PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El Festival 30 Nits es clou amb un balanç de prop de 14.000 espectadors

La 16a edició del 30 Nits es clou avui divendres amb un balanç de prop de 14.000 espectadors i espectadores, que hauran gaudit de la seixantena de propostes del festival d’estiu de Sabadell. Es consolida doncs, un any més, la resposta positiva del públic davant un festival marcat per la qualitat i per la diversitat de disciplines artístiques. 

La xifra d'assistents es manté en la línia d'anys anteriors. Al 2014 la xifra final van ser de 15.000 espectadors, però cal tenir en compte que enguany el Festival Embassa’t, que aplega un bon nombre d’assistents, no ha format part del 30 Nits, atès que es va celebrar el segon cap de setmana de juny i, per tant, abans de l’inici del festival d’Estiu. 

La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ha valorat positivament el balanç del 30 Nits, destacant "tant la gran varietat de propostes i estils com també la gran varietat de programadors, la qual cosa demostra la gran vitalitat cultural de Sabadell". En aquest marc, ha volgut remarcar "el reconeixement a totes i cadascuna de les entitats que cada any fan possible aquest cicle".  

Així mateix ha destacat que al programa d'aquest any "s'han consolidat les propostes incorporades els últims anys com les de La Capella, l'Àgora o el Museu del Gas, s'han mantingut amb èxit les propostes que figuren al cicle des dels seus inicis com les de Joventuts Musicals o l'Aliança Francesa i també s'ha comptat amb novetats com les propostes de la Destil·leria Espectacles, el festival de sèries o les activitats organitzades pel Mercat Central o la Plataforma per la Llengua".

Algunes xifres

La inauguració del Festival amb el cor In Crescendo, guanyador de la segona edició del concurs Oh happy Day! va comptar amb l’assistència de més de 550 espectadors. Una proposta de Joventuts Musicals de Sabadell, que, en el marc del Festival Internacional de Música de Sabadell, ha portat al 30 Nits 6 concerts més, que han tingut lloc a l’Espai Cultura Fundació Sabadell 1859. Entre les xifres, destaquen les 190 persones que van assistir al recital de la Cobla Mediterrània i les més de 150 que van gaudir dels The Gourmets Vocal Quartet.

Destaquen, així mateix, les prop de 300 persones que, en el marc del 30 Nits, van assistir al concert d’Enrique Morente al pati del Museu d’Art.

D’altra banda, el concert de presentació de la Jove Orquestra Simfònica del Vallès va comptar amb més de 600 assistents.

Pel que fa al cicle impulsat per la Fundació Antiga Caixa Sabadell 1859 BBVA, ha comptat amb la total complicitat del públic. L’espectacle inaugural del cicle, protagonitzat per la Companyia Filigranes i l’Orquestra Fireluche a l’Amfiteatre del Jardí de l’Espai Cultura va reunir uns 200 assistents. Les propostes familiars El Mêtre, L’Hort de Can Pitrocs i El xarlatà màgic van registrar a l’entorn de 340 persones cadascun i Residual Gurus a l’entorn dels 365 assistents. Recordar que la Fundació també ha presentat enguany propostes de cinema de muntanya per alguns dels dissabtes de juliol.

En relació amb l’àmbit del cinema, les sessions del Cinema a la fresca a La Capella del Parc de Can Gambús han reunit entre 140 i 180 espectadors segons la sessió. Pel que fa al cicle Refres.cat, cicle de cinema a la fresca en català de Sabadell, impulsat per l’entitat Territorial de Vallès Occidental de la Plataforma per la llengua, les sessions a la plaça de Pompeu Fabra han reunit entre 125 i 140 espectadors cadascuna. Menció també pel cicle de cinema en versió original presentat per l’Alliance Française que en les tres sessions programades al pati de l’entitat ha reunit un total proper als 170 espectadors. El Festival de sèries al pati de l’Estruch, organitzat per Interferències Cultura Creativa, va reunir un total de 160 persones.

