PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Alumnes d’un màster internacional proposaran solucions urbanístiques innovadores i sostenibles per a l’àrea entre Sabadell i Terrassa

Estudiants de cinc ciutats europees participen en un workshop internacional que es fa a Sabadell

Un conveni de col·laboració, signat entre la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i l’Ajuntament de Sabadell, ha permès que 35 alumnes s’instal·lin a Sabadell durant 10 dies per dur a terme el workshop internacional City limits at work: planning facing metropolitan challenges. Es tracta d’estudiants del màster interuniversitari Policies and Planning for Cities, Environment and Landscape (PPCEL), que des d’avui i fins el 26 de juliol treballaran en la revalorització de l’àrea fronterera entre els municipis de Sabadell i Terrassa. Els estudiants faran anàlisis territorials i propostes paisatgístiques per a aquest àmbit de la ciutat i presentaran les seves propostes el 26 de juliol.

Cinc universitats europees participen en el màster: Università Luav de Venezia, Università degli studi di Sassari, Universidade de Lisboa, Universitat de Girona i la UAB. Precisament l'objectiu del màster és proporcionar als estudiants els coneixements tècnics per a la planificació i la formulació de polítiques territorials, ambientals i paisatgístiques.

El pla d’estudis del PPCEL preveu que els estudiants hagin de participar obligatòriament en un taller de planificació (workshop) internacional, que organitza de manera rotatòria una de les universitats participants en el màster. El curs 2016-17 l’ha organitzat la UAB, amb el títol de City límits at work: Planning facing metropolitan challenges.

“Volem que Sabadell es pugui afavorir de l’esforç de recerca i de reflexió d’aquest màster i per això creiem que aquesta iniciativa, i les que puguin venir, són d’una gran importància per repensar la ciutat del futur”, ha afirmat Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat. També ha destacat que “ens cal buscar solucions creatives, innovadores i sostenibles per abordar els desafiaments actuals a la ciutat i tenim la gran oportunitat de comptar amb 35 professionals que pensin aquest tipus de solucions per a Sabadell”.

El conveni entre la UAB i l’Ajuntament preveu que el consistori pugui divulgar el resultat dels treballs i és previst que es facin exposicions itinerants en els diferents centres cívics de la ciutat. L’aportació municipal és de 10.000 euros.

Avui, conferència inaugural oberta

Aquesta tarda Oriol Estela, coordinador del Pla Estratègic Metropolità de Barcelona, oferirà la conferència inaugural, oberta a la ciutadania. L’acte, que es farà a les 7 de la tarda a l’auditori del Casal Pere Quart, comptarà també amb la intervenció de Maties Serracant, tinent d’alcalde de Territori i Sostenibilitat, i d’Àngel Cebollada, coordinador del màster.

Anàlisi del futur de Sabadell

Aquesta és la primera vegada que professionals de diferents formacions –com arquitectes, enginyers i geògrafs– analitzen el futur de Sabadell des dels diversos àmbits que engloben aquestes disciplines.

Els alumnes treballaran en els sis principals reptes que, segons els organitzadors del màster, afronta el desenvolupament urbanístic de Sabadell:

  • La connectivitat i la gestió urbano-agrícola en l’àmbit de la carretera N150: la necessitat de repensar el futur d'algunes instal·lacions situades entre els límits de la ciutat i el Parc Agrari de Sabadell
  • Repensar el sistema d'espais oberts en els límits urbans:
    el projecte s'enfronta a una àrea en la qual hi ha elements infraestructurals importants, com ara la carretera C-58, i la possibilitat de proposar un itinerari de bicicleta nou que connecti la ciutat amb la UAB
  • Redefinir les infraestructures de transport a escala local urbana
  • Reciclar àrees industrials urbanes com a noves centralitats frontereres
  • Planificació climàtica
  • Els límits de la ciutat, amb projectes urbans inconclusos que permeten noves propostes de planificació

A més, el màster comptarà amb conferències d’especialistes de rellevància, entre les quals destaquen les següents:

  • Planificació de la ciutat amb criteris de paisatge: rius metropolitans com a nous laboratoris urbans, a càrrec de Marina Cervera, de la Federació Internacional d'Arquitectura del Paisatge (IFLA)
  • Planificació amb l’herència: el paper canviant del patrimoni urbà en els projectes de la ciutat, a càrrec de Marc Manzano, del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat
  • Planificació urbana i salut urbana: riscos i reptes per a futures ciutats sanes, a càrrec de Mieria Gascón, de l’Institut per a la Salut Global, IES Global
  • Planificació climàtica per a ciutats sostenibles resistents: conceptes i fets claus, a càrrec de Maita Fernández-Armesto, de la UN-HABITAT Barcelona.