PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La renovació d’espais i un programa amb un fort protagonisme de les entitats, novetats de la Festa Major 2016

Més d’un centenar d’entitats col·laboren en un programa renovat, amb una oferta de 280 activitats. Blaumut i Kiko Veneno, actuacions musicals destacades. Els periodistes Xavi Bundó i Ricard Ustrell, encarregats del Pregó

Del 2 al 5 de setembre, Sabadell tornarà a viure la seva Festa Major, enguany amb espais i programació renovada i amb la incorporació d’alguns elements sorgits durant el procés participatiu de festa major que s’està duent a terme des del passat mes de març i que finalitzarà a finals d’any. En total, el programa compta amb més de 280 propostes i amb la participació de més d’un centenar d’entitats, que enguany també disposaran d’un espai propi al passeig de la Plaça Major.

chaconfmTal i com ha explicat durant la presentació de la programació, la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, “els fils de la Festa Major són: la festa tradicional, l’envelat i els balls i les activitats de nit. La música i, especialment, el ball són un dels pilars fonamentals de la programació d’aquest any”. La regidora ha assenyalat, a més, que “les novetats en el continent i el contingut de la festa, així com la implicació importantíssima de les entitats ciutadanes, són en part fruit del treball que s’està duent a terme en el procés participatiu, el resultat final del qual impregnarà de forma total la Festa Major de l’any vinent i les properes”.

Per la seva part, l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, ha destacat que “aquesta Festa Major és possible, sobretot, per la col·laboració de més d’un centenar d’entitats ciutadanes, que participen organitzant la gran majoria de les activitats del programa. Som una ciutat afortunada, amb un associacionisme vigorós, amb capacitat organitzativa i amb moltes ganes per construir una Festa Major, diversa i amb molta personalitat”.

L’inici de festa serà el divendres 2 de setembre, amb el tradicional Despertar de festa, el pregó de la mà dels periodistes sabadellencs Xavi Bundó (RAC1) i Ricard Ustrell (Catalunya Ràdio) i l’acte inaugural amb Pere Quart com a protagonista, en el marc de la commemoració de l’Any Joan Oliver. A més de ser el tema central del mapping inaugural, el Casal Pere Quart acollirà l’exposició Les meves armes són les meves paraules i, a més, s’organitzarà una ruta dramatitzada sota el títol Joan Oliver i la ciutat.

alcaldefmEl cartell de la Festa Major d’enguany duu per títol Una festa plena d’emocions i és obra de Gerard Arderius Guiteras, alumne de l’Escola Superior de Disseny (ESDi) que prèviament havia estudiat a l’Escola Illa. Com en els darrers anys, el cartell i la imatge de Festa Major és fruit del concurs convocat per Transports Urbans Sabadell (TUS), amb la voluntat d’apostar pel talent local i de fer visible la feina dels joves estudiants de les escoles de disseny de la ciutat: Escola Illa i ESDi. En aquesta ocasió els dos accèssits han recaigut en Alba González Galicia i Aida Rahn Canudas, estudiants de l’Escola Illa.

L’activitat de la festa recuperarà el passeig de la Plaça Major, amb l’Envelat i una pista a cel obert, on es programarà ball, amb la intenció de convertir aquesta activitat en una proposta participativa per a tothom. D’altra banda, l’avinguda de Francesc Macià serà un altre pol important, ja que hi haurà la zona de concerts, les activitats de les Barraques i també activitats familiars al costat de la fira. En tercer lloc, el parc de Catalunya, amb elPrimer Aplec de Festa Major, amb l’àpat popular o la carmanyola, amenitzat per la Harpo Band, i el castell de focs. I, finalment, la festa s'estén al nord i al sud de la ciutat amb dos escenaris en què es programaran dos balls tronera: concretament a l’avinguda de la Concòrdia i a l’avinguda de Barberà –a l’alçada a les places de Montserrat Roig i del Mestre Planas.

