PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell commemora el Dia del Poble Gitano

dia internacional poble gitanoEl proper 8 d’abril es commemora el Dia del Poble Gitano, en record del Congrés Mundial roma/gitano, celebrat a Londres el 8 d’abril de 1971, on es va instaurar la bandera i l’himne gitano.En el marc d’aquesta efemèride, s’ha elaborat programa d’activitats coordinadament entre l’Ajuntament de Sabadell i la Taula del Poble Gitano , que se sumen a la hissada de la bandera gitana a l’Ajuntament.

L’acte central de commemoració, però, serà el proper divendres 7 d’abril a les 17h a la Biblioteca del Nord. En el transcurs de l’acte, joves estudiants gitanos parlaran de la significació del Dia Internacional del Poble Gitano, en el context de la història i la cultura d’aquest poble. També es farà un reconeixement a algunes persones que han contribuït a la promoció del poble gitano a la ciutat. L’acte està organitzat per l’Associació Gitana de Sabadell i comarca, amb la col·laboració de la Fundació Secretariat Gitano. Es comptarà amb la presència de l’Alcalde de Sabadell, Sr. Juli Fernàndez, la regidoria de Drets Civils i Ciutadania, Sra. Míriam Ferràndiz, el responsable del Programa del Poble Gitano i la Innovació Social de la Generalitat, Sr. Ramon Vílchez, membres de la FAGIC i de les entitats de la ciutat.

Un altre acte destacat serà la projecció i posterior debat del documental Roma FC, el proper 4 d’abril al Centre Cívic de Can Puiggener. La cinta recull l’experiència d’un equip de futbol, format per gitanos a la República Txeca. L’equip s’enfronta als prejudicis i al racisme d’alguns dels altres equips de la lliga, que sovint no volen ni jugar amb ells. Durant l’acte es farà la presentació de l’equip de futbet local que entrena a les pistes de Can Puiggener, format per joves gitanos del barri i que està tenint una gran actuació a la lliga local de futbet.

D’altra banda, al barri de Torre-Romeu, un grup de joves gitanos coordinats per Dani Heredia, realitzarà un grafit on visibilitzarà a Malcom X i a Carmen Amaya com a exemples de lluita pels Drets Civils de col·lectius minoritzats. A més, els alumnes de les escoles Calvet d’Estrella i Agnès Armengol participaran en un taller de conta-contes gitano coordinat per la Fundació Pere Closa.

Aquest any, a més, el programa en commemoració d’aquesta diada vol fer un homenatge al boxejador Johann Trollman, anomenat Rukeli, que es va enfrontar amb el nazisme després de que li fos retirat el seu títol de campió d’Alemanya de boxa, només pel fet de ser gitano. A més, enguany també es vol recordar que a la Biblioteca del Nord s’ofereix un fons documental especialitzat en el poble gitano, anomenat Rromano Them, únic a les biblioteques públiques de Catalunya.

El poble gitano a Sabadell

A Sabadell viuen unes 8.000 persones gitanes, raó per la qual el dia 8 d’abril es posa en valor la cultura i la història gitana al municipi, així com la reivindicació d’una major implicació conjunta en una societat igualitària i justa per a tothom, lliure de prejudicis i estereotips.

La regidora Míriam Ferràndiz explica que “la hissada de la bandera del Poble Gitano a l’Ajuntament de Sabadell, així com el suport de l’Ajuntament als actes vinculats a aquesta jornada, expressa un doble objectiu: per una part, reconèixer el poble gitano i la seva cultura com a part important de Sabadell. D’altra banda, suposa la reivindicació d’un esforç col·lectiu per tal que els gitanos i les gitanes siguin ciutadans de primera, amb el respecte a la diversitat i a la igualtat, amb drets i deures, per posar fi a la discriminació, els prejudicis i estereotips.”

 

Acte de commemoració del Dia del Poble Gitano. 7 d'abril, a la Biblioteca del Nord

  Acte de commemoració del Dia del Poble Gitano

Vegeu galeria fotogràfica