PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El treball conjunt d’Ajuntament i Generalitat permet detectar una desena de casos amb irregularitats en l’adreça al·legada durant la preinscripció escolar

 

Amb voluntat de vetllar pel correcte desenvolupament del procés de preinscripció i la igualtat entre la ciutadania, l’Ajuntament i els Serveis Territorials d’Ensenyament de la Generalitat de Catalunya han treballat de manera conjunta i coordinada per evitar el frau de padró, que es produeix quan una família al·lega un domicili que no és on realment viu, per obtenir més puntuació per proximitat al centre educatiu al qual vol accedir. Com a fruit d’aquesta tasca, l’Ajuntament, en l’exercici de les seves competències, ha iniciat procediments de comprovació de residència, durant els quals s’han detectat una desena de casos amb irregularitats. Aquests fets han portat a invalidar la puntuació obtinguda per proximitat i a una pèrdua de drets sobre la plaça obtinguda inicialment. Les famílies afectades han hagut de sol·licitar plaça entre les vacants disponibles després del procés de preinscripció.

Sobre la tasca que s’està portant a terme per evitar el frau de padró, el  tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha comentat que “per al Govern municipal, el frau de padró per motius escolars és una qüestió greu, ja que treu possibilitats d’accés a qui sí hi té prioritat per zona. És per això que enguany hem dedicat una especial atenció a combatre’l”.

El Departament d’Ensenyament contempla en la seva reglamentació que el frau o la falsedat en les dades aportades a la preinscripció escolar comporta la invalidació dels drets de prioritat que puguin correspondre i que, si es constata un cop iniciat el curs, l'alumne/-a perdrà el dret a la plaça i haurà de participar en el següent procés de preinscripció i matrícula.

La directora dels Serveis Territorials d’Ensenyament al Vallès Occidental, Carme Vigués,ha afirmat que “aquest és un tema de consciencia social. Com a Departament d’Ensenyament no podem permetre que el dret d’algunes famílies que tenen prioritat per zona quedi condicionat pel frau d’unes altres”. Vigués ha destacat que “la celeritat en aquest treball conjunt ens ha permès poder detectar aquests casos abans de l’inici de curs i, per tant, els alumnes afectats no hauran de canviar d’escola el curs següent”.

El procediment de comprovació de residència que s’articula davant la sospita de frau de padró suposa la inspecció del domicili al·legat i, en ocasions, d’un domicili anterior per tal de trobar en algun d’ells elements probatoris de la residència del menor i dels tutors.