PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
L'AJUNTAMENT

Sabadell rep la Menció Ciutat Orientadora en la 10ª edició dels Premis Educaweb

El guardó reconeix l’aposta decidida de la ciutat per l’orientació acadèmica i professional a través de diversos projecteseducaweb1

Els projectes impulsats a Sabadell per promoure l’orientació tant acadèmica com professional sumen un nou reconeixement, en aquesta ocasió en forma de guardó. La desena edició dels Premis Educaweb han atorgat a Sabadell la Menció Ciutat Orientadora, categoria creada fora de concurs i que premia el treball realitzat en aquest àmbit per part d’una ciutat. El guardó el va recollir ahir, durant l’acte de lliurament de premis i en representació de l’Ajuntament, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro.

Els Premis del portal Educaweb tenen l’objectiu de reconèixer les iniciatives que promouen l’orientació acadèmica i professional a tot l’Estat, entenent l’orientació com un poderós instrument per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i l’atur juvenil.

En aquest marc, cal destacar que des del Govern de Sabadell s’ha fet un especial esforç per potenciar l’orientació a la ciutat, posant en marxa l’estratègia Sabadell Orienta. Aquest programa, que forma part del Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu, revisa i coordina les accions que, en aquest sentit, ofereixen els diferents serveis municipals i diferents agents de la ciutat. Del que es tracta és d’articular polítiques educatives transversals per lluitar contra l’abandonament escolar prematur i contribuir a situar-lo per sota del 15%, tal com marca la Unió Europea. Tot plegat, consolidant Sabadell com a ciutat orientadora i col·laborant a la millora global dels diferents serveis d’orientació.

Sobre aquesta línia de treball, el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga, ha comentat que “l’orientació és un element clau per a l’èxit educatiu dels joves. Des de l’Ajuntament abordem aquesta qüestió de manera transversal, des de tots els serveis que treballen amb aquest col·lectiu i atents als canvis que es produeixen tant en la formació com al món laboral”.

Sobre el treball específic amb els joves, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz, ha explicat que, “treballar l’orientació en les etapes de transició dels i les joves és fonamental. I partim de la idea que cal fer-ho apoderant-los a través de la informació perquè siguin ells i elles mateixes, les que puguin prendre les seves decisions de forma lliure però conscient i amb tota la informació a l'abast. És per això que l’acompanyament i l’orientació són claus en aquestes etapes”.

Per la seva part, el regidor de Treball i Empresa, Eduard Navarro, ha fet referència a l’orientació al llarg de la vida, destacant també que “a més dels joves, per a les persones treballadores en situació d’atur i en actiu, calen serveis d’orientació que permetin capitalitzar el talent humà del que disposa el nostre territori. Treballar per aquesta fita és una de les prioritats del Govern”.

Accions diverses

Les accions que formen part de Sabadell Orienta són diverses i adreçades a diferents col·lectius. Entre les més destacades, aquest 2017 s’ha celebrat la primera edició de la Fira de la Formació Professional. El certamen va incloure xerrades específiques sobre una vuitantena de cicles formatius de 21 famílies professionals, ponències d’interès general dins de l’àmbit educatiu i laboral, un espai de diàleg amb professionals d’empreses, la presència de centres de formació i també un espai d’orientació personalitzada. Atesos els bons resultats obtinguts, ja s’està preparant la segona edició de la Fira, que es celebrarà al març de 2018.

Un altre dels programes municipals en matèria d’orientació és el Posa-t’hi, que acompanya alumnes de 16 anys o més, que estan a punt d’acabar o han acabat l’ESO però que no graduen. En paral·lel, també per a alumnat en risc d’abandonament escolar hi ha el Coneixement d’Oficis, que permet a l’alumnat fer tats d’oficis en espais com el Vapor Llonch i aconsegueix que el 80% dels joves continuïn estudiant o treballant després del seu pas per aquest projecte. Així mateix, hi ha accions adreçades específicament als pares i mares d’alumnes, com ara la Maleta de les Famílies, que vol donar-los suport en l’acompanyament als fills i filles en la transició cap als estudis postobligatoris, o també xerrades d’orientació com “Coneguem el mercat laboral”.

D’altra banda, entre els serveis de l’Oficina Jove, cal destacar la tasca que porten a terme les Assessories en matèria d’Orientació acadèmica i professional. En aquest marc, hi ha assessories específiques sobre Educació i Formació, la Garantia Juvenil o la Mobilitat Internacional.

A més de programes específics per a joves des de l’Ajuntament de Sabadell, també s’ofereixen programes d’orientació i acompanyament a la inserció oberts al públic en general o per altres col·lectius concrets, com persones amb tractament de salut mental.