PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

El suport a les entitats, la millora dels serveis públics i la promoció d’habitatge nou de protecció oficial, principals objectius del Pressupost 2019

Amb 224 milions d’euros, un 10% més que el 2018, són els més elevats i amb menys deute dels quatre anys de mandat El suport a les entitats, la millora dels serveis públics i la promoció d’habitatge nou de protecció oficial, principals objectius del Pressupost 2019

El pressupost inicial de 2019 es fixa en 224,6 milions d’euros, cosa que representa un increment superior al 10% en relació amb el 2018. Es tracta, així, d’uns pressupostos expansius i evolutius, ja que els comptes han experimentat al llarg del mandat un increment del 23% (dels 182,3 M€ del 2016 als 224,6 M€ del 2019, uns 42,3 milions d’euros més), amb una despesa per habitant que ha passat dels 875 euros del 2016 als 1.059 del 2019. Es tracta dels pressupostos més elevats i a la vegada els que arrosseguen menys deute. L’evolució de l’endeutament ha passat de 119, 3 milions d’euros al 2016 fins als 99,3 per al 2019.

L’alcalde de Sabadell, Maties Serracant, ha assenyalat avui, durant la presentació dels comptes que

“del 2016 al 2019 hem passat de 182 a 224 milions d’euros. Són 43 milions d’euros més, fruit de les bones polítiques i gestió municipal que han fet incrementar la nostra capacitat de despesa per aplicar millors polítiques que ajudin a resoldre els problemes de la ciutat”.

En el marc dels eixos principals definits pel Pla de Mandat, aquests pressupostos culminen els propòsits marcats pel Govern de Transformació, amb l’aplicació de polítiques de millora de la vida de les persones, especialment les més vulnerables; el foment de la projecció de la ciutat, l’economia i l’ocupació; una gestió pública basada en l’eficiència i la qualitat democràtica i amb uns objectius bàsics de desenvolupament i transformació urbana marcats per la sostenibilitat i la cohesió social.

Els pressupostos del 2016 van posar el focus a aplicar un pla de xoc per atendre l’emergència social, els comptes del 2017 i 2018 van destinar-se a la recuperació i dignificació de l’espai públic, sense deixar de banda la necessària atenció a les famílies, especialment les més vulnerables. Ara, el 2019, venen marcats per aquests grans objectius: proporcionar el màxim suport al teixit associatiu, millorar els serveis públics que es presten a la ciutadania i l’impuls a l’habitatge públic.

El tinent d’alcalde de l’àrea de Drets de la Ciutadania i Promoció Econòmica, Joan Berlanga, ha manifestat que

"en la línia de donar màxim suport a les entitats incrementem un 7% el pressupost destinat a les subvencions. Ens sembla just que des del govern treballem per recuperar el nivell pressupostari d'abans de la crisi en aquest àmbit".

Les entitats, factor de cohesió social

El Govern municipal considera que les entitats i associacions ciutadanes són un patrimoni de la ciutat i un termòmetre per mesurar la salut democràtica, perquè potencien la participació, la diversitat i el treball col·lectiu. Són, per tant, un element clau en la cohesió social de la societat sabadellenca i una de les prioritats recollides en els comptes de l’exercici 2019.

La primera mesura és l’increment del suport econòmic i logístic que asseguri la continuïtat i el foment de les activitats que duen a terme. Per tant, s’incrementa un 7,02% la quantitat destinada a subvencions i passa dels 3,6 milions del 2018 a gairebé 4 milions per aquest darrer exercici (256 milions d’increment).

Una altra de les grans accions en aquesta direcció és la posada en marxa de l’Oficina d’Entitats i Voluntariat, que oferirà suport, assessorament i un espai de relació a les entitats ciutadanes L’Oficina estarà situada a l’edifici de l’antiga Escola Riu-sec, a la plaça de Jean Piaget.

En aquest marc cal situar també l’organització d’una nova edició del procés participatiu Construint Ciutat 2019. L’Ajuntament posa a disposició 1.000.000 € del pressupost municipal del 2019 amb l’objectiu que la ciutadania aporti propostes per millorar l’espai públic, els equipaments municipals (500 mil € ) i la cohesió social (500 mil €) a la ciutat. Els projectes de caire social són assumits per les entitats proposants, mitjançant subvencions, amb un màxim de 100.000  € per proposta.

