PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell escurça els terminis de les tramitacions de les llicències municipals

La nova Ordenança municipal reguladora dels expedients urbanístics escurçarà els terminis de les tramitacions de les llicències municipals. Un dels principals canvis que estableix l’Ordenança és que una part important de les sol·licituds passaran a règim de comunicació i no caldrà esperar a obtenir el permís per iniciar les obres, només caldrà presentar la documentació a l’Ajuntament.

El tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez, ha explicat que “calculem que més de la meitat de les sol·licituds que es tramitaven com a llicències d’obres menors passaran a règim de comunicació. Això agilitarà i farà més eficients els tràmits dels ciutadans”. Fernàndez ha destacat que “aquest canvi s’emmarca en l’objectiu de mandat d’aconseguir una administració ràpida i eficient, transparent i accessible, que faciliti la reactivació econòmica i que redueixi els tràmits burocràtics”.

El nou text pretén clarificar la informació als ciutadans respecte als requisits i les condicions de les llicències urbanístiques, així com facilitar la tramitació municipal. Alhora, el nou model es basa en la declaració responsable del ciutadà: l’administració assumeix la bona fe de qui presenta la comunicació i es reserva el dret de fer inspeccions aleatòries per comprovar si allò realitzat s’ajusta a allò declarat prèviament.

El procediment de verificació de les obres té dues fases: comprovació documental i inspecció. S’establirà un pla d’inspecció per a determinats tipus d’obres que es considerin rellevants, tot i estar dins el règim de comunicació.

L’ordenança es va aprovar al Ple del novembre i s’adapta a la nova normativa d’àmbit català, que estableix els criteris que han de seguir els ciutadans i les empreses per tramitar els diferents tipus d’obres: llicència, comunicació prèvia i declaració responsable d’obres. Entrarà en vigor en els propers dies, un cop es publiqui al BOP i hagin transcorregut quinze dies hàbils.

El principal canvi que introdueix és que concreta i amplia les obres que es poden fer mitjançant la comunicació prèvia d’obres. En aquest cas, en el moment de presentar la comunicació amb la documentació requerida es podran iniciar les obres sense necessitat d’esperar una resolució municipal. El canvi afecta expedients com, per exemple, la reforma, rehabilitació o la substitució d’elements interiors d’habitatges i de locals i totes les reformes que no afectin elements estructurals. També les obres de rehabilitacions de façanes, reconstruccions de cobertes sense afectació estructural, rètols o canvis d’ús dels edificis excepte a residencial, entre d’altres. Fins ara per fer qualsevol obra de reforma, modificació o rehabilitació d’edificis, construccions i instal·lacions ja existents calia demanar una llicència d’obres.

La nova ordenança incorpora algunes de les al·legacions presentades en el tràmit d’informació pública, així com un article que preveu la possibilitat d’encarregar a col·legis professionals i entitats col·laboradores les funcions de verificació i control de les obres. Prèviament caldrà aprovar un sistema d’habilitació i de funcionament amb aquestes entitats col·laboradores.