PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell reivindica els drets de les persones amb discapacitat i la necessitat de la plena igualtat

Sabadell reivindica els drets que les persones amb discapacitat tenen com a ciutadans i la necessitat d’assolir la plena igualtat i inclusió, coincidint amb el Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat, que es celebra el 3 de desembre.

L’Ajuntament de Sabadell i diverses entitats socials de la ciutat impulsen un programa d’activitats que, amb el lema “Som capaços”, té com a objectiu fer visibles els temes relacionats amb la discapacitat. “Estem treballant perquè les persones amb discapacitat puguin desenvolupar tots els seus drets, volem ressaltar les capacitats de tots els ciutadans i ciutadanes i la important contribució que totes les persones fan en tots els àmbits”, ha afirmat el regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez. També ha destacat que la Regidoria porta a terme una actuació en l’àmbit de la discapacitat, que busca la plena participació del col·lectiu a la societat i que l’accessibilitat és una àrea important a desenvolupar. I ha afegit que l’èxit es fonamenta “en el treball transversal dels serveis municipals i en la col·laboració amb les entitats que treballen en l’àmbit de la discapacitat”.

D’altra banda, i des de l’àmbit cultural, la regidora de Cultura, Montserrat Chacon, ha assenyalat que “l’assoliment de la plena igualtat i inclusió passa també per l’eliminació de les barreres físiques, econòmiques i socials per accedir a la cultura”. La regidora ha posat en relleu que dins del camp de la programació artística hi ha en marxa programes inclusius com l’Apropa Cultura, en què, juntament amb Acció Social, s’està treballant des del 2013. Actualment gairebé 2.000 persones han passat pels 270 espectacles oferts.

A la programació de l’Apropa Cultura, a més de l’organitzada directament per l’Ajuntament, també hi ha oferta d’activitats d’entitats com els Amics de l’Òpera, la Joventut de la Faràndula, Joventuts Musicals, LaSala, Sabadell Més Música i Sabadell Sardanista i l’Orquestra Simfònica del Vallès, que programen conjuntament amb la Regidoria de Cultura.

Activitats descentralitzades

L’acte central del programa és la Festa de les Capacitats, que tindrà lloc el diumenge 3 de desembre, a la plaça del Doctor Robert. Durant l’acte hi haurà un cercavila, una xocolatada i es llegirà un manifest que Cipo ha elaborat en representació de totes les entitats. A més, hi haurà parades on les entitats desenvoluparan diferents activitats.

El programa arrencarà el divendres 1 amb la representació de l’obra Els músics de Bremen in concert, una obra de la Companyia Pot Teatre, de l’entitat Femarec, que treballa en el camp de la salut mental. El dissabte 2 hi haurà una activitat musical amb un taller de moviment i ball lliure per als usuaris de les entitats al Local Juvenil Emprius.

Ahir es va fer una de les activitats destacades, un karaoke a la Biblioteca del Nord, centre que disposa d’un fons especialitzat en referència a la discapacitat, amb més d’un miler de documents, entre els quals hi ha llibres en Braille, audiollibres i llibres de lectura fàcil. A més, durant tot l’any organitza una sèrie d’activitats regulars dins del projecte Compartim Capacitats, on es poden trobar clubs de lectura i treballs de decoració, entre altres. Aquestes activitats tenen la col·laboració de les entitats CIPO, Adells i l’Escola d’Educació Especial Xaloc.

El Museu d’Art organitza tallers d’art contemporani i una visita guiada amb les entitats Prolaboral Xalest, Andi, Avan, Aral (Atendis) i Cipo. L’activitat forma part del projecte “Mirar l’art amb altres ulls”, que fomenta les capacitats de totes les persones amb l’objectiu final que els membres d’aquestes entitats facin una visita guiada oberta a tot tipus de públic, la qual es portarà a terme al 2018.

A més, l’Ajuntament també organitza un concert conjunt entre una coral de gent gran i una coral de persones amb discapacitat.

Les entitats que col·laboren en aquestes activitats són: Adells, Andi, Atendis, Avan, EEE Francesc Bellapart, EEE Xaloc, Cipo, Ilunion, Fundació Tutelar Família i Societat, Grandalla, Grup Sifu, Obrir-se al món, Once, Ecom, Associació Persones Sordes de Sabadell, Xalest Escola, Prolaboral Xalest, Xiprers, Ania, L’Estel, Viu-la, Tea Vallès, Luika. D’altra banda, la Fundació Atendis i l’Escola d’Educació Especial Xaloc organitzen activitats pròpies en el marc del Dia Internacional de les Persones amb Discapacitat.