PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell posa en marxa el Banc d’Energia, per contribuir a l’estalvi energètic amb finalitats redistributives

 Aquest projecte de solidaritat energètica de proximitat és pioner a l’Estat espanyol bancenerg31

Avui es porta al Ple municipal l’aprovació del conveni entre l’Ajuntament i l'Associació Banc d'Energia per posar en marxa a la ciutat un banc d’energia local, un projecte de solidaritat energètica de proximitat, pioner a l’Estat espanyol.

La finalitat del banc és contribuir a l’estalvi energètic amb finalitats redistributives, recollint aportacions de particulars, empreses i entitats que decideixen dedicar una part del seu estalvi energètic a col·laborar solidàriament amb el problema de la pobresa energètica.

El projecte respon a un doble objectiu. D’una banda, fomentar l’estalvi energètic en el si de l’Ajuntament i entre la ciutadania, comerços i sector empresarial. De l’altra, prioritzar la despesa contra la pobresa energètica en termes de prevenció. Joan Berlanga, regidor de Sostenibilitat, explica que “amb aquesta iniciativa pretenem donar resposta de manera col·lectiva a dos problemes rellevants: el canvi climàtic, promovent l’estalvi energètic, i la pobresa energètica que viuen alguns veïns i veïnes de la ciutat”.

David Maruny, president de l’Associació Banc d’Energia, comenta que "el banc d'energia de Sabadell és una fita que des de l'Associació considerem molt important, perquè permet desenvolupar el vincle social de l'energia en un àmbit extens per nombre d'habitants, d'entitats, d'indústria, de comerç... a qui convidem a fer-se seu el projecte i a participar-hi activament per tal que esdevingui un referent de coresponsabilització i cohesió ciutadana en relació a l'acció social front a la pobresa energètica i al respecte al medi ambient".

A partir de l’adhesió al banc d’energia es proposa destinar els estalvis aconseguits des de l’Ajuntament a accions de sensibilització i a prevenir la pobresa energètica. El consistori treballa en la proposta que un 25% dels estalvis vagin a promoure l’eficiència energètica a dins de l’Ajuntament; un altre 25% es destini a accions, iniciatives de prevenció de la pobresa energètica, i el 50% restant sigui estalvi net per l’administració.

En el cas dels recursos captats pel banc d’energia del sector privat i/o famílies, socis, que voluntàriament s’apuntin, seran destinats íntegrament a accions de prevenció de la pobresa energètica, en coordinació amb el Departament Acció Social. El conveni preveu que tots els recursos captats a Sabadell tindran com a beneficiaris famílies de la ciutat. Berlanga assenyala que “amb l’estalvi de l’Ajuntament i de persones, entitats i empreses que participin al banc d’energia es farà un fons per donar suport a persones en situació de pobresa energètica”.

El banc d’energia es configura com un complement a tots els recursos que l’Ajuntament destina a pal·liar l’emergència social que comporta la pobresa energètica: tramitació dels certificats de vulnerabilitat, tramitació de prestacions d’ajuts, acompanyament a famílies vulnerables i compliment de la llei 24/2015, entre d’altres. Aquest projecte s’ha aprovat també al municipi de Premià de Dalt en forma de prova pilot conjuntament amb Sabadell.

D’aquesta manera es fa un pas més en la lluita contra la pobresa energètica, ja que el banc facilita i promociona el treball en xarxa amb altres agents locals i regionals.

Un cop signat el conveni, l’Ajuntament farà difusió de l’existència el banc d’energia. Entre d’altres elements que es treballen, en col·laboració amb Escola Illa s'ha realitzat la imatge gràfica i recursos per la comunicació del banc. De forma complementària, alumnes de l'escola de disseny ESDi de Sabadell han treballat tres càpsules divulgatives per animar a participar de la iniciativa del banc d’energia, per lluitar contra la pobresa energètica a partir d'accions d'estalvi amb component solidària.

BANC D'ENERGIA