 

La música i els concerts

Els protagonistes de concerts a la plaça de Sant Roc seran Blaumut el divendres a les 22 h, la Banda de Música de Sabadell el dissabte a les 21.30 h i el grup de flamencKon-takón el diumenge a les 21.30 h.

A l’Eix Macià, a l’Espai Concerts, es podrà sentir Belmont’s Revenge, Kiko Veneno i Dalton Bang, el divendres; Pupil·les Dubitatives, ZeBrass Marching Band, Yacine & The Oriental Groove, el dissabte, i Kop i Auxili Gira el diumenge.

Com a novetat, enguany s’incorpora l’activitat Les Nits de l’Estruch, una programació jove participativa, amb propostes d'oci col·laboratiu, amb tallers, música i espectacles innovadors. Així, el divendres a les 21.30 hi haurà un taller de realitat virtual i el dissabte un de circ, a la mateixa hora. Domini Públic, teatre participatiu a càrrec de Roger Bernat divendres a les 22 h i a les 23.30 h. Unité, dansa a càrrec de la Cia. Arketip, serà la proposta per al dissabte a les 23,30. També el divendres i el dissabte, a les 00.30 h, es podrà sentir Tarantination, La Flor del Otrö, Pulmon, Beatbox i Orange Juicy al bar de l'Estruch.

D’altra banda, la Coordinadora Musics Sabadell portarà a la plaça del Vallès Leiden, Los Triminals, Tribal Brothers el dissabte a les 23 h. Finalment, hi haurà un vermut electrònic el dissabte a les 12 h a la pl. de Miquel Crusafont, la Tropical Party el diumenge a les 12 h a la pl. del Vallès i havaneres el diumenge a les 23 h a la pl. del Vallès.

Les danses i els balls

Les danses tornaran a pujar a l’escenari de la pl. del Vallès, que continuarà sent un espai plenament consolidat que presenta danses d’arreu del món, de prop i de lluny, en col·laboració amb les entitats de la ciutat.

Com a novetat, aquest any hi haurà l’Envelat al passeig de la Plaça Major, amb l’objectiu de recuperar el tradicional espai de ball de la Festa Major. Hi tindran lloc els balls participatius, els quals conviden la gent a moure's i ballar, amb tallers i demostracions, al matí, a la tarda i a la nit, en col·laboració amb les entitats de tango, country, racó cubà, balls irlandesos, balls de saló, swing, folk, Al costat de l'envelat, al mateix Passeig, s’hi programaran

cartellfmsbd16

sardanes –que canvien d’horari–. El dissabte hi haurà un taller de sardanes a les 11 h i audició a les 12 h, el diumenge hi tocarà la Jovenívola de Sabadell a les 22 h i el dilluns, la Cobla Nova Vallès a les 18 h.

Finalment, el balls tronera seran els següents. El dissabte, a les 23 h a l'avinguda Concòrdia tocarà l’Orquestra Swing Latino. La mateixa formació musical tocarà el diumenge, també a les 23 h, a l'avinguda de Barberà, a l’alçada de plaça de Montserrat Roig. I el dilluns a les 22.15 h a l'Eix Macià, a l’Espai Concerts–després del castell de focs i com a fi de festa– serà el torn de la Salseta del Poble Sec.

