PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

L’Agència Catalana de l’Aigua i els ajuntaments de Sabadell i Castellar del Vallès impulsen actuacions de custòdia per a la millora del riu Ripoll

S’hi actuarà en el tram comprès entre la zona d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres i la passera del parc de la Clota L’Agència Catalana de l’Aigua i els ajuntaments de Sabadell i Castellar del Vallès impulsen actuacions de custòdia per a la millora del riu Ripoll

A l’acte de presentació hi han assistit el director de l’Agència Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao; l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés; l’alcalde de Castellar del Vallès, Ignasi Giménez Renom; la regidora de Transició Energètica de Sabadell, Mar Molina; la regidora adjunta de Transició Ecològica, i 4a tinenta d’alcalde de Castellar, Yolanda Rivera; el director de l’Àrea de Gestió del Medi de l’ACA, Guillem Peñuelas, i el cap de la demarcació territorial de l’ACA, Josep M. Aguiló.

Ambdós acords de custòdia fluvial, a més de potenciar les actuacions de millora del riu Ripoll, també donaran un impuls a la difusió de les actuacions a la ciutadania i la seva implicació en la necessitat de preservar i protegir els ecosistemes.

Sabadell, una actuació sobre 76.000 m2

Pel que fa concretament a les actuacions  a Sabadell,  es duran a terme en els propers quatre anys i es faran en el tram comprès entre la zona d’esbarjo de Sant Vicenç de Jonqueres i la passera del parc de la Clota i permetran la millora ambiental d’una superfície de 76.000 m2 del riu Ripoll al seu pas per la ciutat vallesana.

L’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés, ha assenyalat que

portem molts anys treballant en la recuperació i manteniment del nivell de qualitat de l’aigua del Ripoll. Ara tenim al davant el repte de recuperar la biodiversitat de flora i fauna”.

Farrés ha afegit que

el riu sempre ha estat un element prioritari i estratègic de ciutat i en el futur continuarà sent-ho. I el més important és que la recuperació del riu i de la seva biodiversitat sigui compatible amb els usos que els nostres veïns i veïnes en fan. Hem de treballar perquè se’l puguin fer seu, l’estimin i el protegeixin”.

En aquest sentit ha destacat la feina de defensa dels espais naturals d’entitats com l’Adenc.

L’Agència ha atorgat una subvenció de 100.000 euros (el 80% de la inversió) perquè l’Ajuntament dugui a terme diverses actuacions per protegir i desenvolupar l’ecosistema aquàtic existent en l’àmbit d’actuació delimitat, entre elles l’habilitació d’un pas de fauna a l’assut del Molí d’Amat, la retirada de vegetació invasora i potenciar el creixement de les espècies vegetals autòctones, que suma un cost total de 125.000 €.

El director de l’Agencia Catalana de l’Aigua, Lluís Ridao, ha manifestat que “després d’un seguit d’anys de crisi, ara l’ACA està en disponibilitat d’invertir en els nostres rius i en projectes com els de Sabadell i Castellar. Durant anys hem invertit en el sanejament i la millora de les aigües dels nostres rius i, ara, Catalunya disposa ja de 519 depuradores”.

Connectivitat mediambiental

En el període 2008-2010 s’han construït 5 passos de fauna als diversos assuts i guals que hi ha al llarg dels prop de 7 quilòmetres del riu que discorren pel terme de Sabadell.

Els passos de fauna s’emplacen a l’assut del Molí d’en Font, l’assut de la font dels Gitanos, el gual de Torre-romeu, el gual del Molí de Cal Grau i l’assut de Sant Oleguer. Els quatre primers disposen d’una rampa amb diferents safarejos, a alçades successives, connectats per petits canals per on circula l’aigua de manera permanent fins a assolir el desnivell de l’assut. El darrer és el més curt i té una estructura d’escala.

L’objectiu és millorar de la connectivitat entre els trams del riu, facilitar el pas de fauna i la restauració del bosc de ribera mediterrani, eliminant vegetació invasora.

D’altra banda, l’Ajuntament té previst signar un conveni de col·laboració amb l’ADENC per reforçar el projecte Fes Reviure el Ripoll, que desenvolupa aquesta entitat des de fa de 10 anys i que persegueix la restauració de la flora i fauna del tram del riu al seu pas per Sabadell.