PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Un total de 7.369 persones de Sabadell tenen reconegut un grau de dependència

L’Ajuntament impulsa un estudi entre persones dependents majors de 85 anys i que tenen prestació de cuidador per avaluar l’adequació dels recursos a la situació dels usuaris

A Sabadell viuen un total de 7.369 persones amb un grau reconegut de dependència (I, II ó III). Aquesta xifra equival al 3,5% de la població de la ciutat. La proporció arriba al 46,6% entre els majors de 85 anys. Són algunes de les principals dades sobre l’estat de la dependència a Sabadell, que avui ha presentat la tinenta d’alcalde de Serveis Socials, Marta Farrés. Durant la roda de premsa, Farrés també ha exposat les conclusions d’un estudi impulsat per l’Ajuntament i realitzat entre persones dependents de més de 85 anys i que tenen prestació de cuidador. Amb aquesta anàlisi, s’ha volgut avaluar la situació de la persona amb dependència i de la seva xarxa de cura i veure el grau d’adequació dels recursos a les necessitats de l’usuari o usuària.

Durant la presentació, la tinenta d’alcalde ha valorat l’estat actual de la dependència a Catalunya i l’Estat, comentant que “per desgràcia la dependència es va seccionant cada cop més i arran de les darreres modificacions de l’Estat i de la Generalitat s’han reduït prestacions”. Així mateix, ha comentat que “en el cas dels grans dependents, hi ha una llista d’espera llarga per accedir a una plaça pública  de residència i s’han tallat les prestacions vinculades (que permeten el copagament famílies/administració), amb el que això suposa de pressió per a les famílies i per als Ajuntaments, que hem d’acabar assumint aquestes situacions”.

En aquest sentit, Farrés ha subratllat que igual que s’entén que serveis com per exemple l’educació s’han d’articular des de les administracions “la dependència també és un servei que cal prestar a la ciutadania”. Uns serveis que a banda de la vessant social, constitueixen “un sector que, si s’impulsés, podria ser un gran generador d’ocupació”.

Persones amb dependència

De les 7.369 persones amb grau reconegut de dependència a la ciutat (dades de la Generalitat de Catalunya), un total de 5.247 , amb grau II o III que són els més alts de dependència, tenen un Programa Individual d’Atenció (PIA) elaborat pel Treballador Social. Les persones valorades amb Grau I (dependència moderada) son 1.950 i de moment no disposen de PIA, atès que la seva incorporació per llei a aquest sistema de prestacions, dependent del Govern de l’Estat, ha quedat aplaçada fins l’any 2015.

Val a dir que del 5.247 PIA actius, un 74,2% correspon a majors de 65 anys. Pel que fa a les prestacions i serveis de dependència, un 55,2% reben una prestació econòmica (entre 200 i 400 € /mes), el 28,7% reben un servei d’atenció domiciliaria o de centre de dia (dels quals el 80% també reben de forma complementaria la prestació econòmica) i un 15,6% estan a una residència de gent gran o per a persones amb discapacitat. Entre 2007 i 2014, s’han fet un total de 8.624 PIA a Sabadell.

Una altra dada apunta que des de 2007, han sol·licitat el reconeixement del grau de dependència a la ciutat un total de 14.949 persones. Des de 2009 s’han anat reduint les sol·licituds per fer una primera valoració. Als darrers temps han incrementat però les peticions per fer revisió de grau.

Estudi entre les persones majors de 85 anys

Pel que fa a l’estudi realitzat entre persones dependents més grans de 85 anys que tenen atorgada prestació de cuidador, s’han realitzat gairebé 500 entrevistes, valorant la situació de la persona dependent i de la persona cuidadora, detectant les dificultats de l’entorn i incloent la valoració dels professionals. L’estudi ha resultat molt útil per reforçar la relació entre els professionals socials i les persones dependents i cuidadors; ajudar a detectar algunes mancances i reorientar cap a nous serveis; i actualitzar la informació que tenen les famílies sobre serveis i prestacions.

La gran majoria de les persones valorades en l’estudi (més d’un 90%) necessiten ajuda per activitats domèstiques i per fer gestions a casa o fora. Un 60% tenen dependència severa o total i en un 50% dels casos hi ha símptomes de deteriorament cognitiu. Segons l’anàlisi, el 24% de les llars d’aquestes persones tenen barreres per l’accés a l’exterior i l’11% tenen dificultats de mobilitat per la presència d’escales interiors. Un 4% té dificultats de mobilitat a causa de les amplades de les portes de la llar. El 20% té dificultats per accedir a la banyera o plat de dutxa i el 5% té problemes d’accés al bany a causa de la seva ubicació exterior. Un 4% disposa de cuina de gas en situacions personals que podrien implicar un risc. Així mateix, a l’estudi, s’ha detectat molta necessitat d’ajuda per a activitats instrumentals.

Cuidadors

Pel que fa als cuidadors, un 65% dels cuidadors principals són menors de 65 anys. El 74% són fills/filles i el 60% dediquen tot el dia a la cura. En general es manté el patró de dones cuidadores. El 30,3% dels casos tenen un cuidador secundari. Una altra dada indica que el 38% dels cuidadors registren un índex d’esforç elevat. I si bé, del global, el 61% dels cuidadors afirma no tenir cap dificultat important per a la cura, el 19% afirma que li falta força física. L’11% creu que necessitaria algun arranjament a l’habitatge i el 5% pensa que seria necessari tenir el suport d’alguna ajuda tècnica. En general no es detecten situacions d’insuficiència greu en la cura de la persona.

Pel que fa a les prestacions destinades al cuidador, que tenen per objecte millorar l’atenció de la persona dependent, s’han destinat majoritàriament (52%) a pagar a una persona que cuida (19% són familiars i 33% no familiars). El 41% ha utilitzat els diners per millorar la vida de cada dia de la persona dependent. També s’han destinat recursos a comprar materials de cura o medicaments (21%), ajudes tècniques (14%) o altres serveis (16%) com un centre de dia, transport adaptat, etc.

En general l’estat de les persones dependents s’ha mantingut estable. En aquest marc, a aquells que han empitjorat se’ls ha modificat el PIA cap a serveis domiciliaris i residencials. Així, en un 13% dels casos analitzats (63), s’han derivat als programes d’arranjament d’habitatge i un 8% (40) als grups de formació i suport de cuidadors. En un 6% (31), s’ha tramitat reserva de plaça a una residència i en un 4% (20), s’han derivat al programa d’ajudes tècniques (per facilitar un llit articulat, cadira de rodes, etc). En un 3% (17), s’ha iniciat el tràmit per reserva de plaça a un centre de dia.

En el 7% de les persones visitades (30 persones), s’ha valorat una  situació important d’inestabilitat que ha requerit un seguiment més proper i continuat i, en alguns casos, una modificació del programa d’atenció.