La festa tradicional

Pel que fa als elements de la festa popular i tradicional –els principals de qualsevol Festa Major–, destaquen les activitats següents: El divendres, a les 19 h, el despertar de Festa Major, amb el concurs i ball del rodet, la cercavila de gegants i capgrossos, els pilars i la cercavila de diables i, a les 21 h, el pregó i l’espectacle inaugural, que aquest any se centrarà en la figura de l’escriptor sabadellenc Joan Oliver, Pere Quart, en el moment que la ciutat el recorda en el 30è aniversari de la seva mort. L’endemà, dissabte, a les 18 h, serà el torn de la cercavila de Festa Major, a les 19 h els castells de vigília i, a les 20 h, es llegiran els versots. Pel que fa a diumenge, a les 10 h hi haurà la galejada de trabucaires, a les 12 h la jornada castellera i, a les 21 h, la cercavila infernal. Finalment, el dilluns començarà amb els tallers de gegants a les 10 h i visita guiades als gegants i capgrossos que estaran exposats a l’Ajuntament, la trobada de puntaires a les 11 h, la plantada de gegants i la cercavila a les 18 h, el saballut de ferro a les 18.30 h i el ball de gegants a les 20 h. Com a novetat d’enguany, hi haurà els Trombonautes del cinema a càrrec de l’OSV.

Programació familiar

Les activitats pensades per al públic familiar intenten incloure una oferta diversificada, defugint els espectacles en massa i apostant propostes de proximitat, més participatives i per compartir. L’objectiu és que cada dia hi hagi activitats, tant de matí com de tarda.

Les activitats començaran el dissabte, a les 10.30 h, amb uns tallers participatius a càrrec de la Residual a la plaça Gabriel Pujol. Posteriorment hi haurà la cercavila a les 12 h, que conduirà el públic fins a la pl. del Doctor Robert, on a les 11 h hi haurà taller de maquillatge i a les 13 h l’espectacle Diversions, a càrrec de la Puça Espectacles.

Com cada any, en aquesta ocasió també s’organitzaran patis de contes al Museu d'Història, al Cau Catau, a l’Alliance Française cada dia al matí i a la tarda. A més, hi haurà tallers al Museu d’Art de Sabadell (MAS) el dissabte i el diumenge, a les 12 h i a les 18 h. Al Museu d’Història de Sabadell (MHS), el dissabte a les 18 h, hi haurà un taller medieval i el diumenge a les 11.30 h, un taller sobre l'exposició les masies de Sabadell. La UES i la FIAC, també n’organitzen el diumenge i el dilluns respectivament. El Museu del Gas organitzarà una gimcana el dissabte a les 11.30 h i Rah-mon Roma hi cantarà el mateix dia a les 11.30 h.

D’altra banda, l’Eix Macià es convertirà per primera vegada en un gran espai per als menuts de la família, amb tallers, jocs, animació. El dissabte a les 12 h Jaume Barri hi farà animació i, a les 19.30 h, es presentarà Heavy per a xics. El diumenge, a les 12 h, es podrà participar en la festa de l’escuma. I el dilluns, també a les 12 h, serà el torn de L’Ou Ferrat, amb animació infantil música i jocs d'aigua. A més, l’activitat d'animació familiar serà la protagonista del 1r Aplec de Festa Major, de 16.30 a 18 h, abans de la Harpo band de cia. Pentina el Gat. Les activitats esportives seran el dilluns a les 11, amb la passejada popular amb bicicletes i patins, mentre que els més menuts –de 3 a 7 anys– podran participar en la 12a gimcana infantil amb bicicletes a les 10.30 h.

La festa esportiva

marisolfmPel que fa a l’esport, el programa compta amb un ampli ventall de propostes variades i per a totes les edats, que supera la setantena d’activitats. La tinenta d’alcalde i regidora d’Esports, Marisol Martínez, ha destacat “la feina de la quarantena llarga d’entitats esportives que s’hi han abocat a organitzar esdeveniments”. Ha assenyalat també que “els actes esportius es desenvolupen al llarg i ample de tota la ciutat arribant a molts barris de Sabadell, amb una distribució de l’oferta molt similar entre el nord, el centre i el sud-oest de la ciutat”.

