PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Comencen les obres de la segona fase de la plaça d’Espanya, que permetran recuperar-la com a espai públic ciutadà a l’estiu

espanya117El proper dilluns, 27 de novembre, s’iniciaran les obres de la segona fase de la plaça d’Espanya, ara que ja hi ha acabat l’intercanviador dels Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) amb Rodalies de Catalunya, un espai de 9.458 m2. “Dilluns comença l’obra que tanca una ferida oberta des de fa 20 anys i que farà possible que a l’estiu disposem d’un espai per gaudir i compartir. Un espai que serà definitiu. De la mateixa manera, l’obra permet dignificar l’avinguda Josep Tarradellas amb la plantada d’arbres als parterres”, ha explicat el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez.

Els treballs comportaran una inversió d’1.312.495,94 euros i inclouran tres àmbits diferenciats. D’una banda, els espais d’actes cívics, a l’extrem sud, tocant a l’avinguda de Josep Tarradellas, que estarà embolcallat per un talús verd molt suau, amb algunes graderies per a seure-hi, on es podran desenvolupar activitats diverses a l’aire lliure. En segon lloc, diversos espais de jocs. I, en tercer lloc, espais d’estada i un mirador.

La zona de joc comptarà amb una àrea per a infants de 0 a 6 anys, amb una caseta, unes gandules i un quatre en ratlla. A més, hi haurà un petit tractor disposat sobre la gespa, que recordarà que el sector primari encara forma part activa del nostre municipi. En segon lloc, hi haurà unazona de joc de mitjans, composta per bosc de trepa i, al voltant, un tronc per seure-hi i jugar. També s’hi habilitarà una zona destinada en principi a adolescents, molt a prop de l’accés a l’estació dels FGC, amb un carregador de mòbils mitjançant una placa solar, al voltant d’un banc de gran longitud.

espanya217El regidor d’Espai Públic, Xavier Guerrero, ha explicat que l’espai esdevindrà “un jardí dins la ciutat, que permetrà passejar-hi, estar-s’hi i també ser una gran faixa verda que separarà l’interior de la plaça de l’anella viària. Tenim dèficit d’espais verds i de trobada”. Per configurar aquest espai jardí s’ha previst aplicar una solució tècnica innovadora, que consisteix en un espai tou d’infiltració d’aigua d’amplada variable, que allotjarà diversos estrats de vegetació que afavoriran eldrenatge de les aigües de la plaça. “Així, recuperem un espai per al cicle natural de l’aigua: la terra, i no l’asfalt”, rebla Guerrero.

Els espais estaran connectats per una trama de camins amb dos itineraris principals en sentit nord-sud, que abraçaran la plaça per ambdós costats i connectaran el nivell superior amb l’inferior. També s’hi han previst dos itineraris secundaris radials, amb escales tipus jardí, que permetran travessar la plaça des d’altres indrets.

Mobilitat en transformació 

Les obres de la plaça d’Espanya completaran el transformació de la zona, després de l’obertura de la nova estació dels Ferrocarrils de la Generalitat de la línia S2 Vallès i la connexió amb les línies de rodalies de RENFE.

Aquesta transformació en la mobilitat prioritza facilitar l’accés al transport públic, a la vegada que també prioritza les inversions en infraestructures i mitjans de transport respectuosos amb la salut i de gran utilitat per a la ciutadania”, conclou Juli Fernàndez.

El Govern municipal i els veïns i veïnes de la zona del nord de la ciutat han treballat en aquest projecte en una taula conjunta. Ahir, per exemple, va tenir lloc una trobada en què es van explicar els darrers detalls de les obres.

La primera fase d’obres

La primera fase d’urbanització de la plaça es va acabar el 20 de gener de 2016 i va permetre urbanitzar tot el sector nord-oest –el més assolellat, entre l’avinguda de l’Alcalde Moix i el carrer de l’Alcalde Ribé– amb l’accés a l’estació de Renfe. L’actuació va permetre passar d’una plaça amb una anella viària circular a la configuració excèntrica, de tal manera que l’espai verd es troba annexat a la vorera nord-oest.

Millora dels parterres de l’avinguda de Josep de Tarradellas

Simultàniament a les obres de la plaça d’Espanya, es millorarà també el tram de l’avinguda de Josep Tarradellas –entre la plaça de la Concòrdia i la plaça d’Espanya–. Aquesta actuació permetrà canviar els parterres que hi ha actualment a la part central de l’avinguda per escocells, amb la qual cosa es millorarà el reg. A més, es plantaran arbres nous, d’un port més gran. Aquestes obres tenen un cost de 63.329,84 euros.

Imatges

Díptic informatiu

Característiques tècniques