PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La campanya “Estima l’escola del barri” situa els centres com a element clau per a l’èxit educatiu i la cohesió social a tota la ciutat

L’Ajuntament ha impulsat aquesta acció coincidint amb el període de preinscripció La campanya “Estima l’escola del barri” situa els centres com a element clau per a l’èxit educatiu i la cohesió social a tota la ciutat

Tal com ha explicat avui el tinent d’alcalde i regidor d’Educació, Joan Berlanga,

volem reconèixer la bona feina que es fa a tots els centres. L’escola és el cor i el futur de cada barri. En aquest sentit, administracions, docents i veïnat hem d’anar a l’una per garantir que les escoles tirin endavant amb qualitat i esdevinguin un instrument de cohesió i èxit educatiu.

Sota el lema Estima l’escola del barri. És teva. És propera. És de qualitat, la campanya es pot veure ja en mupis distribuïts per la ciutat, entre altres iniciatives de difusió, on es recorda també el període de preinscripció a educació infantil, primària i secundària que anirà del 13 al 24 d’abril, i a les escoles bressol municipals del 2 a l’11 de maig.

Preinscripció

Avui també, coincidint amb la presentació de la campanya, el tinent d’alcalde ha valorat algunes de les novetats i dades relacionades amb el procés de preinscripció. En aquest marc el proper curs, i pel que fa a P3, Sabadell en el seu conjunt tindrà un grup més a l’escola pública i passarà de 58 a 59. Si mirem les dades dels darrers cursos, en tres anys (des del 2015-2016 al 2018-2019), i malgrat el descens demogràfic en aquesta franja d’edat, la ciutat ha incrementat en 3 grups l’oferta pública de P3 i ha passat de 56 a 59 grups. En aquest marc, cal puntualitzar que l'oferta educativa de cada escola s'ajusta als naixements de la zona i això fa que alguns centres redueixin un grup i altres l'incrementin.

A 1r d’ESO, el curs vinent Sabadell guanyarà 6 grups en l’oferta pública (es passarà de 44 a 50), que donaran resposta a l’increment d’adolescents en aquesta franja d’edat. Des de 2015, l’augment ha estat de 9 grups (de 41 a 50). Així mateix, destaca, pel que fa a secundària, la posada en marxa a partir del setembre del nou Institut Ca n’Oriac.

En relació amb les ràtio d’alumnes per classe en centres públics, a P3 ha passat de 24,4 a 22,6 entre el 2015-2016 i 2017-2018 i a 1r d'ESO, de 30,4 a 28,5.

D’altra banda, els darrers anys a la nostra ciutat, s'ha produït un lleuger augment de les famílies que escullen un centre públic com a primera opció a P3, que han passat d’un 61,1% al 2015-2016 a un 62,4% el 2017-2018 (increment de l'1,3%). També destaca, entre les dades, el fet que es vagi incrementant el percentatge d’alumnes de P3 que entren al centre demanat en primera opció, que se situa actualment a Sabadell en un 95,9%.

Sobre aquestes dades, Joan Berlanga ha valorat positivament que

tot i el descens demogràfic a P3, la ciutat en el conjunt no hagi perdut grups i que els darrers anys s’hagin reduït lleugerament les ràtios a P3 i a 1r d’ESO. Cal continuar avançant en aquesta línia. Davant la nova realitat demogràfica, abaixar la ràtio d’alumnes per classe, especialment als centres de més complexitat, ha de ser una prioritat on ja no hi valen excuses.

Reptes pendents

Així mateix, el tinent d’alcalde ha demanat a la Generalitat que es treballi en diferents qüestions que considera prioritàries.

Reduir la ràtio alumnes/classe, la construcció dels centres educatius pendents a Can Llong, augmentar oferta d'FP i abordar la planificació establerta al Pla per a l’Equitat i l’Èxit Educatiu són els principals reptes que pensem que la Generalitat hauria de resoldre properament a Sabadell. Per fer-ho possible, és important i urgent que el país tingui Govern i conseller o consellera d’Educació, perquè, si no, no podem avançar tant com voldríem i aquestes necessitats no es poden esperar.