Les principals novetats esportives d’enguany són dues activitats que promouen la integració a través de l’esport. D’una banda, la plaça de la Creu Alta acollirà, dilluns 5 de setembre, a les 19 h, la jornada Rodant cap a la normalitat: Juga amb Global Bàsquet, que proposa l’ús de les pistes de bàsquet per a la realització d’una activitat múltiple de sensibilització, inclusió i coneixença del bàsquet en cadira de rodes. D’altra banda, el dissabte 3, a les 18 h, es podrà gaudir de l’exhibició de hoquei en cadira de rodes elèctriques a la plaça del Doctor Robert, de la mà del Club Esportiu Discapacitats San Rafael.

Altres novetats passen per un Raid Multiaventura Urbana el dissabte al matí, organitzat per l’Escola Catalana d’Orientació i amb sortida del parc de Catalunya. A més, enguany també serà el primer Be Soul Festival de Hip-Hop amb concursos, exhibicions i tallers de hip-hop per a totes les edats, que tindrà lloc el dissabte i diumenge a la plaça de l’Argub del parc de Catalunya. Així mateix, el 3x3 Festa Major i Concurs de triples al Pavelló Municipal de Cal Balsach, que es celebrarà en horari nocturn el dissabte 3 de setembre, de 21 a la 1 h, per tal d’oferir una alternativa d’oci nocturn als joves de Sabadell.

Cal destacar, també, que un any més es podrà gaudir de les tradicionals curses de Festa Major, que tindran lloc el diumenge 4 de setembre, a les 9 h. L’anomenada “7-14-21” són tres curses amb un mateix recorregut, que tindran sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer. La primera –la 38a Cursa Popular–, preveu una volta al recorregut (7 km). La segona (4a Cursa dels 14) seran dues voltes i la tercera (11a Mitja Marató), tres voltes. Les organitzen l’Ajuntament de Sabadell, Sabadell Atletisme i Associació Esportiva Mitja Marató. Les inscripcions per a les tres curses ja estan obertes i es poden fer de forma presencial a Intersports Molins i Prorunners Sabadell i, per Internet, als webs www.rockthesport.com/evento/cursesfestamajor2016 i www.mitjasabadell.cat.

A més, torna a la Festa Major la Cursa Popular Infantil, enguany adreçada als nens i nenes nascuts entre l’any 2004 i 2012. Es correrà també diumenge 4, al matí i com les curses absolutes tindrà sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer. Un altre dels clàssics de la Festa, la Passejada en Bicicletes i Patins, arribarà el dilluns 5, a les 11 h, i tindrà sortida i arribada a la ronda de Ponent. Una mica abans, a les 10.30 h, també a la ronda de Ponent, es celebraràl’11a edició de la Gimcana Infantil amb Bicicletes per a infants de 3 a 7 anys, els quals, per edat, no poden prendre part a la Passejada.

Les propostes esportives tindran diversos escenaris distribuïts per la ciutat i hi haurà una gran diversitat de disciplines Així, a la plaça de l’Argub i, entre altres propostes, hi haurà tai-txi, handbol, etc. Les places de la Creu Alta, del Gas, del Dr. Robert i la de l’Alcalde Marcet acolliran diferents exhibicions esportives, a la piscina municipal de Cal Marcet es continuaran portant a terme els bateigs subaquàtics i enguany, torna al programa l’Open de Psicobloc, organitzat per la UES , el Club d’Escalada La panxa del Bou i Gàrgola, que, per tercer any, proposa una competició d’escalada sense corda sobre l’aigua.

D’altra banda, un any més, el Parc Central acollirà diferents activitats d’escacs, entre les quals destaca el 9è Open Internacional d’Escacs Ciutat de Sabadell, que es celebrarà a la ciutat de la mà de la Societat Coral Colón.

La Festa Major a la xarxa

Un any més, i amb l’objectiu de fer la Festa Major més participativa, hi haurà una app per a dispositius mòbils. D’altra banda, tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web www.sabadell.cat/festamajor. D’altra banda, es fa una crida a la participació a les xarxes socials utilitzant el hashtag #fmsbd16 per a qualsevol comentari, post o fotografia relacionada amb la Festa Major.

Imatges de l'acte de presentació