Un total d’11 persones en atur fan tasques forestals als boscos de titularitat municipal afectats per les ventades del desembre

Escrit a .

Onze persones en atur estan fent tasques forestals als boscos de titularitat municipal afectats per les ventades del desembre. Aquestes persones participen en un Platreballfores d’Ocupació Forestal que està duent a terme tasques de suport als treballs forestals al medi natural, especialment importants enguany amb motiu de les fortes ventades del passat 9 de desembre. Segons càlculs estimats, les ventades van malmetre prop de 300.000 arbres al terme municipal de Sabadell. Des del Pla d’Ocupació es treballa en aquells indrets no inclosos en la licitació de l’Associació de Propietaris Forestals de Sabadell, constituïda per abordar els treballs necessaris amb motiu de les ventades. L’Associació, a la qual es va adherir l’Ajuntament de Sabadell, va licitar els treballs de retirada i aprofitament dels arbres afectats.

El Vapor Llonch, en coordinació amb la Regidoria de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, desenvolupa el Pla d’Ocupació de l’especialitat forestal, subvencionat per la Diputació de Barcelona. Les 11 persones que integren aquest programa tenen un contracte laboral de sis mesos en l’especialitat de forestals i estan treballant des de finals de febrer. Hi participen vuit ajudants, dos oficials i un capatàs. La mitjana d’edat del grup està a l’entorn dels 30-40 anys i, en la majoria de casos, les persones que hi participen només havien tingut experiència en tasques forestals com a voluntaris.

Avui, durant una visita als treballs a la zona de Castellarnau, el regidor de Nova Economia, Albert Boada, ha comentat que “aquest és un treball emmarcat en els Plans d’Ocupació, que abracen diferents àmbits però que enguany tenen una dotació important en l’àmbit forestal”. Sobre les tasques que s’estan portant a terme, ha explicat que “es tracta d’una neteja preventiva però que ens agafa en temporada d’incendis, la qual cosa implica que s’ha d’anar amb molta cura”. Així mateix, ha dit que “el que volem és poder mantenir aquest programa a partir del setembre per desenvolupar diverses tasques forestals”.

Per la seva banda, el tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, Maties Serracant, ha ressaltat “l’absoluta coordinació amb els diferents estats d’alerta d’incendis al territori perquè les tasques es portin a terme en les màximes condicions de seguretat possibles” i ha explicat que “un cop feta la retirada d’arbres, s’avaluarà quines tasques es poden fer i abordar la recuperació de les zones forestals”.

El capatàs del grup de participants al Pla, Gabriel Frutos, ha comentat que “estem treballant en la retirada dels arbres i procurant aprofitar el que es pugui”.

L’objectiu del Pla d’Ocupació és oferir una experiència laboral als participants, alhora que realitzen obres i serveis d’interès general i social per al conjunt de la ciutat. D’aquesta manera, es proporcionen, a més d’experiència laboral per millorar el seu entorn més proper, els coneixements i les habilitats que els capacitin professionalment i possibilitin la seva inserció posterior en el mercat de treball.

En el cas del Pla d’Ocupació, està portant a terme les seves tasques en propietats municipals o per assegurar l'obertura de camins de la xarxa de prevenció d'incendis, en algun terreny privat, sempre d'acord amb el seu propietari. En coordinació amb Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes, es treballa bàsicament a Castellarnau, La Salut (en l’àmbit del Cementiri Vell), al Parc Agrari, a la zona de Sant Nicolau o a l’Horta de Can Bages, entre altres.

El grup de forestals han treballat també en aquells casos d'urgència a causa de la perillositat que presentaven alguns arbres caiguts. Les tasques fonamentals que realitzen són desembosc d'arbres caiguts, desbroçament del sotabosc i poda baixa i apilament de troncs i branques per l'aprofitament dels arbres caiguts, trencats, en risc de trencament o caiguda i sense possibilitat de supervivència. En funció de la mida dels troncs es destina a fusta de serra, de trituració i de les capçades es fa biomassa per a calefacció o, en funció del lloc, es tritura per a incorporar el seus nutrients al sòl del bosc.

Imprimeix