PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

La Festa Major del 2017 consolida un nou model, més descentralitzat i estructurat en cinc fils destacats

Un cartell amb més presència femenina i amb Els Amics de les Arts, Lágrimas de Sangre, Chambao i el dj The Zombie Kids com a actuacions musicals destacades

CartellFMSBD17De l’1 al 4 de setembre, Sabadell tornarà a viure la Festa Major, que enguany vol consolidar el nou model de festa basat en cinc fils destacats. Hi haurà més activitats al llarg de l’eix central, es dona valor a la festa tradicional i es potencia la festa de la nit, el ball i la festa dels joves, a part de les activitats esportives. Aquest nou model de festa –com també l’organització– és fruit del procés participatiu que la ciutat ha dut a terme el darrer any.

L’inici de festa serà el divendres 1 de setembre, amb el tradicional Despertar de festa, el pregó a càrrec de l’equip femení de waterpolo del Club Natació Sabadell i l’acte inaugural amb la companyia Atempo, que farà un espectacle de corda voladora amb música en directe.

El cartell de la Festa Major d’enguany duu per títol Un lloc per a tothom i és obra de Míriam Rosique, alumne de l’Escola Illa. Com en els darrers anys, el cartell i la imatge de Festa Major és fruit del concurs convocat per Transports Urbans Sabadell (TUS), amb la voluntat d’apostar pel talent local i de fer visible la feina dels joves estudiants de les escoles de disseny de la ciutat: Escola Illa i ESDi. En aquesta ocasió els accèssits han recaigut en Héctor Casanovas (amb l’obra Hock) i en Marcela Altet Ziegler (amb Cent ocells volant), estudiants de l’Escola Illa. Els premis són 600 € per al premi i 150 €, per a cada un dels dos accèssits.

Tal com va explicar ahir l’alcalde de Sabadell, Juli Fernàndez, durant la presentació del programa, “volem que la Festa Major sigui un bon moment perquè la gent somrigui i perquè se senti identificada amb la ciutat. Per això posarem 4.500 domassos al llarg de l’eix central, de manera que la festa de Sabadell tindrà un caràcter propi, igual com ho hem fet amb la Cavalcada de Reis”.

La festa de punta a punta

El nou model de Festa Major prioritza cinc aspectes rellevants, el primer dels quals aposta per una festa més descentralitzada. Així, el diumenge i el dilluns la festa s’estendrà de punta a punta de l’eix central, que quedarà tallat perquè s’hi organitzin activitats diverses. A més del Passeig i l’eix Macià, dins aquest eix s’afegirà activitat al tram nord de l’avinguda de Matadepera i al capdavall de l’avinguda de la Creu de Barberà, amb l’objectiu que l’esperit de festa s’escampi arreu de Sabadell. A més, hi haurà domassos, banderoles, pancartes i mocadors dissenyats de nou per a l’ocasió i repartits per diferents espais d’aquest eix. Hi tindran lloc espectacles itinerants, els Escamots de l’lOSV, una gimcana de punta a punta, ballades de swing, concentració de 600 i balls tronera, entre altres.

Al passeig de la Plaça Major, hi tornarà a haver l’Envelat situat a l’antiga plaça, on es programarà ball, amb la intenció de convertir aquesta activitat en una proposta participativa per a tothom. D’altra banda, l’avinguda de Francesc Macià tornarà a ser un altre pol important, ja que hi haurà la zona de concerts, les activitats de les Barraques i també activitats familiars al costat de la fira. En tercer lloc, hi haurà el parc de Catalunya, amb el segon Aplec de Festa Major, que inclou un àpat popular.

La regidora de Cultura, Montserrat Chacon, va afirmar que “la d’aquest any és una festa que consolida un nou model, que permet que la Festa Major s’escampi de punta a punta de la ciutat i que prioritzi la festa tradicional, la festa de nit, els balls i la festa per als joves”. La regidora va assenyalar, a més, que “hem incorporat un cartell amb més presència femenina, gràcies a diferents grups de música que actuaran durant la festa i també a les 13 pregoneres”.

Presentació del cartell i el programa de la Festa Major del 2017

La cultura popular i tradicional

El segon àmbit és el de la cultura popular i tradicional, que s’estableix com l’eix vertebrador de la festa, el qual inclourà aquest any les novetats següents: un nou espai per a gegants a la Casa Duran, exposicions de les colles de foc al Casal Pere Quart i una amb el 30è aniversari de les Bruixes del Nord, una figura nova per a la colla dels Bastoners anomenada la Bobina, un taller de trabucaires i una cercavila de Festa Major organitzada pel grup de treball sorgit de la Comissió de Cultura Popular del procés participatiu de la Festa Major. A més, el programa inclourà les propostes que ja són tradicionals.

