PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Sabadell reafirma el compromís amb el dret al refugi i se suma a la Declaració de les Ciutats Refugi amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades

refugiats WEB 002

En el marc del Dia Internacional, la ciutat comptarà amb diverses activitats de commemoració

refugiats WEB 002

Coincidint amb el Dia Mundial de les Persones Refugiades, que es celebra arreu el 20 de juny, Sabadell s’ha sumat al pronunciament elaborat pel món local reunit a la 39a Assemblea General del Fons Català, celebrada a Granollers la setmana passada, on es reafirma el compromís de les ciutats amb el dret al refugi i es recorda que els municipis de Catalunya han mostrat abastament la predisposició a acollir persones refugiades, malgrat no disposar de les competències d’asil ni accés al finançament necessari. En aquest sentit, s’exigeix al Govern de l’Estat espanyol que assumeixi la seva responsabilitat i s’estableixin sistemes de coordinació i finançament eficaços amb les comunitats autònomes i municipis. De forma paral·lela, i també dins el marc del Dia Mundial, Sabadell comptarà amb diverses activitats de denúncia i sensibilització sobre la situació de les persones refugiades al món.

La Declaració del món local, en la redacció de la qual ha contribuït la nostra ciutat, posa de relleu la greu crisi humanitària que s’està vivint arreu com a conseqüència del desplaçament de milions de persones que fugen de desastres naturals, conflictes armats, la violació de drets humans o la pobresa. Així, s’explica com “la manca de vies legals i segures per a l'entrada a la Unió Europea empenyen els refugiats a posar-se en mans de les màfies i seguir rutes perilloses” i es reclama l’establiment de vies d’accés a la protecció internacional en països d’origen i en trànsit.

Alhora, el document destaca el paper clau dels municipis en l’assistència i acollida efectiva de refugiats, tant a curt com a més llarg termini, i subratlla que “la manca d'informació i coordinació per part del Govern estatal genera uns impactes a nivell local que ens obliguen a destinar una gran quantitat de recursos per assegurar un mínim de dignitat a les persones refugiades veïnes de les nostres ciutats.”

L’escrit, d’altra banda, denuncia “els episodis de criminalització i assetjament de les organitzacions i les persones que han donat protecció i assistència a les persones refugiades per part de diferents autoritats governamentals i judicials” i expressa a aquestes organitzacions el seu suport.

Així mateix, valora positivament “l’anunci del nou Govern de l’Estat d’acollir les 600 persones del vaixell Aquarius” i la predisposició del Govern de la Generalitat d’oferir acollir-los a Catalunya. En aquest sentit, expressa el desig que a partir d’ara els governs locals i autonòmics siguin tinguts en compte a l’hora de dissenyar i desplegar la política pública d’asil i refugi de l’Estat.

La Declaració exigeix al Govern de l’Estat “que compleixi amb els acords davant la UE del 2015 per a l'acollida de les 17.337 persones refugiades” i hi ofereix la col·laboració del món local. També exigeix “el replantejament del procediment d'atenció social a sol·licitants d'asil a Espanya”, establint sistemes de coordinació i finançament eficaços i facilitant l’accés dels municipis als fons europeus.

Entre altres acords, la Declaració insta “les institucions europees que estudiïn sancionar aquells Estats com Itàlia que vulnera els convenis internacionals que regulen els rescats marítims i el dret a asil” i fa una crida a la coresponsabilitat dels Estats de la UE. Alhora mostra “el suport i tota la solidaritat del món local català a les organitzacions no governamentals i les persones voluntàries que salven vides i donen assistència i protecció a persones que cerquen refugi i protecció internacional.”

Commemoració del Dia Mundial

Precisament en el marc del Dia Mundial de les Persones Refugiades, el proper dimecres, 20 de juny a la tarda, la plaça del Dr. Robert acollirà una acció de carrer, a la qual es convidarà a participar tothom qui ho desitgi. També hi haurà debat, música en viu i jocs sahrauís per a infants i un tast de té sahrauí. L’activitat, impulsada per TACC, forma part del programa de commemoració del Dia Mundial organitzat per l’Ajuntament i la Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades i Migrades a Sabadell, comptant amb la col·laboració de la Diputació de Barcelona.

Des de la nit del dia 19 al 20, ens afegirem a la proposta d’ACNUR d’abast internacional, i s’il·luminarà de blau un espai emblemàtic de la ciutat com és la font de la Plaça Catalunya.

Dins la programació, a la Biblioteca dels Safareigs ja es pot visitar fins al proper 27 de juny l’exposició La llista dels oblidats. La mostra, organitzada per un grup de veïns i veïnes de Sabadell, es fa ressò i promou la reflexió sobre la llista de les persones immigrants i refugiades mortes, que anualment publica la ONG UNITED for Intercultural Actio.

Una altra exposició es podrà veure al Casal Pere Quart del 21 de juny al 9 de juliol. Serà la mostra de TACC Art i refugiades, que recull les intervencions que diferents artistes han realitzat a l’entorn dels conceptes de refugiada i del dret d’asil i on també el públic podrà veure vídeos sobre la situació de les persones refugiades que alumnat de secundària ha fet en el marc del concurs English Clips.

Abans, però, el programa de commemoració ha previst la projecció del film Gràcies per la pluja. Dilluns, 18 de juny a l’Alliance Française, en una activitat organitzada per Oxfam Intermón i la Plataforma Ciutadana de Suport a les Persones Refugiades.

Dimarts, dia 19, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat presentarà a la Biblioteca Vapor Badia la xerrada "Les persones refugiades a Espanya i Europa".

 

També et pot interessar...