PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament impulsarà una ordenança municipal que permeti actuar en casos de simbologia nazi o discriminatòria

Sabadell reafirma el compromís de tolerància zero davant qualsevol acte o incitació a la discriminació  i la continuïtat del treball desenvolupat en el marc de la Comissió de la Convivència

Davant la inquietud generada els darrers dies per l’exhibició de simbologia nazi en un balcó de la ciutat, avui el tinent d’alcalde de Presidència, Josep Ayuso, ha reafirmat, en nom de l’Ajuntament, “el compromís de Sabadell de tolerància zero amb aquests tipus de situacions, que no tenen cabuda en una societat democràtica. Per això estem utilitzant tots els instruments legals al nostre abast per evitar que es produeixin”. Ayuso ha afegit que “des de Sabadell sempre hem estat ferms en aquesta qüestió i continuarem treballant perquè ningú pugui posar en qüestió que som una ciutat de valors, tolerant, oberta i cohesionada, on la convivència és protagonista”.

Ayuso, que ha comparegut aquest matí davant els mitjans de comunicació acompanyat pel regidor de Drets Civils i president de la Comissió de la Convivència, Quim Carné, ha anunciat que l’Ajuntament ha començat a treballar per elaborar una ordenança municipal que permeti a l’administració local actuar en els casos de simbologia nazi o que suposin una incitació a la discriminació. Així mateix, el tinent d’alcalde ha reafirmat la continuïtat del treball desenvolupat en el marc de la Comissió de la Convivència. En aquest sentit, Ayuso ha recordat que “la Comissió està treballant per la modificació de l’article 510 del Codi Penal per, precisament, incloure la simbologia com a delicte relacionat amb l’incitació a l’odi, la discriminació o el racisme. Mentre aquesta reforma no arriba, l’ordenança ens dotarà d’un instrument que ens permeti actuar on ara mateix el marc legal no arriba i que és l’exhibició d’aquest tipus de símbols”.

La Comissió de la Convivència es va reunir ahir, durant la trobada l’Ajuntament va donar comptes de les accions impulsades arran de la col·locació d’una bandera nazi per part d’un veí de la ciutat. Un cop constatat aquest fet el cap de setmana, la Policia Municipal es va personar al domicili de la persona que havia penjat la bandera amb l’objectiu d’advertir-li que la seva acció es podia interpretar com una incitació a la violència. Després de dialogar amb ell i que la persona es negués a retirar-la, la Policia Municipal va traslladar les diligències als Jutjats de Sabadell, al cos de Mossos d’Esquadra i a la Fiscalia contra els delictes d’odi. A hores d’ara s’està a l’espera de resposta. 

Creada l’any 2004, la Comissió de la Convivència de Sabadell és un model únic, ja que hi participa la societat civil, els grups municipals, familiars de víctimes de discriminació, els cossos policials i les entitats judicials en coordinació amb la fiscalia de delictes d’odi i discriminació. A més, manté convenis amb diferents organismes, entre els quals el Col·legi d’Advocats de Sabadell per l’assistència a les víctimes. Des de 2006 la Comissió Europea ha reconegut la Comissió de la Convivència com un exemple de bones pràctiques en la seva memòria anual.

Així mateix, Sabadell va ser ciutat pionera en l’assoliment del Pacte pels Valors, presentat l’any 2011. El Pacte, impulsat per l’Ajuntament, conjuntament amb un Comitè Impulsor, es va elaborar de forma participativa i va proposar el respecte, la justícia, la llibertat, l’esforç i disciplina, la confiança, l’amor, l’hospitalitat, l’austeritat, la responsabilitat i l’optimisme com els valors que cal continuar impulsant a la ciutat per consolidar Sabadell com a ciutat ètica, on la convivència continuï sent protagonista.