PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El Projecte SABA compleix 10 anys fomentant el Voluntariat i l’Educació en Valors entre alumnes d’ESO i entitats

Acte de reconeixement a Ca l’Estruch El Projecte SABA compleix 10 anys fomentant el Voluntariat i l’Educació en Valors entre alumnes d’ESO i entitats

L’acte, presidit per l’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha reconegut les persones que han participat en el projecte amb el lliurament d’un diploma i un vídeo. També ha comptat amb la presència de la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio. Ha tancat l’acte la companyia Brodas Junior, formada per 17 joves d’entre 10 i 16 anys.

Maties Serracant ha assenyalat que

“els i les joves participants ens donen una lliçó de com és important i quin valor té la tasca que fan les entitats a la ciutat. Per mitjà del projecte, assumeixen unes responsabilitats i alhora prenen consciència del seu entorn i de la societat on viuen”.

Els objectius i formació que proporciona el projecte SABA són part de les competències generals en educació per a la ciutadania i, a més, implica una tasca educativa compromesa amb els drets humans. També el contacte amb l’entitat nodreix els i les joves amb altres aspectes com l’educació en valors, l’educació per la a interculturalitat i l’educació per la pau i el desenvolupament. D’aquesta manera, l’alumnat adquireix aprenentatges pràctics i propers que els permeten desenvolupar competències bàsiques i habilitats per assolir els objectius de l’educació obligatòria.

Tal i com assenyala la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio,

“el que experimenten els i les joves amb el treball conjunt amb les entitats és molt interessant per al seu aprenentatge i complementari dins el currículum educatiu. Els valors com la solidaritat i el suport mutu són alguns dels que més presents estan durant el desenvolupament del programa”.

Aquestes tasques es fan un dia al matí, setmanalment, en horari escolar al local de l'entitat i sempre amb autorització del tutor o tutora legal coneixedora del projecte de diversificació curricular, donant valor a la capacitat de les entitats com escola de valor i de vida.

Al projecte hi participen un total de 20 alumnes de tercer i quart d’ESO dels instituts Vallès i Ferran Casablancas de Sabadell i compta amb la participació d’11 entitats de la ciutat: Fundació Privada AVAN, Càritas Sabadell, Creu Roja Sabadell, CIPO, ANDI Down Sabadell, Associació Juvenil Esquitx, l’Institut de Paleontologia Miquel Crusafont, Centre Assistencial Mutuam - La Creueta ,el Rebost Solidari de Sabadell, La Fundació Main i el Servei Ciutadà d’Acolliment als Immigrants (SCAI).

El projecte SABA està coordinat des de l’Oficina d’Entitats i Voluntariat del Servei de Participació Ciutadana de l’Ajuntament, que s’encarrega, d’una banda, de cercar les entitats susceptibles de tenir alumnes a les seves dependències i, alhora, coordinar el seguiment del projecte entre les entitats col·laboradores i els centres educatius. I, per l’altra banda, de dur a terme la formació bàsica de l’alumnat a l’entorn del concepte de voluntariat: límits, actituds i formes de comportar-se i també durant el curs escolar fer un seguiment amb els i les alumnes i entitats alhora per revisar les tasques, les aptituds dels i les estudiants i vetllar que s’assoleixen els objectius fixats en el projecte així com la valoració final sobre què els ha aportat l’experiència i què han aprés al llarg del curs escolar.