PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Visita guiada a l’exposició temporal “Magem incandescent”

magemEl Museu d’Art de Sabadell organitza, aquest diumenge, 3 de desembre, a les 12 del migdia, una visita guiada a l’exposició temporal “Magem incandescent”, que gira al voltant de la producció del sabadellenc Josep Maria Magem.

L'exposició i catàleg són una proposta amb una certa càrrega de tesis, dirigida per Guillem Celada, historiador del disseny, entorn de la producció de Magem, destacant aspectes clau, condicionants de la seva producció. Així, l'exposició desenvolupa un discurs que ajuda a entendre els aspectes d'una projecció amb arguments, més enllà de formes atzaroses o de caprici.

El fet d'organitzar horitzontalment tots els documents d'aquesta producció va ser una decisió determinada per la voluntat de l'autor, de no fer un treball categoritzador sobre les diferents facetes del treball de Magem. Així, la convivència de documents originals de diferent procedència i els documents produïts i reproduïts per a aquesta reconstrucció es mostren en un mateix nivell. És el conjunt i el gruix d'aquesta trajectòria, d'una vida dedicada al disseny, l'únic que pren relleu amb aquesta instal·lació.

Els documents exhibits a la taula es poden consultar a l'arxiu digital en línia, on apareixen de forma detallada i on es poden visualitzar en profunditat. L'arxiu, concebut per Guillem Celada, comissari de la mostra, trenca també els paràmetres de jerarquia dels treballs continguts. La seva composició de mosaic variable permet, a través d'uns filtres, reordenar els documents vinculats per un o més aspectes.

Primer pis

De l'extensa producció de Josep Maria Magem en el terreny de l'interiorisme i el disseny industrial, aquest segon àmbit de l'exposició pren el disseny de làmpades com a referent. Tant per ser un dels camps en què més va produir com per ser alhora molt representatiu de l'evolució del seu treball.

En aquest espai conviuen, d’una banda, tots els models de làmpada localitzats durant aquest temps de recerca, que, un cop ordenats de forma cronològica, ens permeten aprofundir en l'evolució del treball de Magem. D’altra banda, i de forma confrontada, Celada proposa un diàleg generat –principalment– amb algunes d'aquestes peces extretes d'aquesta cronologia que, per mitjà de diferents gestos, volen proposar una primera lectura crítica d'una producció fins ara invisibilitzada.

Les diferents instal·lacions donen forma a diversos aspectes detectats durant la recerca. Amb aquest seguit de propostes el comissari vol suggerir no tan sols aspectes relacionats amb l'obra analitzada, sinó apuntar a elements o fets que interpel·len directament la figura d'aquest dissenyador i també a l'estat de la seva aportació en el terreny dels objectes.

En el darrer espai, una peça de vídeo explica la dimensió més emocional de l'artista en relació amb aquesta investigació i el centre d'interès –Magem com a dissenyador–, on les connexions de fets i espais fan d'aquesta recerca una vivència única. Si bé ha estat una forma de treball reproduïble amb altres dissenyadors, la converteixen en un treball especial i únic per les vinculacions entre ambdós autors, Magem i Celada.

Més informació