PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

RISC D’INCENDI FORESTAL: PREALERTA INFOCAT

 

Protecció Civil de la Generalitat ha posat en Prealerta el Pla especial d’emergències per incendis forestals de Catalunya INFOCAT durant el dia d’avui per l’elevat risc d’incendi forestal que afecta sobretot les demarcacions de Barcelona i Girona. El Vallès occidental està entre les comarques més afectades.

És per això que l’Ajuntament de Sabadell se suma a les informacions preventives emeses per la Generalitat de Catalunya, i demana extremar les precaucions en l’ús de pirotècnia en la revetlla de Sant Pere i seguir estrictament la prohibició de llençar cap coet a menys de 500 m del bosc. També cal recordar que està estrictament prohibit llençar cap burilla, encara que sembli apagada, des del cotxe. 

Seguint les recomanacions de Protecció Civil de la Generalitat, Sabadell ha reforçat les mesures de prevenció per la protecció dels elements més vulnerables a la calor i també en quant a la prevenció del risc d’incendi forestal.

No es pot accedir als espais naturals del Ripoll ni del Rodal

A més, cal recordar que arran de les ventades que van afectar especialment les zones boscoses i forestals de Sabadell, l’Ajuntament va prohibir els accessos als espais naturals del Ripoll i del Rodal. Atès el risc de caiguda d’arbres i branques, es va prohibir l’accés als boscos i camins rurals, ja sigui en bicicleta, a peu, a cavall o amb vehicles a motor, a excepció d’aquells propietaris forestals que hagin d’accedir als seus habitatges. Aquesta prohibició es va ampliar fa unes setmanes un cop dins la temporada de més perill d’incendis forestals.

A més, tal com es va establir en un ban signat per l’alcalde de Sabadell es prohibeix específicament en el període del 15 de març al 15 d’octubre les activitats següents:

-          encendre foc per a qualsevol tipus d’activitat sigui quina sigui la seva finalitat. Especialment:

o        Cremar rostolls, marges i restes d'aprofitaments forestals, agrícoles o de jardineria.

o        Fer focs d'esbarjo. Queda exclosa de la prohibició dintre de les àrees recreatives i d'acampada i en parcel·les de les urbanitzacions la utilització dels fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires.

o        Fer foc per a activitats relacionades amb l'apicultura.

-          Llençar objectes encesos.

-          Abocar escombraries i restes vegetals i industrials de qualsevol mena que puguin ser causa de l'inici d'un foc.

-          Llençar coets, globus, focs d'artifici o altres artefactes que continguin foc.

-          La utilització de bufadors o similars en obres realitzades en vies de comunicació que travessin terrenys forestals.

 

Consells de la Generalitat de Catalunya sobre Incendis forestals

 Consells preventius

-          No llenceu burilles enceses ni llumins, ni caminant ni per la finestra del cotxe.

-          No llanceu coets, petards, focs d'artifici, globus (per exemple fanalets) o altres artefactes que continguin foc en zones de perill, ni que sigui a camp ras, ni en terrenys agrícoles ni, sobretot, en urbanitzacions envoltades per bosc.

-          No utilitzeu barbacoes que no estiguin autoritzades. Recordeu que han de ser d'obra i amb mataguspires.

-          Les cremes de residus al jardí estan prohibides, cal portar-los a l'abocador o triturar-los, i en faran compost.

-          No deixeu mai escombraries ni deixalles al bosc. Utilitzeu els serveis de recollida i els contenidors adients.

-          Elimineu les branques que toquin la façana i allunyeu de la casa les reserves de llenya.

-          Tingueu a punt eines bàsiques contra incendis (mànegues, destrals) i alguna reserva d'aigua.

Si l'incendi arriba a casa vostra

-          Truqueu al 112 i seguiu en tot cas les indicacions de les autoritats.

-          Si us fan desallotjar, tanqueu els interruptors de la llum i del gas, agafeu allò imprescindible (documentació, diners i medicaments) i marxeu on us diguin els serveis de seguretat.

-          Si el foc envolta la casa, refugieu-vos a dins, tanqueu portes i finestres i tapeu qualsevol forat.

-          Ompliu d'aigua la banyera i les piques, ruixeu d'aigua les portes i les finestres i col·loqueu tovalloles molles sota les portes.

-          Tanqueu tots els subministraments de combustible i protegiu-vos amb roba de cotó o de llana. Si hi ha molt de fum, deixeu els llums encesos i respireu arran de terra.

Si l'incendi us sorprèn al bosc o a camp obert

-          Si un incendi us sorprèn a camp obert, allunyeu-vos-en en direcció oposada al vent i, si podeu, entreu en zona ja cremada.

-          Mulleu un mocador i tapeu-vos la cara per evitar el fum. No us refugieu en pous ni en coves. A prop del mar o de rius, acosteu-vos a l'aigua i, si cal, fiqueu-vos a dins.

-          Si sou al cotxe, atureu-vos en un lloc protegit, tanqueu les portes i les finestres i atureu la ventilació del cotxe.

-          Enceneu els fars perquè us puguin trobar enmig del fum.

-          La utilització de fogons de gas i de barbacoes d'obra amb mataguspires és permesa dins les parcel·les de les urbanitzacions.