PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Finalitzen les obres de la primera fase d’urbanització del Passeig de la plaça Major

La segona fase d’obres començarà a la tardor

El primera fase dels treballs d’urbanització del Passeig de la Plaça Major ha acabat aquest matí, després de 5 mesos d’obres en tres punts d’actuació: la plaça de l’Àngel, el passeig de Manresa i el carrer de la Palanca.

Tal i com ha assenyalat el tinent d'alcalde i regidor d’Urbanisme, Josep Ayuso, “ara ja s’ha recuperat bona part de l’eix central. El passeig de Manresa s’ha convertit en un espai de trobada molt agradable amb arbres i jardineres que fan alhora de seient. També la plaça de l’Àngel ha canviat d’imatge i ara llueix una zona de jocs infantils i bancs per poder descansar”. El regidor ha afegit que:“estem contents de recuperar aquest espai per a la ciutat com espai de convivència”.

Tot l’àmbit s’ha concebut com un espai pensat per a les persones, com un punt de trobada i un eix cívic i comercial. En conjunt, als tres espais, s’hi ha  plantat 21 arbres nous, que s’afegiran als 5 ja existents, de manera que, amb aquest increment de vegetació, ha canviat completament la fesomia dels carrers.

El paviment és ara a un sol nivell i la zona de pas de vehicles ha quedat diferenciada pel tipus i color del material del paviment. En conjunt, als tres espais. També s’han ampliat les voreres. La vorera de ponent té una gran amplada per facilitar el pas de les persones i la de llevant ha guanyat un metre d’amplada. El punt de trobada entre el passeig de Manresa i la plaça de l’Àngel està presidit per un plataner.

A l’inici del Passeig hi ha ara un sol carril de circulació i, a partir de la rampa del futur aparcament, es recuperaran els dos carrils.

Pel que fa al carrer de la Palanca s’ha pavimentat amb granit i al mateix nivell que el carrer de Marià Fortuny i disposa d’una zona de càrrega i descàrrega entre els carrers de la Borriana i de Sant Joan.

Segona fase d’urbanització

La segona fase del projecte d’urbanització, que comprendrà el mateix passeig de la plaça Major, el racó del Campanar i Mestre Rius, s’ha aprovat aquest matí en Junta de Govern, juntament amb l'inici del procediment del concurs de les obres. Es preveu que els treballs d'aquesta segona fase comencin a la tardor a la zona del Racó del Campanar, procedint a les obres del passeig i del carrer de Marià Fortuny, passada la campanya de Nadal d'aquest any. El pressupost de l’obra és de 1.182.000 euros.

Passeig de la Plaça Major

El passeig de la Plaça Major es convertirà en el major espai lliure del Centre de Sabadell, amb una forma sensiblement rectangular i amb uns 150 m. de llargada per 37 m. de llargada. En total tindrà una superfície de prop de 5.511 m2, o sigui mitja hectàrea.

L’objectiu és recuperar un espai central com l’antiga plaça Major, com espai obert, net de mobiliari, per a activitats diverses cíviques, culturals i altres. L’espai de passeig quedarà també predefinit per la topografia; una topografia que també pretén formalitzar-se de manera unitària amb el racó del Campanar.

El passeig, en l’espai de les antigues peixateries té la voluntat de contenir un espai en volumetria i caràcter d’icona artística i arquitectònica amb ombra. Es concep l’ús lligat al d’un espai públic, o sigui espais d’estada, de repòs i de trobada.

El Racó del Campanar

Al Racó del Campanar es proposa la construcció d’un pla amb paviment de llamborda petita, espai permeable, amb la plantació d’arbrat frondós, per aconseguir una zona d’ombra. Salvant el desnivell existent entre el pla inferior i el del centre històric, es proposa la construcció de dues grades que constitueixen  un fons amb vegetació baixa mediterrània.

L’àmbit pretén emfatitzar la importància de la torre barroca del Campanar de Sant Fèlix i de la tanca d’en Jeroni Martorell, ubicada a peu pla amb la plaça de Sant Roc i  la plaça del Dr. Robert. Per fer-ho es donarà continuïtat a un espai d’estada, amb la plantació d’arbrat, que tindrà trobada amb un parell de grades amb el centre històric.

Aquest desnivell permetrà el possible tractament com a possible escenari per actuacions de petit format, presidit per la força de l’edifici singular, amb tractament de il·luminació especial.

D’altra banda, s’eliminaran les parades d’autobús de la plaça del Doctor Robert i s’unificaran amb una sola al Passeig de la P major una en cada sentit, millorant la intermodalitat amb la futura estació del FGC, que tindrà el vestíbul al centre del passeig de la plaça Major.