Millora dels serveis públics

El segon gran eix al voltant del qual giren els Pressupostos 2019 és la millora dels serveis públics. Així, durant el proper any es començarà a treballar en tres grans blocs:

  • Modernització de l’Ajuntament, mitjançant el desenvolupament del projecte d’e-administració; la continuació de l’elaboració de les cartes de serveis; la integració dels organismes autònoms i la incorporació de nous perfils professionals al consistori.
  • Reforç dels serveis públics essencials. Destaca l’increment en un 40% del nombre d’hores del Servei d’Atenció Domiciliària, que implica arribar a un 30% més de persones usuàries i més personal treballador contractat. El reforç també es fa palès en la dotació pressupostària dedicada al manteniment del rodal (prop d’un 43%) i a l’ampliació i millora dels equipaments socioeducatius.
  • Ocupació digna i responsable, amb la màxima exigència i control de les condicions laborals que fomentin la plena ocupació, conciliació laboral i salaris dignes en les empreses que contracten amb l’Ajuntament així com la millora de les condicions dels treballadors i treballadores municipals.

Segons el tinent d’alcalde de Cohesió Territorial, Juli Fernàndez,

"la gent és la nostra prioritat i la nostra tasca, per tant, passa per posar a la seva disposició uns serveis socials de qualitat, un espai públic dignificat i garantir el dret a l'habitatge".

Per la seva part, la tinenta d’alcalde de Promoció de la Ciutat i Innovació, Marisol Martínez ha dit que

"el 2019 posarem les bases per rellançar la ciutat, a dins i fora. Tindrem en marxa moltes de les eines per començar a dibuixar una ciutat dinàmica, que dóna oportunitats a la seva ciutadania i que torna a recuperar, poc a poc, l’autoestima".

Habitatge públic

El tercer gran eix és l’impuls de la construcció d’habitatge de protecció oficial. En el marc del Programa de Promoció de l’Habitatge, el pressupost del 2019 inclou 4 milions d’euros que l’Ajuntament injectarà a l’empresa Habitatges Municipals de Sabadell (Vimusa), perquè pugui començar a construir dues noves promocions d’habitatges de lloguer públic.

El programa de Promoció de l’Habitatge, en el període 2019-2024, preveu incrementar un 37,5% el nombre d’habitatge públic de lloguer, amb un pressupost total de 56 M€. Seran un total de 362 habitatges, que es construiran, d’una banda, a la carretera de Barcelona cantonada amb el carrer de Zurbano –on n’hi haurà 21– i al carrer de Francesc Layret cantonada amb el carrer de Piferrer –on n’hi haurà 32–, tal com ja s’havia anunciat. D’altra banda, es projecten quatre promocions més; concretament seran 16 habitatges a la plaça de Pau Trullàs cantonada amb la ronda de Collsalarca, 80 a la ronda d’Europa amb la plaça de Lisboa, 105 al carrer de Malta cantonada amb el carrer del Kurdistan i 108 al carrer de Malta cantonada amb el carrer del Poble Bubi. Així, se situaran a diferents indrets del nucli urbà de Sabadell.

21,7 milions d’inversió

El Pressupost 2019 destina 21,7 milions d’euros al capítol d’inversions, un 26% més que els comptes del 2018. Destaca especialment l’import de 5,1 milions destinats a la construcció del Parc de les Aigües; els 2,5 milions destinats a l’asfaltatge de més de 100 carrers; 2,2 milions abocats a la renovació integral de l’àmbit del polígon de Can Roqueta o l’aportació de 2,1 milions al projecte de l’accés sud de Sabadell.

Altres inversions significatives es dedicaran a la rehabilitació d’habitatges (1,4 milions €); la millora dels equipaments de lleure de la Concòrdia (385.000 €); el projecte d’administració electrònica (836.000 €); la recollida de residus (1,7 milions); els camins escolars (400.000 euros); la transformació del carrer de Sant Pere (395.000); la posta en marxa de la Zona Urbana Ambientalment Protegida (ZUAP) al centre de la ciutat (702.000 euros); la millora d’espais per a vianants i bicicletes (prop d’un milió) i la millora de l’entorn del Mercat de Campoamor (460.000 euros).