PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La Tardor del Voluntariat ofereix activitats per donar visibilitat a la tasca que desenvolupen les persones voluntàries

Conferència inaugural a càrrec de Sor Lucía Caram, el 6 de novembre La Tardor del Voluntariat ofereix activitats per donar visibilitat a la tasca que desenvolupen les persones voluntàries

La Tardor del Voluntariat s’inaugurarà el dimarts 6 de novembre, amb la xerrada col·loqui Ser voluntari o voluntària... transformació social, motor i motivació, a càrrec de Sor Lucía Caram (Tucumán, Argentina, 1966), monja dominica contemplativa i activista cristiana que fomenta la solidaritat contra els pobres. Actualment viu a Manresa, on es dedica principalment a lluitar contra l’exclusió social. L’acte es durà a terme al Centre Cívic de la Creu Alta (Cal Balsach), a les 7 de la tarda.

Entre les activitats programades de les quals es podrà gaudir fins al 6 de desembre, destaca l’exposició “Connecta’t al voluntariat”, una mostra sensibilitzadora i vivencial del voluntariat a Catalunya, amb el testimoni de persones que un dia van decidir fer voluntariat. L’exposició romandrà al vestíbul de la Biblioteca Vapor Badia del 8 al 22 de novembre.

Tal com explica la regidora de Participació Ciutadana, Glòria Rubio,

“aquest és el tercer any que des de la Regidoria de Participació Ciutadana s’organitza un programa d’actes dedicat a promocionar, sensibilitzar i fer més visible la tasca que desenvolupen a la ciutat, tant les persones voluntàries com les entitats. Aquest seguit d’activitats no es podrien portar a terme sense la dedicació i participació de les entitats de la ciutat”.

El programa d’activitats s’acabarà el 3 desembre, a les 7 de la tarda, amb la Festa del Voluntariat, un homenatge a totes les persones voluntàries de Sabadell. L’acte es durà a terme a la Vela de Ca l’Estruch, amb un espectacle de circ social, on la companyia Filigranes explicarà una de les expedicions que va fer amb Pallassos sense Fronteres. Després de l’acte “formal”, hi haurà una festa per compartir experiències i vivències, plena de sorpreses.

En el marc d’aquest programa de tardor, la Direcció General d’Acció Cívica de la Generalitat, presentarà l’Informe de l’associacionisme i el voluntariat 2018 a Catalunya, el 8 de novembre, a 2/4 de 7 de la tarda, a la Biblioteca Vapor Badia.

Al llarg de tot el mes es repartiran polseres amb l’etiqueta #ElVoluntariatEnsMou. Per aquesta raó, l’Oficina d’Entitats i Voluntariat anima a tothom qui participi en algun dels tallers o actes programats a fer piulades amb fotografies acompanyades d’aquesta etiqueta.

Oficina d’Entitats i Voluntariat

Un dels objectius bàsics de l’Oficina, en matèria de voluntariat, és fer de pont entre la ciutadania i les entitats, afavorint la incorporació de la persona voluntària allà on millor pugui dur a terme la seva col·laboració.

Per aconseguir-ho es treballa des de diferents línies:

  • Promoció, reconeixement i difusió de la tasca d’entitats i voluntariat.
  • Derivar persones que volen fer voluntariat a les associacions i difondre les crides de voluntariat que ens fan arribar les entitats.
  • Assessorar les entitats que volen desenvolupar el seu projecte de voluntariat.
  • Fer formació sobre iniciació al voluntariat.
  • Fomentar el voluntariat entre els joves amb diferents programes i projectes que duem a terme als centres educatius de Sabadell, en el marc del Ciutat i Escola.
  • Projecte Saba - Projecte d'Aprenentatge i Servei, on l’alumnat col·labora un dia a la setmana fent tasques de voluntariat en entitats sense ànim de lucre durant el curs.

Concretament, en el decurs d’aquest any s’han fet 90 entrevistes personalitzades; 40 atencions; s’han gestionat 35 noves crides de voluntariat; s’ha assessorat 10 entitats en l'àmbit de la gestió de voluntariat i s’han fet 8 xerrades a instituts, adreçades a l’alumnat de 3r d'ESO, arribant a 240 alumnes.

Així mateix, en l’àmbit formatiu, s’ha fet un curs d'iniciació al voluntariat en línia en què han participat 25 persones; un taller de gestió de voluntariat per entitats de gent gran, amb una participació de 30 entitats, i un taller de gestió d'emocions per a voluntaris i voluntàries, en l’àmbit de la gent gran, que ha comptat amb 50 participants.