PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Presentació del programa d’actes del I Aplec i Mostra d’Entitats de Sant Pau de Riu-sec

 

L’Aplec tindrà lloc el diumenge 15 de maig i inclourà activitats culturals diverses

El divendres 6 de maig, a la 1 del migdia, al Casal Pere Quart, s’ha presentat en roda de premsa el programa d’actes del I Aplec i Mostra d’Entitats de Sant Pau de Riu-sec, que tindrà lloc el 15 de maig al voltant de l’església. L’acte l’han dut a terme Montserrat Chacon, regidora de Cultura, i Francina Carenas, presidenta de l’entitat Amics de Sant Pau del Riu-sec.

El programa, organitzat per l’associació amb la col·laboració de l’Ajuntament, començarà a les 10 h amb una exposició fotogràfica i de maquetes i continuarà amb una missa a les 10.30 h. A les 11.30 h tindran lloc les visites guiades a l’església i hi haurà ballada de sardanes, cantada havaneres i l’actuació de la Coral Collserola. A les 12.45 h es faran els parlaments i el programa s’acabarà a les 14 h després d’algunes actuacions musicals.

L’Ajuntament reforçarà la xarxa d’autobusos entre el recinte de Sant Pau i la plaça de Catalunya, a fi que la població s’hi pugui desplaçar amb transport públic.

Més actes

Més endavant, el diumenge 12 de juny es durà a terme una exposició temàtica sobre Sant Pau de Riu-sec al Centre Cívic Turó de Sant Pau de Bellaterra, amb la col·laboració del Museu de la Puríssima de Sabadell. Prèviament, el passat dissabte 21 d’abril, va tenir lloc una xerrada sobre el complex de Sant Pau de Riu-sec a Bellaterrra, organitzada pel Fòrum Bellaterra, a càrrec de l’arqueòleg Albert Roig i moderada per l’arquitecte Miquel Angel Ramos. L’endemà, 22 d’abril, es va dur a terme una visita guiada al recinte de Riu-sec.

Els objectius dels Amics de Sant Pau de Riu-sec són, en primer lloc, ajudar a preservar i conservar tot el conjunt arqueològic i l’àmbit patrimonial de l'església de Sant Pau de Riu-sec. D’altra banda, donar a conèixer i difondre la singularitat patrimonial del conjunt arqueològic. I, finalment, estimular la investigació i l'estudi arqueològic del complex de Sant Pau.

El conjunt patrimonial de Sant Pau de Riu-sec

A l’àrea on actualment es troba el polígon comercial de Sant Pau, hi ha el conjunt patrimonial de Sant Pau de Riu-sec, format per l’església romànica i la rectoria del segle XVIII, al bell mig d’un gran jaciment en què s’han localitzat assentaments humans des d’època romana fins als nostres dies. Les diferents intervencions arqueològiques portades a terme en aquest indret des de 1979 fins ara han permès delimitar una zona arqueològica de prop d’una hectàrea i identificar les fases d’ocupació següents: una vil·la romana d’època republicana (s. I aC) –que es refà i s’amplia en època imperial (s. I-II dC)–, un assentament carolingi amb necròpolis (s. IX-X), l’església romànica (s. XI) –que té una continuïtat parroquial i cementirial fins a l’època moderna–, com també una granja templera –datada entre finals del segle XII i inici del XIV–. D’ençà de l’any 2010, les intervencions arqueològiques s’emmarquen dins del Pla Director d’Actuacions al Jaciment Arqueològic de Sant Pau de Riu-sec, impulsat per l’Ajuntament de Sabadell, la Universitat Autònoma de Barcelona i l’Institut Català d’Arqueologia Clàssica.

En aquests moments, es tracta d’un edifici municipal i com a església està dessacralitzada. El museu de la parròquia de la Puríssima Concepció conserva els objectes litúrgics recuperats de l’antiga parròquia de Riu-sec, després que es desafectés.

La rellevància arqueològica de les troballes és de primer ordre, així com el valor arquitectònic i històric de l’església de Sant Pau. Per tot això, un grup de veïns del turó de Sant Pau, junt amb altres simpatitzants, han creat l’entitat Amics de Sant Pau del Riu-sec que ara es presenta.