L’Espai Àgora ha estat altra de les entitats que ha fet possible el 30 Nits. Entre les seves propostes, Toni Xuclà i el seu espectacle Una terra sense mapa va comptar amb prop d’un centenar d’espectadors. El Premi Nacional de Mentalisme 2014, David Baró i l’espectacle Llestos de la Companyia Amfitreatre van reunir entre una seixantena i una setantena de persones en cada sessió.

També dins el 30 Nits, destacar la proposta del Museu del Gas de la Fundació Gas Natural-Fenosa, que impulsa els capvespres de dramatúrgia, de la mà de la Companya Al Galliner, durant els mesos de juliol i agost. Fins ara algunes sessions han arribat a reunir gairebé un centenar de persones.

Pel que fa als espectacles programats per UiU promotors i Cava Urpí, la versió de Victus adaptada pel propi Albert Sánchez Piñol i interpretada per Sílvia Bel, Llúcia Vives i Carles Beltran, va atreure unes 120 persones. El mateix nombre d’assistents es van donar cita a Mentre el Món Respiri. Una selecció de Sonets de William Shakespeare, a càrrec d’Il·lús Teatre.

Al Ciervo, Elvira Y Emilio. Dos monologos muy perros, organitzat per La Destil·leria Espectacles va reunir unes 85 persones. El mateix organitzador tenen les sessions de Freshquiz a la plaça del Treball, que han arribat a comptar amb prop de 100 persones a la plaça del Treball.

Més música

La música ha estat una de les protagonistes del 30 Nits. A banda de les actuacions ja mencionades, destacar la resposta dels concerts organitzats per La Capella al Parc de Can Gambús. Aquests recitals, de diferents estils i que han abraçat des del rythm and blues fins al flamenc passant pel funk, disco, soul, la cançó italiana o per la fusió entre la música i l’humor, han reunit entre 250 i 300 persones cadascun. Positiva ha estat també la resposta a les sessions de DJs en diferents sessions, tant a La Capella com a El Niu. Val a dir, així mateix, que enguany La Capella ha presentat diversos espectacles familiars. Contes per Somiar (120 persones), Rock&Kids (130) i Roleguita&Boquerón (110) van superar àmpliament el centenar d’espectadors.

D’altra banda, els concerts temàtics d’El Bar de l’Estruch (Oh Revival i Almíbar Flamenco) han atret més de 200 persones cadascun.

L’actuació de la Banda de Música de Sabadell a la plaça del Dr. Robert va reunir més de 400 espectadors. El recital d’estiu de l’Associació Amics de l’Òpera de Sabadell, unes 350 persones. Al concert de l’Orquestra de Cambra de Sabadell al Casal Pere Quart es van donar cita uns 125 espectadors i la Coral Cants al Vent va reunir 160 persones al Centre Cívic de Sant Oleguer.

Recordar també el Concurs de Músics organitzat pel pub The Wild Geese durant tot el mes i el concert que el mateix pub va organitzar diumenge 12 amb el grup The Swing Fresh i El Gimnàs. Un recital que va reunir més d’un centenar d’espectadors. The Wild Geese ha organitzat també dues Jam Sessions.

Una altra de les entitats organitzadores d’aquest 30 Nits ha estat el Mercat Central. Entre es propostes, Un món de swing va convocar unes 200 persones i The swing Fresh Vallès Band unes 150.

Circ i dansa

En dansa, les coreografies Dorment i Heart Wash a la Plaça del Mercat van atraure entre 200 i 250 persones cadascuna. També bona resposta ha tingut el projecte Ciutats en dansa a L’Estruch. Una de les dues sessions de l’espectacle va arribar a registrar 190 espectadors.

I pel que fa al circ, les propostes a la plaça de l’Argub han reunit entre 120 i 150 persones cadascuna.