PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Nens i nenes de Sabadell participaran en un projecte de recerca sobre els determinants urbans de l’obesitat infantil

 

S’inicia el treball de camp de l’estudi, liderat per ISGlobal, amb la col·laboració de l’Ajuntament i el suport de la Fundació La Marató de TV3

Alumnes de quart, cinquè i sisè de primària (9-13 anys) de més de 50 escoles de la ciutat de Sabadell participaran al projecte de recerca Entorn Urbà i Obesitat Infantil a Catalunya (ECHOCAT) de l’Institut de Salut Global de Barcelona (ISGlobal), amb la col·laboració de l’Ajuntament de Sabadell i el finançament de la Fundació La Marató de TV3.

Actualment, l’obesitat s’ha convertit en el principal problema de salut infantil a Espanya. En el cas de Catalunya, els índexs d’obesitat entre els menors dupliquen els del Nord d’Europa. L’any 2015, aproximadament el 32% dels infants catalans entre 6 i 12 anys tenia excés de pes.

El projecte de recerca ECHOCAT examinarà els possibles lligams entre la vida a les ciutats i l’excés de pes entre els menors. L’estudi, que s’inicia avui dimarts 14 de novembre i durarà més de sis mesos, comptarà amb la participació voluntària d’escoles, de les famílies i dels infants per realitzar proves de mesura d’alçada, pes i pressió arterial, entre d’altres, i omplir qüestionaris sobre salut i benestar, ús de tecnologies i activitat física.

La investigadora d’ISGlobal que coordina el projecte, Martine Vrijheid, ha afirmat que “entendre els determinants de l’obesitat infantil és ara més urgent que mai, atès l’ascens ràpid del problema a nivell global. Les intervencions a nivell individual, enfocades a canvis en els hàbits alimentaris i d’activitat física, han tingut un èxit limitat”. La investigadora ha afegit que el projecte “vol respondre al poc coneixement que tenim sobre les exposicions urbanes múltiples i la manca de dades a Catalunya sobre les quals elaborar avaluacions d’impacte”.

D’altra banda, el regidor de Salut, Ramon Vidal, ha agraït “la col·laboració ciutadana en aquest tipus de projectes d’investigació. Estem d’acord en la necessitat de generar més coneixement sobre els determinants del sobrepès i l’obesitat infantil. Entenem que és la manera de fer polítiques públiques reals cada vegada més efectives”.

El projecte ha estat un dels 34 projectes seleccionats per la Fundació La Marató de Tv3 de les 117 sol·licituds de subvencions per finançar projectes de recerca sobre diabetis i obesitat.