PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

S'obre el termini per sol·licitar ajuts de menjador escolar i beques de llibres de text pel proper curs

Les persones que vulguin optar a un ajut de menjador escolar per al proper curs per als seus fills o filles o bé a una beca per a llibres de text i material escolar podran presentar sol·licitud a partir del proper dilluns, 24 d’abril, i fins al 19 de maig. Totes dues convocatòries tenen la voluntat d’afavorir l’equitat i la inclusió, garantint drets fonamentals i donant suport als ciutadans i ciutadanes més vulnerables. En aquest marc, i encara que cadascuna de les convocatòries té el seu àmbit de gestió propi, amb l’objectiu de facilitar la tramitació a les famílies, s’ha mantingut unificat el calendari de presentació de les peticions i també la documentació que cal presentar.

Pel que fa a les beques de llibres de text i material escolar, l’Ajuntament hi destinarà 400.000 euros –el mateix que l’any passat–. Per al tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, “els llibres i material escolar són indispensables per a l’aprenentatge als centres educatius. En aquest sentit, seria desitjable que les administracions en garantissin la gratuïtat i l’accés per a tothom. Com l’administració competent, en aquest cas la Generalitat, no aborda aquesta qüestió, des de l’Ajuntament volem avançar i oferim aquests ajuts que cada any arriben a més de 7.000 famílies”. Així mateix, ha volgut “posar en valor l’esforç de les AMPA i els centres per promoure la socialització de llibres”.

En el cas dels ajuts menjador, corresponen a una convocatòria pública dels Consells Comarcals i la seva principal dotació pressupostària és de la Generalitat. En aquest marc, són suports que els ciutadans i ciutadanes sol·liciten a través dels municipis. La quantitat atorgada a Sabadell serà comunicada, per tant, pel Consell Comarcal. A partir d’aquesta quantitat i del nombre d’ajuts, es concretarà també l’aportació que l’Ajuntament faci per complementar els suports o donar-ne de nous en els casos que, segons criteris tècnics municipals, sigui necessari. La previsió és que l’aportació de l’Ajuntament sigui similar o superior als 476.000 € que l’administració municipal ha previst per a l’actual curs 2016-17.

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha recordat que “per a la nova convocatòria d’ajuts de menjador, s’han apujat els llindars de renda que donen accés a les famílies, equiparant-los als de risc de pobresa de Catalunya. És una bona notícia que reivindicàvem des de Sabadell i amb la qual més famílies podran accedir com a mínim a un ajut del 50% del menú”.

Tramitació de sol·licituds

Cada convocatòria –beques de llibres i material escolar, d’una banda, i ajuts menjador, de l’altra– té un model de sol·licitud però la documentació acreditativa serà vàlida per a les dues convocatòries. En el cas que es sol·licitin els dos ajuts, s’haurà de presentar una única vegada.

El lloc de presentació seran les Oficines de Sabadell Atenció Ciutadana (SAC). En aquest marc, amb la voluntat que el procés de tramitació a les oficines del SAC sigui fluid i evitar cues d’espera, des de l’Ajuntament s’ha fet una proposta de distribució setmanal dels terminis per escoles. Es recomana, per tant, que les famílies s’adrecin al SAC en els dies corresponents al seu centre educatiu.

En la convocatòria de l’any passat, l’Ajuntament va atorgar per al curs actual un total de 7.516 beques de llibres de text i material escolar. Els ajuts es van distribuir entre totes les sol·licituds que complien els requisits i les condicions de renda establertes.

D’altra banda, amb dades del mes de març, Generalitat i Consell Comarcal tenen aprovats un total de 3.961 ajuts menjador per a infants de Sabadell. D’aquests, la gran majoria són del 50% (3.705) i un total de 256 són del 100%. Dels aprovats al 50%, l’Ajuntament complementa fins al 70, 90 o 100% un total de 1.422. A aquests, cal sumar els 255 que l’Ajuntament assumeix íntegrament i que corresponen a casos que, per diverses circumstàncies, no tenen accés a beca del Consell Comarcal però sí haurien de tenir ajut atenent a criteris tècnics municipals.

Així doncs, un total de 1.677 ajuts de menjador escolar a la ciutat (els 1.422 complementats més els 255 assumits directament per l’Ajuntament) compten aquest curs amb aportació municipal, xifra un 33,5% superior a la de finals del curs 2015-16 a la ciutat.

Tota la informació sobre les convocatòries s’ha fet arribar als centres educatius i es pot consultar a la seu electrònica de l’Ajuntament: