PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Cerca al directori...

Casa Turull

Localització i contacte

  • Adreça: c. del Doctor Puig, 16
  • EL CENTRE
  • 08202, Sabadell

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

  • Autobusos urbans (TUS)
      Parades properes:
    • Dr. Robert : L1,L2,L3,L4,L5,L44,L55,
    • Les Valls : L4,L5,L7,L10,L12,L44,L55,
    • Manresa : L1,L2,L3,L4,L5,L44,L55,
    • Mercat Central : L4,L5,L7,L10,L12,L44,L55,F1,F2,F3,F4,
    • Sant Joan : L4,L5,L12,L44,L55,F4,F5,

Horari

dt.-ds.: de 17 a 20 h   dg. i f.: d'11 a 14 h

Més informació

Casal de tres cossos, planta baixa, dos pisos i golfes, situat en el recinte de la vila del segle XVIII. Del seu modest aspecte exterior solament destaquen el treball de forja de la façana principal i el balcó del carrer Comèdies. En canvi, els interiors són luxosos: cambra de dormir d'estil baix pompeià, saló, cambra reial, cambra on dormí el General Prim, fruit de la pretesa visita d'Isabel II. En els darrers anys, el casal de Pere Turull ha estat reutilitzat com a Museu de d'art de Sabadell.

Època: 1812-1865

Autor: J. Lacueva, m.o.

Ús actual: Museu d'Art de Sabadell

Propietat: Ajuntament de Sabadell

Dades extretes de les fitxes:

. Pla Especial de Protecció del Patrimoni Arquitectònic de Sabadell (PE-16)

19.10.1988 Secció de Planejament Urbanístic

Ajuntament de Sabadell

. Anuari Estadístic de Sabadell 2003

L'edificació fou iniciada l'any 1812 i s'inaugurà l'any 1819. La casa-fàbrica Turull és l'única en bon estat d'aquesta tipologia que es conserva a la ciutat. Manté la seva estructura original, encara que amb els anys s'hagi destinat a altres usos. La casa-fàbrica Turull es divideix en dues parts: d'una banda, un edifici de tres cossos, amb planta baixa, dos pisos i golfes, que dóna al carrer del Dr. Puig, destinat a residència familiar, i, de l'altra, una construcció annexa, de major llargària, que confronta amb el carrer de les Comèdies, de planta baixa i dos pisos, destinada a fàbrica tèxtil.

El conjunt arquitectònic es complementa amb un pati interior, que ocupava, a l'origen, molt més espai que l'actual. Sembla ser que es dedicava a jardí i a hort d'ús familiar. El sistema constructiu és el típic de principis del segle XIX, amb murs de càrrega, amb sostres de revoltons amb bigues i encavallades de fusta, i coberta de teula.

La façana principal, obra de Josep Lacueva, de caràcter molt auster, no fa endevinar l'esplendor de portes endins. La casa es millorarà en diferents fases