PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Més de 10.000 sabadellencs identificats amb el fons del fotògraf Joan Balmes i Benedicto

El fill del fotògraf, amb el suport del Museu d’Història i l’Arxiu, han teixit una xarxa de col·laboració ciutadana amb 245 persones que ho ha fet possible Joan Balmes 2

El dijous 23 de novembre, a les 5 de la tarda, el Museu d’Història de Sabadell (MHS) acollirà un acte de reconeixement a la tasca de tots els col·laboradors que han fet possible identificar més de 10.000 sabadellencs en les fotografies de Joan Balmes i Benedicto.

Segons Montserrat Chacon, regidora de Cultura, aquesta identificació és fruit de la feina de 245 persones que des del 2013 i de manera voluntària han dedicat part del seu temps a venir a l’Arxiu i recordar el nom de gent que apareixia en les imatges que va captar Joan Balmes”. Segons la regidora, “es tracta d’un fet insòlit i sense precedents en el panorama fotogràfic català”.

En tot aquest procés d’identificació ha estat clau la figura de Martí Balmes Novell, fill del fotògraf, que ha cedit tot el fons del pare i ha esmerçat temps i dedicació organitzant una xarxa de col·laboració ciutadana que, cada quinze dies, es reuneix al MHS per identificar persones que apareixen a les fotografies.

El fons fotogràfic de Joan Balmes –que inclou 83.000 imatges– va ingressar a l’Arxiu Històric de Sabadell l’any 2005. Gairebé deu anys més tard, el 2014, el Museu li va dedicar l’exposició de Festa Major i va publicar-ne el catàleg corresponent.

Biografia de l’autor

Joan Balmes Benedicto (Sabadell, 1915-2004) va treballar primer d’escrivent i més endavant de comptable a les oficines del carrer de la Indústria de l’empresa Tamburini&Colomer, la qual posteriorment es dividiria i continuaria com a Tamburini&fills.

La seva afició a la fotografia va començar a la dècada de 1930 retratant escenes de la vida quotidiana. És a partir de 1944 quan fa un salt cap a la professionalització en comprar una càmera de 35 mm i obtenir una llicència de “fotògraf ambulant” que li permetia fer fotografies al carrer.

Feia reportatges de teatre, esports, grups escolars, bateigs, comunions, casaments i actes de la vida social i cultural de la ciutat per encàrrec fins a l’any 1964, moment en què va decidir traspassar la seva cartera de clients. Durant aquests anys (1933-1964), va immortalitzar amb la seva càmera milers de sabadellencs i sabadellenques.

Més informació