PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

L’Ajuntament reivindica el paper de la dona en l’esport i reclama una major visualització

donaiesport Sabadell treballa amb el leitmotiv de potenciar l’esport femení. L’objectiu és impulsar actuacions adreçades a corregir els desequilibris existents entre dones i homes a l’àmbit de l’esport i fomentar mecanismes d’intercanvi de coneixements i experiències que facin possible avançar cap a la igualtat efectiva.

Per fer-ho possible i definir accions concretes, prèviament s’han analitzat els hàbits esportius que tenen les dones, des dels estadis inicials fins a l’esport del més alt nivell.

Segons les dades del Consell Català de l’Esport el 45% de la població catalana que fa esport són dones. Així mateix, a la demarcació de Barcelona, i segons l’Estudi d’Hàbits Esportius de la Diputació de Barcelona, de cada centenar de dones, 40 d’elles declaren fer esport.

Una mirada més acurada ens permet copsar que aquesta suposada igualtat assolida al llarg dels anys encara no és una igualtat real, és un camí en construcció.

Aprofundint en l'anàlisi detectem que quan parlem d’esport federat el percentatge de dones que practica esport pateix una davallada fins arribar al 23%, mentre que els homes augmenten fins assolir el 77% dels practicants.

De la mateixa manera, el ressò mediàtic de l’esport que fan les dones sovint es limita a les medalles aconseguides en els Jocs Olímpics, mentre que la resta de competicions federades o de lleure no tenen impacte rellevant.

En paraules de la tinenta d’alcalde de Promoció de Ciutat i regidora d’Esports, Marisol Martínez, “en igualtat de condicions podem dir que és un fet que la visualització de les dones esportistes és menor que la visualització que tenen els homes. Tenim esportistes d’elit que estan poc reconegudes i això és un fet. Des del servei d’esports volen corregir aquest desequilibri i donar una major visualització a totes elles perquè el nombre de dones que practiquen esport en l’etapa de competició federada s’apropi al percentatge dels homes”.

Accions per promoure l’esport femení

Amb l’objectiu de reivindicar el paper de la dona a l’esport, l’Ajuntament de Sabadell, està impulsant accions per afavorir la pràctica esportiva en les dones, especialment en el segment amb menys practicants, com és el cas de l’esport federat.

Una de les iniciatives que s’estan impulsant és la gratuïtat en l’ús dels equipaments esportius municipals per equips femenins federats, que fins l’any passat era del 75%.

Una altra de les accions és la creació de nous grups en els programes d’activitats físiques municipals per adults. A més, és dóna suport a les campanyes contra la violència contra les dones; es prioritzen els esdeveniments esportius adreçats a les dones com ara la Cursa de la Dona o l’impuls del programa Fit Jove, entre d’altres.

D’altra banda, l’Ajuntament fa una crida a la col·laboració dels mitjans de comunicació locals per donar un tractament igualitari als esdeveniments esportius femenins, ja que corresponen al 50% de la població.

Dades de l’esport femení a la ciutat

Aquestes accions s’han presentat aquesta tarda, avalades pel testimoni de tres esportives d’elit que han aportat la seva experiència al món de l’esport femení sabadellenc: Carme Valero, ex-atleta olímpica, doble campiona del món de cros i pionera de l’atletisme femení a Espanya; Ona Carbonell, olímpica en natació sincronitzada i Sandra Santanyes, ciclista de muntanya.