que més ciutadans i ciutadanes coneguin, valorin i accedeixin a les propostes culturals de la ciutat.

L’aportació permetrà, per exemple, impulsar promocions o ofertes relacionades amb les entrades dels espectacles o directament oferir entrades a determinats públics per tal de tastar les propostes i potenciar la programació d'activitats de trobada entre el públic en general i els actors, directors,  intèrprets,  coreògrafs i tots els altres agents implicats en la creació artística. En aquest darrer aspecte l’establiment de ponts entre els creadors i el seu públic és una tasca que s'ha començat a impulsar amb molt bons resultats i en la qual es vol aprofundir.

Val a dir que aquestes accions s’emmarquen dins un projecte global per ampliar l'abast social de les activitats culturals de la ciutat, que es desenvolupa a través de diferents accions coordinades entre el departament de Cultura, el departament d'Educació, les entitats culturals i els creadors i artistes, i que tenen els següents objectius:

·        Ampliar la participació dels joves en les activitats culturals de la ciutat. Tastets de les activitats dels teatres portats als Instituts de la ciutat.

·        Animar al coneixement i l’assistència als espais de creació i difusió artística a través de programes específics d'acolliment de joves estudiants.

·        Mobilitzar els estudiants i enriquir la seva experiència cultural. Un bon exemple son les accions per afavorir l’assistència dels estudiants de les escoles de música de la ciutat a les programacions de música simfònica i música de cambra.

·        Fomentar la creació cultural i donar eines per viure l’experiència amb contactes amb professionals.

·        La cessió d’espais per a la producció cultural.

·        Potenciar l’intercanvi entre el món educatiu i les arts escèniques.

·        Facilitar l’accés a les representacions de teatre infantil i juvenil als col·lectius dels barris amb més dificultats.

·        Entendre la pràctica i el consum cultural com una eina de foment dels valors, d’adquisició de coneixement i consciència critica.

Amb aquest conjunt d’accions, Sabadell avança en la promoció de la cultura com a valor i com a dret social al qual tots els ciutadans i ciutadanes han de poder accedir en igualtat de condicions i oportunitats. Així mateix, s’aprofundeix en la creació de nous públics i en la fidelització dels existents, tot mantenint una interlocució contínua amb la ciutadania en relació amb l’oferta d’activitats,  atenent els seus interessos i treballant per minimitzar les diferents barreres que poden impedir l’accés a la cultura.

Esports

També avui s’ha signat un segon acord pel qual, Ajuntament i Obra Social “la Caixa” continuaran treballant conjuntament per promoure la cohesió social a través de l’Esport. Així mateix, l’acord inclou la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” en la 60ª edició de la Festa de l’Esport Sabadell 2013. Aquest segon conveni comportarà una aportació de l’Obra Social “la Caixa”, per aquest any, de 6.000 euros.

El projecte per promoure la cohesió social a través de l’esport es desenvolupa al barri de Can Puiggener des de l’any 2007, i a Torre-romeu, des de 2008. Els objectius d’aquests projectes, que porten a terme entitats socials i es coordinen des de l’Ajuntament, són:

·        Aconseguir la participació activa dels nois i joves en la dinàmica del barri.

·        Utilitzar l'esport com a eina d'integració, educació i cohesió social.

·        Treballar en el foment del respecte, la tolerància i l'adquisició de valors ètics i socials.

·        Donar eines formatives, educatives i de suport als nois i noies.

·        Facilitar la incorporació dels joves a una xarxa social normalitzada.

·        Facilitar recursos per tal d'afavorir la convivència.

L'entitat que coordina el projecte a Can Puiggener és l’Associació Esportiva Can Deu, una entitat sabadellenca i amb molta experiència en l’àmbit esportiu, social i cultural. D’altra banda, l’entitat encarregada de desenvolupar el projecte al barri de Torre-romeu és el l’Esplai Pandora, que forma part de la Fundació IDEA, que treballa amb la infància i l'adolescència i compta amb un suport molt ampli per part de les entitats del barri.

Pel que fa a la col·laboració de l’Obra Social “la Caixa” en la 60ª edició de la Festa de l’Esport, se centra en el patrocini del premi Obra Social “la Caixa” al projecte d’integració social a través de l’esport.