PLÀNOL DE SABADELLAdreces i telèfons d'emergènciesFARMÀCIES DE GUÀRDIARESTRICCIÓ DE TRÀNSIT
CA EN ES

La Festa Major de Sabadell arribarà del 6 al 9 de setembre amb més de 280 activitats distribuïdes en 253 espais

Bebe actuarà la nit de dissabte a l’Eix Macià i Mirna Lacambra serà la pregonera de la celebració La Festa Major de Sabadell arribarà del 6 al 9 de setembre amb més de 280 activitats distribuïdes en 253 espais

Una Festa Major en la programació de la qual hi han pres part 100 entitats i que s’ha articulat gràcies a l’estructura participativa, que s’organitza a través del Plenari, de la Comissió Permanent i de la tasca de les 4 comissions de la celebració (Cultura Popular, Programació, Territori i Comunicació), a més de la Comissió de Festes Populars de Sabadell.

Tal i com ha explicat l’alcaldessa de Sabadell, Marta Farrés,

“aquesta és una Festa Major participativa, que s’ha treballat amb les diferents comissions i on el teixit associatiu i la ciutadania és protagonista. Una Festa Major que serà present als diferents barris de la ciutat i que volem que tots els col·lectius la sentin seva”.

Tot i que Barraques, amb l’Animalada, engeguen la festa el dijous 5 a la tarda, l’inici de la gran celebració serà el divendres 7 de setembre, amb el tradicional Despertar de festa i el pregó a càrrec de la presidenta i fundadora de l’Associació Amics de l’Opera de Sabadell, Mirna Lacambra. Tot seguit arribarà l’espectacle inaugural de la Festa Major.

Prèviament, el dimecres 4 de setembre, tindrà lloc la trobada inicial de la Festa, oberta a tothom i que enguany es celebrarà a L’Estruch com a tret de sortida de la commemoració dels 25 anys de l’equipament.

Ja els dies de Festa, la música serà molt present entre les propostes. En aquesta edició, la cap de cartell serà Bebe, una de les cantautores del panorama estatal més reconegudes i que actuarà a l’Eix Macià la nit de dissabte, 7 de setembre.

En aquest marc, l’alcaldessa ha remarcat que

“la Festa Major de Sabadell incorpora una perspectiva de gènere en la seva programació, ja que s’ha tingut en compte la representativitat de les manifestacions culturals produïdes i interpretades per dones a l’hora d’elaborar el programa”.

Un bon exemple és la cap de cartell, com també l’elecció de la pregonera. Així mateix, Farrés ha destacat que

“com a Govern feminista que som, durant la Festa impulsarem diverses mesures de prevenció de les violències masclistes.”

Les novetats de la Festa del 2019

Una de les novetats importants de la Festa Major d’enguany és que hi haurà un servei nocturn ininterromput de tren fins a Barcelona. Així, partint d’una demanda de l’Ajuntament, Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) s’ha compromès a posar a disposició de la ciutadania un tren per hora de la línia S2, per contribuir a incrementar la mobilitat amb transport públic aquells dies. Concretament, serà el dijous 5 i el dilluns 9 de setembre, fins a les 3.30 h, i divendres 6, dissabte 7 i diumenge 8 de setembre, fins a les 6.30 h. L’ampliació del servei de ferrocarrils se sumarà al servei gratuït d’autobús urbà nocturn.

També entre les accions que s’impulsaran per consolidar una Festa Major amb més serveis i seguretat, enguany es distribuiran a diferents punts polseres on els infants podran portar anotat el seu nom i telèfon de referència. D’aquesta manera, si algun nen o nena es perd, serà més fàcil localitzar els seus familiars.

Així mateix, i d’acord amb la Companyia d’Aigües de Sabadell, s’instal·laran tres fonts a l’espai de concerts de l’Eix Macià, de manera que la ciutadania podrà disposar de més punts d’aigua.

Una altra de les novetats de la celebració té a veure amb la Festa de Punta a Punta, que aquest 2019 s’amplia. Enguany, el tancament de l’eix central anirà des de la plaça del Pi fins a la plaça de la Creu de Barberà. I precisament en aquestes dues places s’instal·laran dos escenaris, un a cadascuna. El dissabte al vespre hi haurà una orquestra a l’avinguda de Barberà –a l’alçada de la plaça del Mestre Planes / plaça de Montserrat Roig– i el diumenge al vespre, a l’avinguda de la Concòrdia. En diferents moments hi haurà activitats en els quatre trams previstos al llarg de tot l’Eix Central i que són: avinguda de Matadepera –davant de la plaça del Pi–, l’avinguda de la Concòrdia, a l’avinguda de Barberà la Rambla davant de la plaça de Montserrat Roig i, per últim, entre la plaça de Barcelona i la plaça de la Creu de Barberà Durant el diumenge, al matí i tarda, s’han programat jocs esportius i tradicionals, a més de música en viu a la tarda. Dilluns hi haurà música al matí i espectacles itinerants.

