PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Cerca al directori...

Vil·la Romana de la Salut

Vil·la Romana de la Salut

Localització i contacte

  • Adreça: ctra. de Caldes,
  • TOGORES
  • 08208, Sabadell

plànol Afegeix al mobil

Com arribar-hi?

Més informació

El 1884 Josep Salvany i Oller va documentar l'existència de restes arqueològiques a la Salut en la publicació Reflexiones críticas sobre la antiguedad de la Parròquia de Sabadell, que ell identificà com a visigòtiques.

Entre els anys 1912-1916, Joan Vila Cinca classificà el jaciment com d'època romana, gràcies a les diferents campanyes d'excavacions arqueològiques que es portaren a terme. Els treballs continuaren amb la col·laboració de Vicenç Renom en dues etapes més i fins a l'any 1949.

Aquests treballs van marcar l'inici de l'arqueologia a Sabadell i la quantitat i la qualitat de les troballes van ser decisives per crear el Museu d'Història de la Ciutat, inaugurat el 1931.

Gràcies als diaris de camp de Vila Cinca i Renom, i també a les magnífiques fotografies de J. Vilatobà i F. Casañas, coneixem com era l'assentament de la vil·la romana de la Salut. Es tractava d'un assentament rural amb una part rústica -on es transformaven i s'emmagatzemaven els productes del camp i on vivien els esclaus i els treballadors- i una part residencial amb les estances dels propietaris o encarregats.

Entre les estructures dedicades a les tasques agrícoles destaca el camp de dolia (o magatzem a base de grans tines enterrades). Una altra estructura de producció important era el forn per coure ceràmica (recipients de terra sigil·lada, àmfores...).

A la part residencial destaca la troballa d'uns banys, que serien indicació de la categoria de la vil·la, on es localitzà un mosaic de tessel·les blanques i negres amb la figura d'un Neptú. Aquest mosaic es troba actualment exposat al Museu d'Història de Sabadell.

Època: segle I aC - segle III dC

Autor: desconegut

Ús actual: el sòl és ocupat avui per diferents edificacions i l'espai lliure correspon a la zona del parc de la Salut

Propietat: municipal

S'hi pot fer una visita guiada concertant cita prèvia als telèfons del Museu d'Història de Sabadell: 93 727 85 55 i 93 747 81 55