PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell treballa per millorar el model de Festa Major, després del procés participatiu per repensar-la

El model de gestió serà més compartit i participat amb les entitats

El dissabte 18 de març, a la Biblioteca Vapor Badia, va tenir lloc la jornada de cloenda del procés participatiu per repensar la Festa Major que l’Ajuntament ha dut a terme des del març del 2016. La conclusió principal és que la ciutat ha d’introduir millores organitzatives en un model de festa que es valora positivament, per la qual cosa es buscaran espais de gestió compartida i participada amb les entitats.

Com a conclusions de tot el procés que s’ha dut a terme durant els darrers mesos, hi ha l’interès per augmentar el nombre de les activitats infantils i juvenils, la programació musical, els elements patrimonials i la cultura popular. També s’ha parlat de la necessitat que la festa arribi a tota la població, fins i tot a les persones que viuen més allunyades del centre de la ciutat, atès que la valoració de la Festa Major és positiva. I, a més, s’ha conclòs que s’ha de repensar la comunicació dels actes de la Festa Major. D’altra banda, els participants en el procés també han plantejat la necessitat d’incidir en el model de gestió de la festa, de manera que la programació dels actes no recaigui tant en l’administració i sigui més compartida amb les entitats de la ciutat.

Els canvis proposats demanen temps per desenvolupar-ne la concreció. Per això la Festa Major del 2017 serà molt similar a la del 2016, en què ja es va organitzar alguns actes al nord i al sud de la ciutat, es va millorar l’oferta musical i l’espai infantil, es va canviar la ubicació de les Barraques i van aparèixer l’envelat al Passeig, alguns espais nous i programació a l’Estruch.

A partir de les conclusions del procés s’ha decidit de continuar repensant la Festa Major a partir d’un plenari –format per entitats de la ciutat, ciutadans a títol individual i representants del consistori– i de crear diverses comissions per debatre temes concrets i poder presentar finalment unes conclusions. Es tracta de la Comissió de Comunicació, la Comissió Territorial, la Comissió de Cultura Popular i Tradicional, la Comissió d’Oci Jove i Alternatiu i la Comissió de Música. L’objectiu és generar uns espais de treball entre la ciutadania i l'Ajuntament centrats en els aspectes de la festa dels quals s’ha parlat més en tot el procés.

Montserrat Chacon, regidora de Cultura, ha afirmat que “el repte que tenim davant és treballar en els aspectes necessaris que ens ajudin a millorar una festa que ja és ben valorada per la ciutadania”. I ha afegit que “aquest procés ens ha permès comprovar que hi recorregut per fer evolucionar la Festa Major, per fer-la més compartida i viscuda per tothom”.

El procés ha servit per confirmar que l'eix vertebrador de la festa són les activitats que la ciutat reconeix com a pròpies i que espera any rere any, és a dir, les activitats de cultura popular, però també les que tenen un caire simbòlic com el pregó i el castell de focs o els balls, a més de la passejada amb bicicleta, les curses i els concerts. També ha permès confirmar quins són els valors que representa la festa: viure el carrer de forma no habitual, ocupar el centre de la ciutat, retrobar-se després de vacances, el bon ambient...

El procés participatiu fins ara

El procés dut a terme fins ara tenia per objectiu diagnosticar els elements més acceptats i menys valorats de la festa, recollir propostes de millora i valorar els espais i les activitats que omplien la Festa Major. L’han dut a terme entitats, ciutadans, grups municipals i Ajuntament, a partir de diverses jornades, grups de discussió i un qüestionari. El procés ha sigut complex i ha comptat amb sis sessions de treball obertes, quinze sessions de les comissions de seguiment –la Política, la Tècnica i la d’Entitats–, ha implicat 10 ponents, més de 130 persones i 84 entitats.

A més, durant l’actual curs escolar, al voltant d’uns 350 nois i noies del cicle superior d’educació primària i del 1r cicle d’ESO, pertanyents a 8 escoles de la ciutat, treballen dins el programa “Els nois i noies tenen la paraula” sobre la Festa Major. La presentació pública de les propostes es farà al mes de juny, coincidint amb el final de curs.

  festamajorproces20