PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

Tot a punt per atendre persones sense sostre en cas de baixes temperatures, risc de nevades, pluges o ventades

Ajuntament i entitats activen l’Operació Fred a partir de l’1 de desembre Tot a punt per atendre persones sense sostre en cas de baixes temperatures, risc de nevades, pluges o ventades

El regidor d’Acció Social, Gabriel Fernàndez, ha destacat que aquest dispositiu pretén

atendre de la millor manera un col·lectiu de persones que viuen una situació extremadament precària com és no disposar d’un sostre. Tan important, però, com aquesta actuació assistencial específica és la feina preventiva que des de l’Ajuntament estem fent per combatre el sensellarisme, en termes de reinserció social i foment de l’autonomia personal, com ara el projecte Housing First”.

El regidor ha posat en valor la feina de les persones voluntàries i professionals que treballen en el dispositiu i ha apel·lat a la col·laboració ciutadana per poder arribar a tothom que necessiti atenció. En cas de detectar persones que passin la nit al carrer, sense atenció, es demana avisar la Policia Municipal (092 i també 900 112 092) per tal d’actuar.

Complementàriament a l’Operació Fred, una Unitat Mòbil d’Emergència Social de la Creu Roja està preparada per actuar en cas que la temperatura oscil·li entre 0 i 3 graus. La unitat facilitarà sopar calent i mantes a persones sense sostre i, a més, els oferirà el trasllat al centre d’acollida de la Creu Roja, perquè puguin descansar, sopar, dutxar-se, canviar-se de roba i passar la nit.

Operació Fred

Un cop activat el protocol de l’Operació Fred, segons els avisos meteorològics i de situació que es reben del Centre de Coordinació Operativa de Catalunya (CECAT), la Policia Municipal és qui alerta els diferents responsables municipals i de les entitats referents sobre la posada en marxa del dispositiu. L’Ajuntament, a través del Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES), centralitza la informació dels ciutadans i ciutadanes amb necessitat de ser atesos i mantenen una coordinació permanent amb les entitats participants, Creu Roja, Càritas i Sabadell Sostre. Si les persones són ateses o s’adrecen directament a aquestes entitats, s’informarà i s’inclouran posteriorment al llistat centralitzat pel SUES.

El servei atendrà ciutadans i ciutadanes que es trobin a Sabadell, sense un lloc per dormir ni recursos per resoldre-ho, sempre que el seu estat o conducta no impliquin problemes físics o psíquics greus, que comportin la necessitat de ser atesos des d’un altre tipus de recurs. Els usuaris i usuàries podran accedir per fer nit al centre d’acollida de la Creu Roja, que compta amb 10 llits i l’equipament necessari.

A més, la Creu Roja disposa de 2 vehicles per fer la recerca diària de possibles usuaris que no hagin anat al centre d’acollida i oferir-los la possibilitat d’anar-hi. Si no ho accepten, se’ls facilitarà una manta i sopar calent. Tant aquesta entitat com Càritas aporten també personal tècnic i voluntaris. Per la seva banda, l’equip de Sabadell Sostre, projecte municipal d’atenció a persones sense llar gestionat per Actuavallès, col·labora en la detecció i intervenció d’algunes d’aquestes situacions. Els voluntaris i voluntàries de les entitats rebran una formació sobre l'atenció a persones sense sostre, en la qual participarà l'Ajuntament.

El consistori, en cas necessari, té previst reforçar el dispositiu amb altres recursos propis, com el sistema de derivació a diferents pensions i allotjaments de la ciutat i el Centre d’Emergències, sobretot per a les dones que es puguin trobar en situació sense llar, donant així una prioritat des de la perspectiva de gènere.

Balanç

La passada campanya, es van fer 243 intervencions en el marc de l’Operació Fred, 111 motivades pels episodis de fred i 132 resultants de l’actuació de la Unitat Mòbil d’Emergència Social de la Creu Roja.

Del total d’actuacions destaquen dos episodis. El primer va coincidir amb l’activació del dispositiu, el primer cap de setmana de desembre del 2017, davant el risc de baixes temperatures. Entre el divendres 1 i diumenge 3 de desembre es van atendre entre 13 i 17 persones. El segon va tenir lloc entre el 23 i 27 de febrer, el que es va traduir en 104 atencions, entre actuacions al carrer i allotjaments al centre d’acollida de la Creu Roja i al centre municipal d’emergències.

Situacions d’infrahabitatge

A Sabadell hi ha un centenar de persones que viuen en situació d’infrahabitatge. El Servei d’Urgències i Emergències Socials (SUES) té detectades una 148 persones que viuen en situació de sensellarisme (14 de les quals, són dones).En situació de sense sostre hi ha detectades 14 persones i 33 persones en situació d'habitatge inadequat (ocupacions d'espais abandonats com fàbriques, edificis en runes, cotxes, o assentament, que són les persones susceptibles de rebre l’atenció en el marc de l’Operació Fred. La resta, 27, es troben en situació sense habitatge però acollits per algun recurs de la ciutat temporalment, i 62 persones en habitatge insegur (ocupacions o acollits per alguna persona en modalitat de relloguer o suport puntual).

Durant el 2018 s'han trobat solucions per a algunes persones:

  • 2 persones que han ingressat a residència de gent gran, 2 homes.
  • 4 persones que han accedit a Housing First. 3 dones i 1 home.
  • 66 restants han marxat a un altre municipi o han accedit a pisos o habitacions de forma estable.