PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Cerca al directori...

Molí de Sant Oleguer (edifici)

Molí de Sant Oleguer (edifici)

Localització i contacte

  • Adreça: camí de Can Quadres, 179
  • SANT OLEGUER
  • 08203, Sabadell

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

Més informació

Originàriament, pels volts del 1780, el molí de Sant Oleguer va ser un molí fariner que molia el gra de les masies del rodal. El 1831 es va transformar en molí draper per rentar draps de llana. El 1885 s'hi va instal·lar una fàbrica de cartró. L'any 1932 aquesta fàbrica es coneixia com la Cartonera Catalana. L'activitat va durar fins als anys 60 del segle XX.

Al molí paperer de Sant Oleguer, l'aigua era alhora la font d'energia que accionava la maquinària i una matèria primera important.

L'aigua arribava conduïda per la sèquia Monar, nom d'origen medieval d'un conjunt de recs

que distribuïen les aigües del riu Ripoll pels molins i les hortes de les seves ribes.

La roda

No se sap exactament en quina data la gran roda vertical del molí paperer va substituir els dos petits rodets del molí fariner, tot i que probablement fou a mitjan segle XIX. Aquesta va ser l'última roda hidràulica que es va construir al Ripoll en passar per Sabadell. Al molí de Sant Oleguer es va abandonar l'ús de la força hidràulica a la segona dècada del segle XX, quan s'hi va instal·lar un motor elèctric.

L'aprofitament hidràulic del Ripoll ha estat tradicionalment compartit pel regadiu i pels molins. Des del mateix moment en què es documenten els primers molins fariners, al segle X, també es documenten les hortes associades a aquests molins; tot plegat, integrat en el mateix paisatge. Un paisatge que ara, renovat, restaurat i reciclat, integra establiments industrials en funcionament, indrets d'esbarjo, equipaments juvenils i esportius, hortes i patrimoni cultural recuperat.

Actualment a les dependències del molí s'hi ha instal·lat un alberg juvenil http://xurl.es/o4vi4

Forma part del Parc Fluvial del Ripoll.

Origen: segle XVIII

Autor: desconegut

Ús actual: equipament juvenil i alberg

Propietat: Ajuntament de Sabadell

Molí. Edifici industrial

Es pot visitar concertant visita prèvia al telèfon del Museu d'Històr