La festa de la nit

El tercer àmbit és el de la festa de la nit, amb ampliació i diversificació de l’oferta musical i l’aposta per arribar a tots els públics tot ampliant horaris. Aquest any, i com a novetat, la nit de divendres estarà dedicada, d’una banda, a la música sabadellenca a la plaça del Vallès i a càrrec de la Coordinadora de Músics de Sabadell i, de l’altra, a la música electrònica a l’eix Macià, amb LokitoLopongo, les Sueques i el Dj The Zombie Kids. El dissabte, també a l’eix Macià, tindrà lloc una nit de concerts per a tothom, de 9 del vespre a 3 de la matinada, amb Els Amics de les Arts, Chambao i els grups locals The Wild Goats i Ovella Xao. El diumenge la nit de les Barraques presentarà Koban, Lágrimas de Sangre i Mafalda. I finalment, del fi de festa de dilluns se n’encarregarà novament la Salseta del Poble Sec.

D’altra banda, el divendres a la nit hi haurà soul amb Nora Norman a la plaça de Sant Roc i Oest Trip i Beatboys a Ca l’Estruch, a més de grups de la Coordinadora de Músics de Sabadell a la plaça del Vallès. El dissabte, la Banda de Música de Sabadell actuarà a la plaça de Sant Roc i Demetrios i Santo Machango, a Ca l’Estruch. I diumenge, serà el torn de DKantaka a la plaça de Sant Roc.

El ball

El quart àmbit és el del ball. Així, l’Envelat es consolida com a espai per gaudir de balls de tot tipus al Passeig, en horari de matí, tarda i nit. S’hi podrà ballar sardanes, tango, rock’n’roll, country, ball cubà, danses tradicionals diverses i balls de saló, una oferta àmplia i per a tots els gustos.

La festa per als joves

Finalment, el cinquè àmbit és el de la festa per als joves. A Ca l’Estruch, el divendres al vespre hi haurà videojoc en grup amb Arcadi Bages, performances amb Txe Roimeser i circ a càrrec de Puntocero Company. L’endemà, el dissabte al vespre, serà el torn del circ amb la companyia Sifó, taller de drawdio a càrrec de Lina Bautista, un taller de realitat virtual immersiva amb All vr Education i un espectacle de dansa amb Iron Skulls Co. I diumenge a la tarda, el programa Xocolata express proporcionarà actuacions en directe de Band Olers i Exili a Elba, entre altres.

La festa dels joves es completarà amb jocs de rol al Casal Pere Quart el dissabte i el diumenge, un electrovermut de Festa Major de l’Embassat a la plaça de Miquel Crusafont el dissabte al matí i també una gimcana per l’eix central el diumenge al matí amb prova final al vespre al parc de Catalunya.

La festa esportiva

Les activitats esportives de Festa Major enguany són una vintena i arriben de la mà de 22 entitats diferents de la ciutat. Entre les propostes protagonistes d’aquest 2017 destaquen les que promouen la integració per mitjà de l’esport. Amb aquesta voluntat, , la plaça de la Creu Alta acollirà el dissabte 2 de setembre, a partir de 2/4 de 6 de la tarda, la Festa del Bàsquet. De la mà de Global Bàsquet, Creu Alta Sabadell Bàsquet i La Balles, es proposa l’ús de les pistes de bàsquet per a la realització d’una multiactivitat de sensibilització, inclusió i coneixença del bàsquet en cadira de rodes, així com l’acostament del bàsquet als nens i nenes.

Aquesta activitat surt de la fusió de les tres propostes de bàsquet que es duien a terme fins ara per Festa Major, amb la voluntat que els diferents col·lectius interactuïn al voltant del bàsquet com a eix central de l’activitat. En aquesta edició especial es podrà gaudir de les següents activitats: Apropem el bàsquet als nens i a les nenes de 17.30 a 19 h; Rodant cap a la normalitat de 19 a 21h i un 3 x 3 amb concurs de triples de 21 a 1 h.

