PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES
 
CREENCES

La Laïcitat
La diversitat de creences a la ciutat
Jornada de portes obertes als Centres de Culte
Memorial Àlex Seglers
Oficina de Drets Civils

Dia Internacional del Poble Gitano 2018

 poble gitano

La figura del pintor, cartellista i poeta avantguardista, Helios Gómez, centrarà bona part del programa d’actes en commemoració del Dia Internacional del Poble Gitano, que es celebra el 8 d’abril. L’Ajuntament de Sabadell i la Taula d’Entitats del Poble Gitano de Sabadell han confeccionat un programa d’actes dedicat a l’aportació del poble gitano a la cultura.

Així, el Casal Pere Quart acollirà, del 5 al 15 d’abril, l’exposició “Helios Gómez. Visca Octubre”, un recull de dibuixos que reflecteix el compromís polític de l’artista i on rendeix un homenatge al moviment revolucionari produït a l’estat espanyol l’octubre de 1934.

El dissabte 7 d’abril a les 18:00h. es farà la inauguració i una visita guiada a càrrec de Gabriel Gómez, fill de l’artista i president de l’Associació Cultural Helios Gómez, així mateix, Gabriel Gómez realitzarà la xerrada “Helios Gómez: el dibuix compromès”, el proper 14 d’abril, a les 18h al Casal Pere Quart.

Helios Gómez Rodríguez (Sevilla 1905 – Barcelona 1956) va ser un artista gitano, exponent de l’esplendor gràfic que va néixer durant l’època de les avantguardes, i que es va fer popular durant els anys de la Repú¬blica, mostrant el seu influx al cartellisme de l’època. Exiliat desprès de la Guerra Civil, va tornar a Barcelona el 1942. Posteriorment va ser arrestat i pres a la presó Model, on va pintar un oratori conegut com La Capilla Gitana, actualment tapat amb calç (s’està estudiant la seva recuperació).

El programa també inclou una activitat de rap, que tindrà lloc el 6 d’abril, a les 18 h, al Centre Cívic de Can Puiggener. El jove raper gitano, Juan Quintana Cortés, presenta el seu tema “Orgullo gitano”, un rap reivindicatiu dels valors del seu poble i contrari a les actituds racistes i discriminatòries. Després del visionat del videoclip hi haurà una festa jove, amb actuacions en directe a la plaça del Primer de Maig.

Recepció institucional i hissada de bandera

Com és habitual, el 8 d’abril la bandera del poble gitano onejarà tot el dia al balcó de l’Ajuntament. El mateix dia, a les 6 de la tarda, al Saló de Plens, es farà la recepció oficial a entitats i ciutadans i ciutadanes del poble gitano. L’acte comptarà amb l’actuació musical dels cantants Blas Córdoba “El Kejío” i Carmen Soler, acompanyats de Tati a la guitarra i “el Mosquito” a la percussió. Durant l’acte es farà un reconeixement a Maria Teresa Heredia, Mateo Soler i José Maya per les seves trajectòries en favor de la comunitat gitana.

D’altra banda, de forma permanent la Biblioteca del Nord ofereix un fons especialitzat en el po¬ble gitano. És el primer d’aquestes característiques que es configura a la xarxa de biblioteques públiques de Catalunya. Està format per llibres, revistes i audiovisuals, i abasta tot el camp de coneixement que tingui relació amb el poble gitano, tant perquè ho tracta com a temàtica com que va dirigida a la persona gitana. També incorpora fons infantil, fons d’aprenentatge de la llengua romaní i fonts originals en la llengua, com també fons de ficció, de literatura i cinema en el qual el poble gitano n’és protagonista.

Imprimeix Correu electrònic

També et pot interessar...