PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

El rodal es va recuperant després de la greu ventada del 2014

Alumnes de 4 escoles de la ciutat han plantat 700 unitats d’arbres i arbustos

El tinent d’alcalde i regidor de Sostenibilitat, Joan Berlanga, ha fet balanç avui de la situació del rodal, coincidint amb el segon aniversari de la ventada del 2014. Segons ha plantada7explicat Berlanga, a hores d’ara “el rodal de Sabadell va tornant a la normalitat després dels efectes de la ventada d’ara fa dos anys”. I ha afegit que “a diferència dels incendis, no hi havia precedents a la zonaper actuar en un cas tan greu com aquest” i que “tot sembla indicar que el bosc progressivament s’anirà recuperant de manera natural, tot i que en algunes zones concretes intentem accelerar el procés amb plantades”.

Malgrat que els tècnics apunten que el rodal va tornant a la normalitat, el tinent d’alcalde ha confirmat que, per certificar-ho, l’Ajuntament ha encarregat a l’Associació per a la Defensa i Estudi de la Natura (Adenc) un estudi sobre la recuperació del bosc del nord-oest del terme, concretament els torrents de la Grípia i de Ribatallada i l’entorn de Sant Julià.

Plantada escolar

Segons els experts, la recuperació serà de manera natural, però en algunes zones s’incentiva amb plantacions. En aquest sentit, Berlanga ha estat present aquest matí al parc periurbà de la Salut, on un centenar drpplantada7’alumnes de 3r i de 6è de primària de les escoles Samuntada i Juan Ramón Jiménez han participat en una plantada escolar. Han plantat alzines, romaní, llentiscle, marfull i ginesta, entre altres espècies, gràcies al monitoratge de l’Adenc i amb la col·laboració del servei de manteniment del rodal i del Ripoll de Cipo. Aquesta plantada se suma a la que va tenir lloc el 15 de novembre, en la qual 150 alumnes de les escoles Can Deu i Floresta van plantar arbres i arbustos a Sant Julià d’Altura. En total s’han plantat 700 unitats.

Segons Berlanga, “amb les plantades escolars, s’implica els més joves en les tasques de reforestació i alhora es promou la sensibilització sobre la importància de tenir cura dels boscos del rodal”.

Ajut de la Diputació de Barcelona

Per facilitar la recuperació, la Diputació de Barcelona va concedir a l’Ajuntament de Sabadell 75.385 €, en el marc del Protocol d’accions de suport en cas de contingències derivades de situacions excepcionals o d’urgència. Aquest ajut es va destinar a obres en terrenys de titularitat municipal i en camins que pertanyen a la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis. Els àmbits d’actuació han estat: Sant Nicolau, la Salut, l’horta de Can Bages, Castellarnau, el Parc Agrari, Can Faixero i Sant Julià d’Altura.

Les activitats realitzades han estat, d’una banda, obrir camins cap a masies i habitatges situats al rodal, prioritzant els camins que pertanyen a la xarxa viària bàsica de prevenció d’incendis; obrir accessos cap a torrents i indrets on calia treure fusta i biomassa; tallar arbres en diferents emplaçaments de propietat municipal: Castellarnau, Sant Julià d’Altura, Parc Agrari i la Salut; triturar vegetació a banda i banda dels camins; recuperar i arranjar els elements emplaçats en parcel·les de propietat municipal afectades per la caiguda d’arbres; donar suport al taller ocupacional forestal de Promoció Econòmica creat a partir de la ventada, per dur a terme les tasques forestals de neteja de les parcel·les quant a l’arbrat caigut, branques trencades i que pengen dels arbres, retirada de troncs, trituració de brancatge, etc.; tancar camins per desemboscar; retirar soques i reforestar a Castellarnau amb la participació d’escoles dels voltants dels espais afectats per la ventada.

Totes aquestes feines les han supervisat tècnics del servei de Sostenibilitat i Gestió d’Ecosistemes. A més, s’ha contractat una direcció tècnica de seguiment de les tasques forestals derivades de la retirada de la fusta. Aquesta feina ha consistit a supervisar els diferents equips de treball, sobretot pel que fa a la tallada, amuntegament de piles de troncs, control de tallada d’arbres no afectats per la ventada, tancament d’accessos, risc d’incendis, etc.

L’ajut ha permès agilitzar la retirada de fusta, contribuint així a la prevenció d’incendis. Així mateix, destaca la intervenció feta al bosc de la Salut, un espai molt freqüentatrpplant7 per escolars i ciutadania en general, on s’han pogut retirar soques diverses per facilitar les plantacions. Així mateix, s’han obert camins que es mantindran per poder continuar endavant amb la gestió forestal d’aquest àmbit, sobretot als indrets que resultaven més inaccessibles.

Ajut de l’Agència Catalana de l’Aigua

Per la seva banda, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) va concedir a l’Ajuntament de Sabadell 36.000 €, amb els quals s’han retirat arbres caiguts, per tal de recuperar la capacitat hidràulica dels torrents i evitar danys en cas de registrar pluges intenses. Els trams on s’ha treballat són: la riera de Santiga, el torrent de la Serra (Torre-romeu), els voltants de Can Mimó i del torrent de Colobrers. Aquesta actuació ha estat assignada a Forestal Catalana, SA per encàrrec directe de l’ACA.

Atesa la singularitat i la protecció ambiental que té el torrent de Colobrers, i per tal de garantir la seguretat a l’itinerari i el correcte funcionament hidràulic, les feines forestals han estat totes manuals. No hi ha entrat maquinària, seguint les indicacions donades pel tècnic de l’ACA. Els troncs, per la seva gran dimensió, es van tallar i es van deixar fora de la llera, al mateix torrent.

Protocol del Rodal. Comissió mixta de seguiment

En el transcurs d’aquests dos anys, la taula del Protocol de Gestió dels Ecosistemes del Rodal s’ha reunit en 8 ocasions i s’ha creat una comissió mixta de seguiment. Aquesta comissió de treball amb una representació de tècnics i polítics més reduïda, es va crear per començar a donar sortida als problemes que poguessin sortir derivats de la ventada, així com aconsellar sobre les actuacions forestals futures.

La ventada del 2014

La ventada del 9 de desembre de 2014 va causar danys severs al rodal, entorn al 90% d’afectació –segons dades de què disposen els Agents Rurals que depenen del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació– a unes 300 hectàrees forestals al Vallès Occidental, de les quals 95 corresponen al terme municipal de Sabadell.

Durant uns mesos, atesa la perillositat i amb l’objectiu de garantir la seguretat de les persones, l’Alcaldia va signar diversos decrets que prohibien d’accedir en determinats espais de bosc i als camins rurals del Ripoll i el rodal.

Arran de la ventada s’ha retirat gran quantitat d’arbres caiguts, amb la venda dels quals s’han obtingut uns 50.000 euros.