D’altra banda, l’horari de la música a les Barraques s’allarga mitja hora. D’aquesta manera, els concerts en aquest punt s’acabaran a les 3 de la matinada com fins ara i la música de les diferents barraques, a les 4 de la matinada, mitja hora més tard que els anys anteriors. L’activitat s’acabarà del tot a les 4.30 h.

Per un altre costat, l’Envelat, on tenen lloc totes les propostes de ball, es desplaça uns metres més avall i gairebé tocarà a l’estació Sabadell Plaça Major. Això és possible perquè mentre duri la festa la zona de rescat associada a l’estació serà al nord i al sud del passeig de la Plaça Major. Aquest any s’hi consolida l’oferta: tango, country, sardanes, dansetes, racó cubà i, com a novetat, també hi haurà taller de sevillanes, swing, taller, ball i exhibició de música celta. Hi destaquen el Quintet Marcelo Mercadante (milonga-tango argentí), l’Orquestra Celta de Barcelona, l’ Orquestra Sabor Cubano i l’Electric World & Funkv (única banda a tot Europa que ofereix un tribut als mítics Earth Wind & Fire).

Espais diversos

A l’Avinguda de Francesc Macià hi haurà, per tercer any consecutiu, la fira d’atraccions de la Festa Major, la zona dedicada a les Barraques i l’espai de concerts, l’escenari gran del qual ofereix una programació conjunta de l’Ajuntament i la Comissió de Festes Populars de Sabadell.

És en aquest escenari on el divendres 6 hi haurà música electrònica amb els sabadellencs 31 FAM i Flashy Ice Cream, la dj Blanca Ross i Candela Roots. La nit de l’endemà la protagonitzaran Obeses i Albercocks. El diumenge al vespre, Mabel Flores, Roba Estesa i Can Canalla, mentre que del ball tronera del final de festa se n’encarregarà per primer cop Hotel Cochambre.

L’espai de barraques comptarà amb un programa farcit d’activitats per part de les diferents entitats que hi participen, principalment al voltant de l’escenari petit. El divendres comença amb actuacions de grups novells a la tarda, l’arribada de torxes a les 23 h i un espectacle de foc. Dissabte al matí, el tradicional bicitapa i activitat amb gegants. A la tarda tallers, animació infantil i la festa Bollywood i al vespre el concert del grup “de Farra”. El diumenge al matí, tallers de diables, iniciació al billar, aperitiu i dinar popular. I a la tarda, les sessions de micro obert i el tradicional concurs de flams, titius garrotins. El dilluns a les 18 h es tornarà a comptar amb el Saballut de Ferro.

Pel que fa a l’espai de les places de Sant Roc i del Doctor Robert i l’entorn els entorns acolliran concerts de Judith Nedermann, la Banda de Música de Sabadell i D'kantaka. Karime Amaya & State Flamenco. Com ja és habitual, en aquesta zona tindrà lloc la major part de la festa més tradicional: el Despertar de la Festa Major (amb el Ball del Rodet, els Castellers, els Gegants de Sabadell i el Ball de Diables), el pregó, l’espectacle inaugural, l’arribada de la Cercavila de Festa Major, els Versots, la Galejada de Trabucaires, la Jornada Castellera, el Ball de la Bola, els tallers i la Cercavila de Gegants, la Trobada de Puntaires i la tradicional Cantada de Corals.

Ca l’Estruch tornarà a ser un espai emblemàtic de la festa. A banda de la trobada inicial de Festa Major, divendres 6 i dissabte 7, hi haurà disciplines artístiques contemporànies de dansa, circ, música i arts visuals en diferents formats: mostres, tallers, concerts... Hi faran concerts: Cronopios, Jazzwoman, Santa Salut i Los Ganglios. I el diumenge 8, tindrà lloc la Xocolata Exprés i l’actuació de la Coordinadora de Músics de Sabadell.

La plaça del Vallès tornarà a acollir entre dissabte i diumenge danses tradicionals d’arreu (Andalusia, Múrcia, Aragó i diversos llocs de Llatinoamèrica). La Cantada de Corals Grans,. Les Havaneres amb Havaneres Ultramar i Cavall Bernat i l’esperat rom cremat.

La plaça de Gabriel Pujol es dedica a espai cent per cent per a la programació infantil. Així tant dissabte, com diumenge i dilluns hi haurà diferents espectacles, alguns dels quals itinerants de música i teatre, però també jocs i tallers diversos. Tanmateix, al Museu d’Art, al Casal Pere Quart també hi haurà patis de contes dedicats als infants.

Altres espais de la Festa Major són la plaça del Mercat, on tindrà lloc el final de la Cercavila Infernal i el Mercat del Foc. El Casal Pere Quart, amb recitals de poesia, pati de contes, jocs de rol i dues exposicions. I, finalment, el Parc de Catalunya, on es durà a terme el IV Aplec de Festa Major - Fideuà i el Castell de Focs del dilluns al vespre.

Més d’una vintena d’activitats esportives

En el marc de la Festa Major de Sabadell, l’esport és i ha estat un element fonamental. Aquest any hi haurà 22 activitats relacionades amb aquesta disciplina, en què participaran 18 entitats diferents. Una aposta pels valors que comporta l’activitat esportiva, és a dir, l’esforç, el treball en equip i la diversió, entre altres, amb l’objectiu de promoure la transversalitat i la inclusivitat.

