PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Nova visita de la comissió mèdica i quirúrgica als camps de refugiats de l’Argub

Durant l’estada també tindrà lloc la segona edició dels camps de solidaritat Nova visita de la comissió mèdica i quirúrgica als camps de refugiats de l’Argub

La iniciativa, coordinada per l’Ajuntament de Sabadell, compta amb la gestió de l’entitat sabadellenca Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC) i la implicació de la Corporació Sanitària Parc Taulí  (CSPT), l’Institut Ribot i Serra i la Universitat de Barcelona.>

Durant la presentació avui del contingut del viatge, el tinent d’alcalde de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, Joan Berlanga, ha dit que

amb aquests projectes es fa palès una vegada més que Sabadell és una ciutat solidària i que continuem endavant amb la feina que es va iniciar amb l’agermanament l’any 89, com a ciutat plenament implicada amb la causa del Sàhara. Parlem de tota una tasca de solidaritat i cooperació que és compartida i que no seria possible sense la implicació dels agents socials i del conjunt de la ciutadania.

A l’acte han assistit també la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferràndiz; el regidor de Salut, Ramon Vidal; Esther Ávila, cap de l’àrea de projectes internacionals del TACC, i la directora executiva de l’Hospital Parc Taulí, Cristina Carod.

La Comissió mèdica i quirúrgica centrarà la seva tasca en les especialitats de pediatria, dermatologia i cirurgia. La primera setmana del viatge es destinarà a la detecció i les visites porta a porta a través de les diferents wilayes dels campaments. La segona setmana, es faran les cirurgies a l’Hospital de Boula, en base a la primera detecció. Com a novetat, aquest serà el primer viatge que la comissió mèdica està constituïda en la seva totalitat per membres de Sabadell, amb la col·laboració de Granada.

El regidor de Salut, Ramon Vidal, ha volgut reconèixer

la feina dels professionals de la sanitat i, particularment, de la Corporació Sanitària Parc Taulí. Any rere any han demostrat il·lusió i compromís en el projecte.

Cristina Carod, directora executiva de l’Hospital de Sabadell, ha explicat que aquesta visita fa palès

el compromís del Taulí per participar al projecte.

Ha explicat que fa anys que hi viatgen i que amb la reformulació s’ha pogut enfortir el projecte.

S’hi han afegit anestesistes, pediatres i també dermatòlegs amb projectes concrets. Fem consulta mèdica, detecció i formació”

Camps de solidaritat

Pel que fa als camps de solidaritat, tindran lloc per segona vegada després de la prova pilot de l’any passat. Consistiran en l’organització de tallers artístics i creatius a càrrec d’estudiants de l’Institut Ribot i Serra i de la Universitat de Barcelona, que viatjaran amb tècnics de coordinació i  comptant també amb el suport d’una voluntària que va participar en la primera edició del projecte.

Tant la comissió mèdica com els camps de solidaritat són part de les accions derivades de l’agermanament entre Sabadell i l’Argub, que data del 1989 però que es va reformular al febrer de 2017 amb l’objectiu de donar continuïtat a la tasca portada a terme fins aleshores, però amb un nou impuls a la Cooperació Directa i implicant-hi més els i les habitants de la RASD (República Sahrauí). Així, dins la reformulació, es va apostar per reforçar la cooperació sanitària, el treball amb els joves, la perspectiva de gènere i la formació dels i les professionals sahrauís com a mitjà per fomentar l’autonomia i també l’apoderament local.

En aquest sentit, en l’àmbit mèdic i dins l’àmbit de la pediatria s’impulsa amb aquesta visita el primer pla de formacions teòric-pràctics per a metges i metgesses locals.

Així mateix, els camps de solidaritat estarà format per 13 joves, aquests faran intervencions a l’escola de primària l’Escola Lal Andala dels camps de refugiats i a l’escola d’art i de cinema, a més de fer activitats i tallers al carrer.

En aquest marc, Esther Ávila, cap de l’àrea de projectes internacionals de Taller d’Art, Cultura i Creació (TACC), ha remarcat que un dels eixos de treball

són les i els joves que quan tornen sensibilitzen la ciutat amb la seva experiència

i contribueixen a visibilitzar el conflicte.

Visibilitzar el paper de la dona

Alhora, en els diferents programes de l’agermanament es vol posar en valor i visibilitzar el paper de les dones, fomentant la presència de dones com a interlocutores en la gestió de les iniciatives, tant a Sabadell com també a l’Argub.

Sobre aquest aspecte, la regidora de Drets Civils i Gènere, Míriam Ferrandiz, ha assenyalat que

l’agermanament continua sent una aposta de l’Ajuntament i especialment estem posant èmfasi en fer visible el paper de les dones com a agent imprescindible en la visibilització del conflicte sahrauí i com a exemple de dignitat als camps de refugiats.

D’altra banda, amb la voluntat de reforçar la conscienciació, professionals del sector audiovisual visitaran, juntament amb la comissió i els camps de solidaritat, els campaments, generant produccions de la mà d’estudiants d’aquest àmbit professional que contribueixin a avançar en la sensibilització del conjunt de la ciutadania.