Un any més es podrà gaudir de les tradicionals curses de Festa Major, que tindran lloc el diumenge 3 de setembre, a partir de les 9 del matí. L’anomenada “7-14-21” són tres curses amb un mateix recorregut, que tindran sortida i arribada al passeig de Sant Oleguer. La primera –la 39a Cursa Popular–, preveu una volta al recorregut (7 km). La segona (5a Cursa dels 14) seran dues voltes, i la tercera (12a Mitja Marató), tres voltes. L’organitzen l’Ajuntament de Sabadell, Sabadell Atletisme i Associació Esportiva Mitja Marató. A més, Festa Major també acollirà una nova edició de la Cursa Popular Infantil, enguany adreçada als nens i nenes nascuts entre l’any 2005 i 2013. En aquesta edició es planteja que els infants corrin junts en les mateixes curses. Es donarà una medalla a la participació a tots i cada un dels i les participants a la cursa i es premiarà als primers 3 nens i 3 nenes de cada cursa

Les inscripcions de les curses es faran fins el divendres 1 a les 20.00 hores per Internet a www.sabadell.cat i a www.rockthesport.com/evento/cursesfestamajor2017 o ens els punts d’accés gratuït següents: Intersports Molins i a la Joventut Atlètica Sabadell.

D’altra banda, i per quart any consecutiu, la piscina municipal de Cal Marcet, tornarà a ser l’escenari de l’Open de Psicobloc que, proposa una competició d’escalada sense corda sobre l’aigua. L’activitat està organitzat per la UES i pel Club d’Escalada La panxa del Bou.

Un altre dels clàssics de la Festa, la Passejada en Bicicletes i Patins, arribarà dilluns, 4, a les 11 del matí i tindrà sortida i arribada a la rda. de Ponent. Una mica abans, a partir de 2/4 d’11, a la rda. de Ponent, es celebrarà la Gimcana Infantil amb Bicicletes, que arriba a la 13a. edició i s’adreça a infants de 3 a 7 anys que, per edat, no poden prendre part a la Passejada.

Un any més, es celebraran diferents activitats d’escacs, entre les quals destaca el 10è Open Internacional d’Escacs Ciutat de Sabadell, que es celebrarà a la ciutat de la mà de la Societat Coral Colón, al Pavelló Municipal de Cal Balsach.

Enguany, doncs, les propostes esportives tindran diversos escenaris distribuïts per la ciutat i hi haurà gran diversitat de disciplines com ara pàdel, esquaix, tennis o futbet, entre d’altres. A més, diversos espais com les places de la Creu Alta, del Dr. Robert, l’Argub o el pg. Sant Oleguer acolliran diferents exhibicions esportives al carrer per tal de mostrar novament la vitalitat esportiva de Sabadell.

El comerç també celebra la Festa Major

Amb motiu de la Festa Major de Sabadell, el Gremi Comarcal d’Hostaleria i Turisme de Sabadell ha organitzat un ampli ventall d’activitats a la zona Centre de la ciutat i a càrrec dels seus agremiats. L’objectiu de la iniciativa és que els sabadellencs i sabadellenques i visitants gaudeixen encara més de la festa.

Així, durant els dies de Festa Major la ciutadania podrà gaudir de diferents propostes entre les quals destaca la música chill out, música country, actuacions de DJ, actuacions musicals de soul, jazz, funch, rock; fins activitats infantils com contacontes...

Marisol Martínez, tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i regidora d’Esports, va afirmar que “la Festa Major és el màxim element de promoció de la ciutat i el nostre objectiu és que ho sigui també de la comarca”. I va afegir que “les activitats esportives de la festa són per divertir-nos, perquè les que són d’exhibició ja les hem fet durant la Festa de l’Esport”.

La Festa Major a la xarxa

Un any més, i amb l’objectiu de fer la Festa Major més participativa, hi haurà una app per a dispositius mòbils. D’altra banda, tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web https://www.sabadell.cat/festamajor. D’altra banda, es fa una crida a la participació a les xarxes socials amb l’etiqueta #fmsbd17 per a qualsevol comentari o fotografia relacionada amb la Festa Major.

Col·laboracions i suport

La Festa Major és possible també gràcies a la col·laboració de la TUS, Fundació Banc Sabadell, Aigües Sabadell, El Corte Inglés, BBVA, Viena, Escorxador de Sabadell, Diputació de Barcelona, Cevasa, Gálvez, Coca Cola, Teka i Auser, com també amb el suport de Cafès Pont, Ràdio Sabadell, Sabadell Atletisme i Creu Roja.