PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell centra la commemoració del 25 de novembre en la sensibilització sobre les violències sexuals envers les dones

 

25N21L’acte central serà el 25, a les 12 del migdia, a la plaça del Doctor Robert

El programa de commemoració del 25 de novembre, Dia Internacional per a l’eliminació de les violències envers les dones, es centrarà enguany a Sabadell en la sensibilització a l’entorn de les violències sexuals, que malauradament en moltes ocasions estan normalitzades o resulten invisibles. Exercida de manera històrica per la parella, exparella, familiars, companys, coneguts o desconeguts, aquest tipus de violència està present a molts àmbits i afecta nombroses persones només pel fet d’haver nascut dones. Per això, amb el programa del 25 de novembre, Sabadell vol contribuir a fer-la visible, sobretot les situacions més quotidianes i naturalitzades, així com convidar a la coresponsabilitat de tota la ciutadania a l’hora d’identificar-la i aturar-la.

El programa commemoratiu del 25N a la ciutat l’impulsen conjuntament l’Ajuntament i entitats de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI i està conformat per una quinzena de propostes. Tot plegat sota l’eslògan “Ei! On vas tan sola? Tu saps on està el límit. L'assetjament NO és seducció”. La imatge del cartell que il·lustra el programa, que s’ha escollit per concurs, és obra de Maria Aguilera, estudiant de l’Escola Illa.

Tal com ha explicat la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, “fem una crida a la coresponsabilitat de l’entorn, ja que té un pes específic important, perquè es posicioni davant les violències sexuals i evitar així generar complicitat i perpetuar aquestes situacions”.

L’acte central tindrà lloc el mateix dissabte, 25 de novembre. A les 12 del migdia es farà un recorregut contra les violències masclistes que, des de la plaça del Dr. Robert, recorrerà diversos carrers del centre de la ciutat. A 2/4 d’1, a la mateixa plaça, tindrà lloc una presentació teatralitzada i la lectura de textos a càrrec d’integrants de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI. L’acte comptarà amb l’actuació musical dels Músics de Gràcia.

El programa inclou altres propostes com el Cicle de Cinema “Conegudes (també) a casa”, dins el programa itinerant de les cineastes catalanes, que inclourà dues projeccions al Cinema Imperial. Una dimecres 22, de la pel·lícula Brava i una segona el proper 29 de novembre, del film Free. Una altra de les activitats del programa serà la conferència formativa Què són les violències sexuals? Identificació i abordatge, a càrrec de Lorena Garrido i adreçada a professionals. Serà dijous 23 de novembre, a les 12 del migdia, al Casal Pere Quart.

Així mateix, destaca entre les propostes commemoratives la presentació del calendari institucional Per una infància lliure de violència de gènere, dilluns, 4 de desembre, a les 6 de la tarda a La Vela de l’Estruch. L’acte inclourà la representació d’un espectacle de circ, a càrrec de la Companyia Sifó.

Precisament en el marc del 25N, s’ha impulsat la campanya “Prou Violències Sexuals”, conformada per diferents elements gràfics (cartells, vinils, mupis, etc.), que es distribuirà per tota la ciutat. La campanya inclou 7 missatges diferents, que acompanyen les imatges cedides per persones de la Taula de Gènere, Feminismes i LGTBI amb l’objectiu de contribuir a la sensibilització.

356 nous expedients

El conjunt d’activitats del 25 N s’ha presentat avui juntament amb dades d’atenció del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD). Entre l’1 de gener i el 31 d’octubre de 2017, el SIAD ha obert un total de 356 expedients. D’aquests, una bona part, 281, corresponen a dones que enguany s’han adreçat per primer cop al Servei. Els altres 75 són casos reoberts, és a dir dones que havien estat ateses al SIAD, però que feia més de dos anys que no havien tornat a sol·licitar cap atenció ni consulta. Al llarg d’aquests 10 mesos s’han rebut un total de 1.664 visites, ateses per treballadores socials, psicòlogues o juristes.

Així mateix, el SIAD ha atès enguany per primera vegada 32 nens i nenes i ha continuat fent el seguiment a 22 infants que van iniciar l’atenció l’any passat. Amb tot, des de la secció de psicologia infantil s’ha treballat amb 54 nens i nenes.

Entre els motius que porten les dones a demanar el suport del SIAD, el més habitual és viure o haver viscut alguna situació de violència masclista, que afectaria un 55% de les consultes, si bé en una sola persona poden coincidir diversos tipus de violències. També destaca el fet que dels 356 expedients oberts o reoberts enguany al Servei, un 26,5% de les dones hagi manifestat patir o haver patit violència sexual. És un percentatge força significatiu, atès que, com s’ha comentat abans, aquest és un dels tipus de violència masclista més invisibilitat i normalitzat.

Així mateix, segons les dades, actualment 53 dones compten a Sabadell amb teleassistència activa, és a dir un dispositiu de telefonia mòbil i telecomunicació que permet a les usuàries contactar en qualsevol moment amb un centre especialitzat i que alhora té interlocució directa amb serveis d’emergència. La teleassistència es facilita en situacions d’alt risc. 30 de les 53 teleassistències actualment actives s’han sol·licitat durant els 10 primers mesos d’enguany.

El SIAD és servei treballa de forma coordinada i transversal amb altres serveis municipals per tal de proporcionar a les dones la millor atenció possible. Un d’aquests serveis és el Servei d’Atenció a la Víctima, dependent de Policia Municipal i que atén casos relacionats amb violència de gènere o amb qualsevol altre tipus de discriminació, odi o intolerància. En aquest marc, el Servei d’Atenció a la Víctima ha atès aquest any 293 casos, dels quals 123 eren per violència masclista.