PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell, lliure de racisme, de xenofòbia i homofòbia recorda que el dia 16 de maig, es commemora el Dia de la Resistència Romaní

Poc abans del dia 16 de maig de 1944, els 6.000 reclusos que quedaven a aquesta secció es van assabentar que els nazis tenien plans per exterminar-los a tots aquest dia. Conseqüentment, el 16 de maig no es van presentar al recompte de presos i es van atrinxerar als seus barracons. Van assaltar el magatzem on es guardaven les eines de treball i es van armar amb pics i pales. També van desmuntar les lliteres per fer estaques i van agafar pedres o qualsevol altre objecte al seu abast per defensar-se.

 

Quan la SS es va presentar als barracons per dur a terme el seu pla, es va trobar el panorama d’una resistència ferotge i van desistir, per por a una revolta que causes baixes al seu contingent i que podria fer-se extensiva.

 

Pocs dies després, una bona part dels gitanos van ser traslladats a altres camps de concentració. Poc menys de 3.000 gitanos van romandre a Auschwitz (Bikernau II), on va ser finalment exterminats la nit del 2 d’agost de 1944, dia en el que es commemora l’holocaust gitano.

 

Aquest fet, únic als camps de concentració nazis, ens recorda la importància de resistir i lluitar contra qualsevol mostra de feixisme, nazisme, així com de qualsevol mostra de discriminació.