PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

"Cooperem perquè hi hagi justícia". Article d'opinió de Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania

Ser solidari amb els altres, com diu, el Francesc Torralba, és donar la possibilitat de créixer, de desenvolupar-se, és potenciar l’autonomia de l’altre i creure en la persona i en les seves facultats de viure una vida autènticament humana.

Sabadell ha estat sempre una ciutat solidària que ha treballat a favor de la justícia social aquí i a tot el món. I aquesta virtut ha estat present a la nostra ciutat gràcies a la xarxa d’entitats no governamentals que han treballat promovent la redistribució de la riquesa des de l’empatia i els valors universals.

En l’àmbit de la cooperació internacional, l’any 2011 Sabadell va aprovar el Pla Estratègic de Cooperació després d’un procés compartit de debat intens per tal d’adaptar a les noves realitats polítiques, socials i econòmiques les polítiques públiques de solidaritat i cooperació. Però al mig d’aquell debat va irrompre la crisi econòmica i vam prendre consciència de cop que el món dels països rics i pobres s’estava transformant i la pobresa passava a formar part de la vida quotidiana dels països del nord, els quals no poden mantenir els seus sistemes de benestar.


Davant d’aquesta nova realitat, moltes administracions han lapidat el seu compromís de dedicar el 0,7 per cent dels ingressos propis de llurs pressupostos a cooperació internacional, una fita que es va assolir amb una campanya de sensibilització ciutadana que va significar un abans i un després a la lluita per l’equitat al món. I alhora moltes ONG han vist reduït els ingressos, que fonamentalment provenien dels ens públics, fins a desaparèixer o reconvertir les seves estructures i redefinir els seus projectes.

A Sabadell, per sort, el consistori ha mantingut el compromís envers les polítiques de cooperació, perquè entén que la cooperació és una responsabilitat i un benefici per al nostre municipi, ja que és necessari el valor de la solidaritat per sortir de la crisi. O ens en sortim tots o no se’n surt ningú.

I, per altra part, les ONG locals que canalitzen els fons filantròpics de tots els sabadellencs i sabadellenques actuen des de la consciència col·lectiva que cal adaptar-se a la nova realitat, revisant les premisses d’actuació i definint noves estratègies per seguir sumant en cooperació des de la ciutat.

És per això que al llarg de més de 18 mesos hem reflexionat col·lectivament sobre l’esmicolació del teixit associatiu, els països on cooperem, les necessitats que es poden abordar, la necessitat d’explicar a la ciutadania on i en què s’inverteixen els recursos, la conveniència de crear sinergies i
treballar en xarxa, la necessitat de promoure l’autonomia i no dependència, etc. I hem elaborat unes noves bases reguladores de l’atorgament de subvencions destinades a projectes de cooperació al desenvolupament que:

  • Reafirmen la voluntat de l’Ajuntament de Sabadell de continuar apostant per la política de cooperació al desenvolupament amb el compromís de seguir donant suport als projectes de les ONG locals.
  • Recolzen el treball en xarxa en el territori amb projectes de cooperació transformadora que apostin sumar i treballar en xarxa.
  • Revaloritzen l’experiència de les entitats locals, el treball en xarxa entre associacions i la necessitat de comptar amb instruments d’avaluació imprescindibles per poder donar compte a la ciutadania del destí d’aquests recursos públics.
  • Valoren especialment la implicació de l’entitat del sud i dels beneficiaris del projecte en el desenvolupament dels projectes, tendint a projectes sostenibles a mitjà termini.
  • Valoren especialment els projectes que treballen transversalment la igualtat de gènere, els drets civils i el desenvolupament de les identitats minoritàries.
  • Simplifiquen els tràmits administratius i incorporen elements facilitadors a les entitats per la gestió dels projectes.

La meva sincera felicitació a la ciutat de Sabadell perquè el consistori, per unanimitat de tots els grups polítics representats, i les ONG locals hem fet un pas més amb la voluntat compartida de consolidar que Sabadell, tot i el context actual, segueix sent una ciutat solidària orgullosa de contribuir al desenvolupament dels pobles del món. Ara el full de ruta ens plantejarà nous reptes, però serem més forts, tots junts per assolir-los.

 

Sabadell, setembre de 2013