El primer gran bloc de les activitats esportives és el que agrupa les propostes participatives. En aquest cas, la 14a Mitja Marató Ciutat de Sabadell, la 7a Cursa dels 14, la 41a Cursa Popular, la 14a Cursa Popular i, com a novetat, la 1a Mitja per Relleus. També inclou el Bateig de Submarinisme, la Gimcana de Festa Major (amb bicicleta), Zumba al Carrer, l’Streetball 3x3, Bàsquet al Carrer, Bàsquet Inclusiu, la 28a Exhibició de Modelisme Naval, la 10a Jornada de Tir amb Aire Comprimit de Festa Major i la ja tradicional Passejada Popular amb Bicicletes i Patins.

El segon gran bloc agrupa els tornejos esportius. Inclou el 19è Campionat de Tennis de Festa Major, el 18è Campionat de Pàdel de Festa Major, l’11a edició de les XII Hores de Futbol, el 5è Torneig de Tennis de Taula de Festa Major, el 16è Open d’Esquaix de Festa Major, el XII Obert Internacional d’Escacs Ciutat de Sabadell, el IV Blitz Internacional d’Escacs i el 29è Campionat Billar Pool-51 Festa Major de Sabadell 2019.

Servei gratuït de bus nocturn i espais més inclusius

Un element destacat són les mesures d’accessibilitat, tant pel que fa a la mobilitat, especialment encaminada a facilitar el retorn dels joves a casa, com per garantir a tots els ciutadans i ciutadanes amb diversitat funcional l’accés i el gaudi als concerts i espectacles.

En el primer cas, la Festa Major tindrà, a més de l’ampliació del ferrocarril, un servei totalment gratuït d’autobús urbà nocturn. Concretament, serà la línia N1 (Espronceda, Ca n’Oriac, Can Deu), entre les 11 de la nit i les 6 de la matinada, com també la línia N4 (la Serra, Can Rull i els Merinals), entre les 11 de la nit i 2/4 de 7 del matí. Totes dues en ambdós sentits.

I en el segon cas, es mantindrà un espai reservat per a persones amb diversitat funcional a totes les actuacions on hi hagi previst el servei de cadires (plaça de Sant Roc, plaça de Vallès i a Ca l’Estruch), com també una tarima amb rampa a l’espai de concerts de l’Eix Macià i una reserva a la plaça de Sant Roc. L’objectiu és tenir una Festa Major més inclusiva.

Exposicions

Pels volts de la Festa Major també és tradició inaugurar diferents exposicions temporals. Així, al Casal Pere Quart es podran veure dues exposicions: “El cel és verd”, que commemora el 25è aniversari Castellers de Sabadell, i “Sabadell, Up to Date?”, una proposta del Col·lectiu Starter inspirada en la Colla de Sabadell –que tindrà lloc també un espai al Museu d’Art de Sabadell (MAS)–, que commemora els 100 anys d’aquest grup cosmopolita que es va formar a Sabadell als anys 1920.

D’altra banda, al Museu d’Art es podrà visitar “Llorenç Balsach i Grau (1922-1993). Industrial, pintor, col·leccionista”. I, al Museu d’Història, “1939: l’abans i el després” i “El Modernisme i les flors”.

86 mil programes i 7.500 mocadors, elements de difusió de la festa

Pel que fa als elements comunicatius, aquest any s’editaran 86 mil exemplars del programa de Festa Major i 15 mil unitats del programa de butxaca. Així mateix, s’incorporaran nous elements comunicatius i es reforçarà la difusió amb la instal·lació de 16 torretes amb el programa de la festa repartides pels diferents districtes. Es penjaran lones als principals llocs amb activitat, amb la programació d’aquell espai, en total seran 11 lones.

També es publicaran anuncis a diferents mitjans de comunicació d’abast nacional, incidint en la campanya de Festa Major de Sabadell “l’estiu no s’acaba fins al final de la Festa Major de Sabadell”. Es publicaran bàners a diferents webs de la ciutat. I, finalment, es repartiran 7.500 mocadors al començament de la festa amb l’objectiu que la ciutadania se’ls posi mentre durin les activitats, com a símbol identificatiu de la nostra festa.

La Festa Major a la xarxa

Tota la informació de la Festa Major es podrà consultar al web https://www.sabadell.cat/festamajor. A més, amb l’objectiu de fer-la més participativa, l’Ajuntament proposa de fer servir l’etiqueta #FMSBD19 a les xarxes socials per publicar qualsevol comentari, fotografia o vídeo relacionat amb la festa.

Col·laboracions i suport

La Festa Major és possible també gràcies a la col·laboració de Transports Urbans de Sabadell (TUS), El Corte Inglés, Viena i l’Escorxador de Sabadell, com també amb el suport de la Diputació de Barcelona, Cevasa, Gálvez, Teka, Renault-Dacia-Auser, Coca-Cola, Decathlon, Serrat, Cafès Pont, Ràdio Sabadell i Sabadell Atletisme.