PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament i Amics de la Gent Gran col·laboren per impulsar el voluntariat d’acompanyament a persones grans

Amb la voluntat de facilitar l’acompanyament de les persones grans i alhora sensibilitzar la ciutadania sobre el risc de solitud que pot patir aquest col·lectiu, l’Ajuntament de Sabadell i la Fundació Privada Amics de la Gent Gran han signat un conveni que els permetrà col·laborar en aquest àmbit. Avui, l’alcalde de Sabadell, Joan Carles Sánchez i el gerent de la Fundació, Oriol Alsina, han presentat els principals termes de l’acord. Ha estat durant una visita que s’ha realitzat a una de les persones grans participants en el programa, que ha estat acompanyada per un voluntari. A la visita, en la qual s’ha emmarcat també la signatura de l’acord de col·laboració, han assistit  la regidora del programa de la Gent Gran de l’Ajuntament, Anna Carrasco i Josep Lluis Bonache, de la Fundació i responsable tècnic del projecte a Sabadell.

El conveni dóna continuïtat i consolida un treball previ portat a terme entre l’Ajuntament i la Fundació per promoure l’acompanyament, que s’ha desenvolupat amb èxit i pel qual, a Sabadell, ja s’han registrat 22 voluntaris i s’han establert 15 parelles de forma que, setmanalment, una persona voluntària, sempre la mateixa, fa una estona de companyia a la persona gran. En aquest sentit, val a dir que la Fundació ja comptava amb una àmplia experiència en programes d’acompanyament a persones grans, especialment a la ciutat de Barcelona, i que entre els seus objectius actuals hi havia la voluntat d’ampliar la presencia a altres municipis de Catalunya. Així mateix, cal puntualitzar que les persones usuàries del programa no han de ser necessàriament persones que visquin o estiguin soles sinó que sentin que precisen d’un suport d’acompanyament emocional.

En paraules de l’alcalde, Joan Carles Sánchez, “aquest acord implica una ampliació de serveis de qualitat” i ha qualificat de molt positiva la “possibilitat que, per mitjà del voluntariat, persones puguin aportar hores del seu temps”, una acció “que suposa un guany per a totes dues parts, tant per aquell ciutadà o ciutadana que rep el servei com per a aquella persona que fa voluntariat”.

En nom de la Fundació Amics de la Gent Gran, Josep Lluís Bonache ha comentat que “estem molt satisfets de formalitzar aquesta relació amb la ciutat de Sabadell” i que “l’acord reforçarà també la col·laboració amb els serveis socials per detectar i derivar els casos que precisin acompanyament emocional o altres situacions i per enfortir la xarxa de voluntaris”.

L’usuari del servei que ha rebut avui la visita dels responsables institucionals, Francisco, ha valorat molt positivament el projecte. “Em sembla molt bé –ha dit—que se’ns doni aquesta oportunitat”. La voluntària que l’acompanya, Cristina, ha explicat que en les estones que comparteixen “li pregunto què vol fer, sortim a passejar, fem un cafè, xerrem...” i s’ha mostrat “molt contenta” de participar en aquest programa.

El conveni signat entre l’Ajuntament i la Fundació comporta la implicació dels Serveis Socials municipals que, en el cas que detectin una situació de solitud no volguda que es pugui beneficiar del programa d'acompanyament, el poden derivar a la Fundació. Així mateix, es preveu que el programa municipal de voluntariat Sabadell SUMA canalitzi les demandes i ofertes de voluntariat en aquest àmbit per poder proposar a la Fundació un possible voluntari o voluntària.

A partir d’aquí, Amics de la Gent Gran posa en contacte la persona gran que precisa acompanyament –que pot arribar al programa a través dels serveis socials o bé demanar suport per iniciativa pròpia— i el/la voluntari/voluntària i fa el seguiment de les parelles que es formin.

L’acord de col·laboració preveu també facilitar a la Fundació l’ús puntual d’espais del centre d’activitats Mercat de Sant Joan per portar-hi a terme accions de gestió i difusió de la tasca de l’entitat, de voluntariat i de sensibilització social. I és que, en el marc del conveni, es contempla que Amics de la Gent Gran impulsi a Sabadell propostes per sensibilitzar la població sobre la necessitat d’acompanyament, impulsi el voluntariat social de totes les edats i treballi coordinadament amb el Servei de la Gent Gran i Dependència municipal en la detecció i seguiment de les situacions d’aïllament.

El conveni s’emmarca dins les polítiques socials per a la gent gran de l’Ajuntament de Sabadell, uns dels objectius de les quals és promoure el benestar de les persones grans i afavorir la seva integració i la participació ciutadana mitjançant actuacions orientades a l’envelliment actiu i a l’atenció i suport tant de les persones en situació de risc i fragilitat com de les que en tenen cura.

Fundació Amics de la Gent Gran

La Fundació Privada Amics de la Gent Gran és una entitat de voluntariat que des de 1987 dedica els seus esforços a portar amistat i companyia a les persones grans que volen deixar de sentir-se soles. En aquest sentit, Amics de la Gent Gran té com a missió principal fer front a la solitud no volguda mitjançant l’acompanyament emocional, actuacions que es complementen amb altres de sensibilització de la societat sobre la realitat que viuen els ancians i foment del voluntariat en aquest àmbit.