Comença la campanya "De què parlem quan parlem de drogues?" adreçada als joves dels centres educatius de la ciutat i a tota la comunitat educativa
La campanya, que s’emmarca dins del Pla Municipal sobre Drogues de la ciutat, i que és coorganizada per la regidoria de Drets Civils i per la regidoria de Salut, ofereix tot un conjunt d’activitats a fi de que, els nois i noies reflexionin entorn al món de les drogues, tant legals com il·legals fent especial èmfasi en les més consumides, el tabac, el cànnabis i l’alcohol. Altres objectius són promoure l’actitud responsable dels joves davant la seva pròpia salut i dotar-los d’eines per a reforçar les seves habilitats personals i socials.
En aquesta campanya, que enguany arriba a la seva 10èna edició, hi participaran 17 instituts de la ciutat, públics i concertats i prop de 1.600 estudiants de 14-15 anys, i també es sumarà l’alumnat de PQPI i Cicles Formatius.
Quim Carné, regidor de Drets Civils i Ciutadania, considera que: “els joves són el nostre present i el nostre futur. Però aquesta campanya no només va adreçada als joves, si no a totes les persones que incideixen en la trajectòria vital: els pares, mares, els educadors, els professionals de diversos àmbits. L’objectiu és abordar velles i noves adicions, tant legals com il·legals i actuar des de la prevenció, fomentant una actitud crítica. En el transcurs dels darrers 10 anys ha anat estenent-se progressivament a més centres educatius i a més estudiants, per exemple la gimcana que va començar al 2005 amb 7 centres i
623 alumnes i arriba ara a 17 centres i més de 1.200 alumnes”.
Per la seva part, Cristina Moreno, regidora de Salut, destaca especialment “dos punts forts: per una banda la metodologia que se segueix en les activitats pels alumnes i el seu caràcter interactiu i pràctic, que promou l’aprenentatge a través de la participació activa. I, per altra, que en el marc de la campanya, s’hi contempli una oferta específica pel professorat i la família, que són agents (referents i models) per als més joves i que, en ocasions, se senten desorientats. La forma de relacionar-nos, com ens comportem els adults (en relació a l'alcohol, el tabac i la resta de drogues) i el foment d’una actitud crítica en vers al consum, són algunes de les claus que s’hi treballen”.
La campanya, s’adreça especialment als estudiants de 4t d’ESO dels centres de secundària públics i concertats de la ciutat, als estudiants FPI i de Cicles Formatius i a tota la comunitat educativa. Per aquesta raó, les activitats organitzades segueixen una metodologia participativa i lúdica a fi de poder sensibilitzar a tots els públics, oferir informació sobre les causes i conseqüències del consum de drogues i estimular el pensament crític.
El programa, que es durà a terme al llarg del mes de febrer, inclou sessions d’informació i formació, exposicions i espais de debat –cinefòrum- i material pedagògic entre d’altres. En concret, les activitats i el materials que s’ofereixen són:
- Gimcana als centres educatius: “De què parlem quan parlem de drogues”, una proposta formativa de dues hores de durada dinamitzada per a monitors i monitores on els alumnes podran rebre informació general sobre les drogues més habituals; reflexionar sobre el per què del seu consum així com sobre els mites i creences que giren al voltant i desenvolupar un esperit crític davant de les xarxes de comerç existents.
- Sessions d’informació a pares i mares dels alumnes de centres de secundària interessats. Les sessions abordaran el tema del paper que hi juguen les drogues en el pas de l’adolescència a l’edat adulta i les raons per les que els joves consumeixen. També tractaran sobre les actituds de les persones adultes a l’hora d’abordar aquesta problemàtica amb els fills i de com empoderar-los per a que puguin afrontar els seus problemes i prendre les seves pròpies decisions..
- Sessions d’assessorament a professorat de centres de secundària, centres de formació FPI i cicles formatius, proporcionant material complementari per a que puguin treballar a classe amb l’alumnat.
- Exposició “Ètica Etílica”, una proposta educativa d’exposició -taller dirigida a adolescents i joves entorn a l’oci nocturn, la festa i el consum de l’alcohol, convidant a la reflexió sobre les seves conseqüències. L’exposició s’ofereix fins el 6 de març als centres amb FPI i cicles formatius.
- Cinefòrum sobre la pel·licula “ La leyenda del DJ Frankie Wilde” (Michael Dowse, 2004). Una comèdia dramàtica que narra la vida del famós DJ que es veu sobtadament afectat per una de sordesa degenerativa, la seva conseqüent depressió i el seu món al voltant de les drogues. La comèdia està ambientada en la nit Eivissenca. La pel·lícula podrà ser demanada pels centres educatius d’FPi i cicles formatius fins el 6 de març.
En aquesta edició, hi participaran els següents instituts: Ferran Casablancas, l’Escola Industrial, Les Termes, Pau Vila, Sabadell, Ribot i Serra, Miquel Crusafont, Arrahona, Joan Oliver i Agustí Serra (un 80% del total dels centres públics de la ciutat) , i de concertats: Sant Nicolau, Servator, Escola Serra, Salesians, Claret, Tarrés, Bertran, (un 35% del total, aproximadament). També participa l’escola d’educació especial Xalest.
Els materials pedagògics disponibles són:
- El dossier: “Parlem de drogues. Prevenció de les drogodependències”
- Els Apunts sobre: l’èxtasi; el tabac; l’alcohol; els porros i les altres adicions, elaborats i editats pel Servei Atenció Jove.
Altres adreces d’interes: www.elpep.info (per a menors de 16 anys); www.laclara.info i www.energycontrol.org (per a majors de 16 anys).
Tots aquests materials són accessibles al Servei d’Atenció Jove (SAJ) i a promoció de la salut, a la Rambla, 69.