PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El sistema de telegestió del reg s’amplia i comporta l’estalvi de més de 120.000 m3 d’aigua i prop de 90.000 euros per a la ciutat

L’Ajuntament de Sabadell ha presentat el projecte a la Unió Europea com a bona pràctica en la lluita contra el canvi climàtic

El projecte es pot votar per Internet fins al 19 d'agost

El sistema de telegestió del reg dels parcs i jardins de Sabadell permet un important estalvi d’aigua, superior a 120.000 m3 anuals, cosa que representa més de 90.000 euros en la factura d’aigua de l’Ajuntament i equival al consum anual que farien més de 1.000 famílies de Sabadell.

Aquest estalvi s’aconsegueix tant per la presència de sensors que aturen el reg en cas de pluja, com per la programació horària centralitzada, molt més àgil i ràpida, ja que evita als tècnics de Parcs i Jardins d’haver-se de desplaçar per a la programació dels punts de reg. D’aquesta manera, el reg s’adapta amb més rapidesa a la climatologia real i només s’utilitza l’aigua necessària per a la vegetació.

Tal com ha comentat el regidor d’Espai Públic, Cristian Sánchez, “a banda de la vessant mediambiental, la utilització i l’aprofitament de l’aigua de pluja pel reg de zones verdes, el sistema de gestió remota i centralitzada, comporta un benefici econòmic molt important pel que fa a l’estalvi d’aigua que es consumeix”. I ha afegit que “ara hem assolit el 90% dels espais verds telegestionats, però el nostre objectiu és arribar al 100%”.

Les comunicacions del sistema s’efectuen mitjançant equips amb telefonia mòbil i dispositius de programació instal·lats a les zones verdes, que es comuniquen amb els equips principals mitjançant radiofreqüència. La gestió de tot el sistema s’efectua amb un programari ubicat en un servidor central al qual s’accedeix via Internet, per exemple, des d’un telèfon intel·ligent, un ordinador personal o portàtil.

Val a dir que durant el primer semestre de l’any s’ha ampliat la xarxa de telegestió del reg dels parcs i jardins. Així s’ha arribat al 90% dels punts de reg automàtic equipats amb el sistema de telegestió. Això representa més de 90 hectàrees d’espais verds telegestionats.

Cal destacar, també, que l’Ajuntament de Sabadell ha estat pioner a Espanya en la incorporació de tecnologies de telegestió, tant pel que fa a la gestió dels equipaments com pel que fa al reg dels parcs i jardins de la ciutat. Les primeres actuacions de telegestió del reg dels parcs i jardins es remunten a l’any 2004, en aquest cas utilitzant aigües recuperades del riu Ripoll. Posteriorment, atenent els bons resultats, l’any 2009 es va arribar al 50% d’espais verds telegestionats gràcies al co-finançament dels fons estatals FEIL, i de nou el 2010 amb els fons FEOSL. A més, aquesta estratègia d’eficiència en l’utilització dels recursos hídrics es fonamenta en l’ordenança municipal d’estalvi d’aigua (aprovada el 2010), que limita els horaris de reg, la dotació màxima d’aigua, les superfícies de gespa, així com el tipus de vegetació i paviments a utilitzar. Alhora, l’Ajuntament també ha fet un esforç important d’utilització d’aigües regenerades per al reg dels parcs i jardins i la neteja viària, en el marc del Pla Director d'utilització d'aigües externes a la xarxa de distribució d'aigua potable a Sabadell (aprovat l’any 2004), que actualment ja representen un 30% del consum d’aigua total dels parcs i jardins de la ciutat.

Aquesta aposta de l’Ajuntament de Sabadell per les noves tecnologies, en el marc de l’estratègia Sabadell Ciutat Intel·ligent, han convertit la ciutat en un dels referents espanyols pel que fa a la telegestió del reg, tal i com s’ha constatat a la Red Española de Ciudades Inteligentes, de la qual l’Ajuntament és membre fundador, així com amb la concessió del “Premi a la millor iniciativa local d’estalvi d’aigua” de la Diputació de Barcelona (2009) o el premi “WeGo” en la categoria de “Gestió urbana” (2012).

Precisament, en la línia d’aprofundir en el coneixement de l’estratègia “Sabadell ciutat intel·ligent” dins l’àmbit de la Unió Europea, l’Ajuntament ha presentat el projecte de telegestió del reg dels parcs i jardins al concurs europeu “El món que vols, amb el clima que vols”, que qualsevol ciutadà pot votar de forma anònima en línia d’entre un total de 269 projectes de diverses ciutats europees que contribueixen a la lluita contra el canvi climàtic.

El període de votacions és fins al proper 19 d’agost. Per votar el projecte de telegestió del reg dels parcs i jardins de Sabadell només cal clicar a l’enllaç següent, omplint els camps situats al marge superior dret de la pàgina:

http://world-you-like.europa.eu/es/exitos/resumen-del-proyecto/a-global-solution-for-efficient-water-management/

Els espais verds que disposen de punts de reg telegestionats es poden consultar a l’enllaç següent:

https://www.sabadell.cat/ca/projectes-smartcity