PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Ajuntament fa actuacions d’emergència a la Caserna de la Guàrdia Civil per garantir-ne la seguretat

L’immoble presenta deficiències estructurals que comprometen la seva solidesa L’Ajuntament fa actuacions d’emergència a la Caserna de la Guàrdia Civil per garantir-ne la seguretat

Resultats de la inspecció a l’edifici

La inspecció tècnica ha posat en evidència que existeixen indicis d’unes patologies estructurals que fan que no es pugui garantir l’estabilitat de les edificacions del recinte de l’antiga Caserna de la Guàrdia Civil.

Les edificacions estan construïdes amb murs de fabrica de maó i forjats unidireccionals de bigues d’ala estreta d’acer, amb revoltons ceràmics amb morter de calç. Les cobertes dels edificis son de teules ceràmiques sobre entramats de bigues de fusta amb encavallades i bigues en voladís.

S’ha pogut observar que una part de les biguetes metàl·liques de la galeria perimetral que dona al pati del recinte presenta indicis d’un grau d’oxidació avançat que cal verificar. Pel que fa al voladís de la coberta de la galeria perimetral del pati interior, hi ha el perill de que es pugui desprendre de la resta de la coberta. Moltes de les estances de l’edifici tenen falsos sostres de guix que cal retirar per poder comprovar l’estat de l’estructura.

Per evitar una situació que suposa perill real de despreniments a la via pública, amb possibles conseqüències greus per a les persones, s’està fent l’enderroc, desmuntatge i apuntalament d’elements constructius i estructurals de l’edifici. A més, es fan cales d’inspecció de l’estat dels forjats. Els treballs tenen un pressupost de 52.995,88 i consisteixen concretament en:

  • Desmuntatge i enderroc de vol de coberta de teula del pati de la caserna. Es preservaran les teules.
  • Apuntalament dels forjats en mal estat de l’edifici.
  • Enderroc de cels rasos inestables de l’edifici deixant a la vista l’estructura.
  • Realització de cales d’inspecció de l’estat dels forjats de l’edifici.

Actuacions a les torres de guaita

També s’ha actuat per enderrocar la torre de guaita de la cantonada nord (carrer Taulí) i el tancament preventiu de la vorera davant de la torre de garita sud.

Les dues torres presenten greus patologies estructurals degut a la degradació dels seus elements. La torre nord (carrer Tauli) és la que es trobava en pitjors condicions. Per això s’ha desmuntat amb mitjans mecànics i manuals i després s’ha procedit al tapiat. A l’exterior s’ha col·locat una tanca que eviti el perill per als vianants. També s’ha fet l’aixecament patrimonial perquè es pugui documentar en cas que es vulgui reconstruir.

La torre sud no s’ha enderrocat, sinó que s’ha confinat, és a dir, s’ha embolicat per evitar el despreniment d’elements. A l’interior es col·locarà una tanca que evita l’aproximació a aquest element. El cost dels treballs de les torres és de 5.541,46 euros.

Protecció patrimonial

La Caserna és un immoble protegit que està dins de la categoria d’edificis d’ús col·lectiu. Actualment el seu nivell de protecció és documental. A la revisió que s’està redactant del Pla Especial de Protecció del Patrimoni de Sabadell (PEPPS) aquest element augmentarà el seu nivell de protecció. S’ha de destacar que totes les intervencions que s’han anat produint en el temps per part dels antics propietaris del Ministeri de l’Estat espanyol han anat deteriorant l’edificació. Això i la manca de manteniment per part del l’antic propietari ha portat a una situació en la que l’estabilitat estructural de conjunt es troba molt debilitada, fet que obliga a intervenir amb caràcter d’emergència.