PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell se suma a la commemoració del Dia Mundial Sense Tabac

Amb motiu de la celebració del Dia Mundial Sense Tabac, el 31 de maig, Sabadell acollirà diverses activitats relacionades amb la commemoració. El Dia Mundial clou la sensefumXVII Setmana sense fum, que s’està celebrant del 24 al 31 de maig i que té com a principal objectiu sensibilitzar la població de la importància que té per a la salut el fet de no iniciar-se o d’abandonar l’hàbit tabàquic.

Coincidint amb el Dia Mundial Sense Tabac, el mateix dimarts, 31 de maig, la plaça de la Creu Alta acollirà la Jornada “La Creu Alta Sense Fum” amb diverses activitats entre les 4 de la tarda i les 8 del vespre. Organitza la proposta l’Institut Català de la Salut, comptant amb la col·laboració de diversos institucions, entitats i empreses, entre les quals l’Ajuntament de Sabadell, la Diputació de Barcelona, l’aecc Catalunya contra el Càncer i el Col·legi de Farmacèutics de Barcelona.

En el marc de les activitats, hi hauran diverses taules informatives. També, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, exhibicions a càrrec de l’escola de dansa “Flaix Dance” el Centre de la Gent Gran Creu Alta i l’Escola de dansa “el Gimnàs”. Així mateix, s’ha previst un taller i concurs de dibuixos per a nens i nenes – dels quals es farà una selecció per exposar-los a Cal Balsach—i el taller de manualitats “Millor els bons fums”, a càrrec del Centre de la Gent Gran de la Creu Alta.

D’altra banda, el mateix 31 de maig, l’Ajuntament instal·larà entre 12 i 14 h una taula informativa a la pl. del Dr. Robert. En aquest punt, s’orientarà totes aquelles persones interessades a deixar de fumar i s’oferirà la possibilitat de fer-se una cooximetria, que permet mesurar la quantitat de monòxid de carboni en l’aire espirat.

També el dia 31, la Corporació Sanitària Parc Taulí ha organitzat la sessió ‘Parc Taulí, Hospital promotor de la salut’. Un acte obert a tothom en el qual, es presentarà l’espai web ‘Parc Taulí, Hospital promotor de la salut’, es parlarà de com evitar els efectes secundaris de l’abandonament tabàquic i es coneixeran experiències de professionals exfumadors del Taulí. L’acte comptarà amb la presència, entre altres personalitats, del regidor de Salut, Ramon Vidal, i tindrà lloc demà, dimarts 31 de maig, a les 3 de la tarda, a l’Auditori Parc Taulí.

Algunes dades

Al bienni 2012-2013, a Sabadell van morir 1.682 persones i 123 persones ho van fer a causa d’un tumor maligne de pulmó. Això situa aquest tipus de tumor com la principal causa de defunció evitable susceptibles d’intervenció per polítiques preventives (44,2%), seguida de causes externes com ara accidents, intoxicacions accidentals, caigudes o reaccions adverses (36,7%).

En aquest sentit, es considera fonamental ALINEAR esforços per a què deixar de fumar sigui més fàcil per aquells que encara consumeixen tabac. I cal desplegar accions per a què les noves generacions no s’incorporin a aquest hàbit.

Enguany, amb motiu del Dia Mundial sense Tabac, l’Organització Mundial de la Salut (OMS) fa una crida a tots els països perquè es preparin per l’empaquetat neutre dels productes de tabac. L’empaquetat neutre es considera una important mesura de reducció de la demanda, que disminueix l’atractiu d’aquests productes, restringeix l’ús dels paquets com a suports per a fer publicitat i promoció del tabac, limita l’empaquetat i etiquetat enganyosos i augmenta l’eficàcia de les advertències sanitàries. L’efectivitat d’aquesta mesura està demostrada, especialment a l’hora de desincentivar la incorporació al consum de tabac dels més joves.

Per altra banda, l’Ajuntament de Sabadell té la voluntat d’ampliar les actuacions preventives que es duen a terme a la ciutat a través de la implantació del projecte “entorns sense fum”. És previst que es faci el desplegament amb la complicitat de tota la comunitat educativa. Aquest projecte treballa per tal que l’exposició a models de “fumadors” sigui menor entre els més joves. La idea és promoure el compromís de tota la comunitat per a preservar espais lliures de fum més enllà del que estableix la normativa legal. Aquest projecte se sumaria a les activitats d’educació per a la salut que ja s’ofereixen habitualment a través de la gimcana anual als centres educatius “De què parlem quan parlem de drogues?” que actualment ja inclou un apartat sobre el tabac.