PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Museu d’Art rep un ventall que va pertànyer a la reina Isabel II

El Museu d’Art de Sabadell (MAS) ha rebut un ventall que va pertànyer a la reina Isabel II. Va ser durant la presentació del llibre Cristalls de Bohèmia de Zeneida Sardà, que es va portar a terme als salons de la casa fàbrica Turull fa uns dies.

Durant l’acte de presentació, Vicenç Grenzner i Fonoll va oferir la donació al MAS d’un ventall que estava en mans de la seva família des de feia 154 anys, lliurant-lo al regidor de Cultura, Quim Carné, que presidia la trobada. Precisament va ser al mateix saló on la reina Isabel II l’havia lliurat a la muller del ric industrial i polític, Pere Turull Sallent, rebesavi de Vicenç Grenzner i Fonoll.

Història del Ventall

Durant la visita que la reina Isabel II va fer a la ciutat de Sabadell el 1860, va allotjar-se a la casa fàbrica Turull convidada pel seu propietari Pere Turull Sallent.

La reina venia acompanyada pel seu seguici, entre d’altres el seu confessor Sant Antoni Maria Claret, arquebisbe de Trajanopolis, el president del govern O’Donell, el general Prim i els ducs de Montpensier, infants Espanya.

Un cop acabat el dinar que se li va oferir a la casa Turull, la reina va constatar que la seva amfitriona estava acalorada. Amb l’espontaneïtat que la caracteritzava, va regalar el seu propi ventall a Maria Comadran,  esposa d’en Pere Turull.

Es tracta d’un ventall de blonda rosada amb motius florals. Aquest ventall passaria de mare a filla, d’una generació a la següent al llarg de quatre generacions, fins arribar a mans de Maria Assumpció Fonoll Oliver, la qual, al seu torn, el deixaria en herència al darrer descendent dels  Grenzner, Vicenç Grenzner i Fonoll.