PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Activades diverses actuacions de manteniment de camins i de franges vegetals per prevenir incendis al rodal

Durant el 2018 s’hi destinen més de 24 mil euros Activades diverses actuacions de manteniment de camins i de franges vegetals per prevenir incendis al rodal

Aquesta actuació s’inclou en el Pla de prevenció d’incendis forestals 2018-2022, el qual detalla les propostes d’inversions i les actuacions a dur a terme durant els propers cinc anys en aquesta matèria.

El conjunt de les feines previstes per al 2018 tenen un cost de 10.361 euros, dels quals la Diputació de Barcelona es fa càrrec del 80% i l’Ajuntament paga el 20% restant.

D’altra banda, el Consell Comarcal del Vallès Occidental i l’Ajuntament de Sabadell han signat un conveni –finançat per la Diputació de Barcelona dins del projecte “Boscos del Vallès 2015-2017” i amb un pressupost de 13.843,35 euros– per executar les obres d’arranjament de diferents trams d’un camí del voltant de Togores. L’actuació permetrà també desbrossar l’entorn i mantenir la franja de protecció.

Pel que fa al sector de llevant, s’estan arranjant diferents trams del camí de serra Barona i s’està col·locant un tub de desguàs del camí a la riera de Santiga, a més de desbrossar el camí a banda i banda.

Dues franges de protecció d’incendis forestals

Sabadell té avui dues franges de protecció d’incendis forestals: la de l’àmbit de Togores –que enllaça la serra de Sant Iscle amb el camí de Can Casamada de Castellar del Vallès– i la de Castellarnau. L’objectiu d’aquestes franges és poder disposar d’espais sense continuïtat d’arbres amb la capçada molt alta. Aquesta és la millor mesura per prevenir els incendis forestals, ja que permet disposar de rutes segures davant d’un incendi i evitar així danys personals.

La franja de Togores es va dur a terme l’any 2011 i de forma successiva s’hi ha anat fent manteniment de vegetació dels vorals. En aquella primera intervenció, es va aclarir el bosc amb una tala dels pins, ja que eren arbres molt alts, torts i de capçada pobra, que no deixaven desenvolupar l’alzinar de sota. N’hi havia més que no pas alzines i roures; a més, es van fer podes per aclarir la vegetació. Aquesta intervenció i la ventada del 2014 han transformat aquesta zona i ara hi predomina l’alzinar i el roure. Avui s’intenta reduir-hi la densitat talant els pins que hi han quedat i totes les alzines que estaven tortes. A més, se seleccionen i tallen els rebrots per mantenir un tipus de bosc que no tingui gaires arbres de tronc molt alt.

Tanmateix, a la zona del riu Tort, atesa la sensibilitat d’aquest espai i que és avui un connector ecològic, no s’hi actua amb la mateixa intensitat que a la resta d’aquesta franja.

Finalment, al bosc de Can Vilar, també s’estan duent a terme feines forestals per millorar-hi la massa. La Generalitat ha autoritzat la propietat a fer una actuació d’aprofitament forestal, rebaixant les densitats a 800 peus/ha. I als indrets afectats per la ventada, on les alzines comencen a formar unes masses homogènies, s’hi tallen els pins que quedaven.